okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora „CRICOTEKA” #NagrodaWitkiewicza

29 czerwca '20
Dane techniczne
Nazwa: Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora CRICOTEKA
Inwestor: Ośrodek Dokumentacji Sztuki T. Kantora „Cricoteka”
Lokalizacja: Polska, Kraków, ul. Nadwiślańska
Projekt: IQ2 Konsorcjum, Wizja, nsMoonStudio
Autorzy: Piotr Nawara, Agnieszka Szultk (nsMoonStudio); Stanisław Deńko (Wizja)
Generalny projektant: Sławomir Zieliński (nsMoonStudio)
Współpraca autorska: Tomasz Gomułka, Michał Marcinkowski, Marcin Kowalewski, Adam Wereszczyński, Marzena Surowiec-Dotoń, Monika Mackiewicz, Łukasz Skorek, Karol Grec, Katarzyna Ceran, Ewelina Siestrzewitowska, Bartłomiej Łobaziewicz, Artur Mizgała, Łukasz Jakubowski, Daniela Skrzypulec, Aleksandra Danielak

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2006
2014

Powierzchnie:

  • użytkowa

 

3 567 m²

Generalny wykonawca: P.B.P. Chemobudowa – Kraków SA

Otwarty we wrześniu 2014 roku w krakowskim Podgórzu Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora CRICOTEKA zajął I miejsce w kategorii Architektura Użyteczności Publicznej w 8. edycji konkursu o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza. Poniżej przypominamy nagrodzony projekt.

Łączący funkcje muzealne i badawcze ośrodek badający i dokumentujący dorobek Tadeusza Kantora w niebanalny sposób miał się łączyć z istniejącą zabytkową elektrownią. Wyłoniony w konkursie projekt przygotowany przez IQ2 Konsorcjum zakładał odważną formę, wyniesioną znacznie ponad poziom gruntu horyzontalną bryłę, która stała się jedną z ikon krakowskiego Podgórza.

 Ośrodek Dokumentacji
Sztuki Tadeusza Kantora CRICOTEKA w Krakowie

fot.: Wojciech Kryński

Zlokalizowana tuż przy bulwarach wiślanych niecodzienna bryła przypominająca most rozciągnięty ponad niewielkim budynkiem zabytkowej elektrowni ma formę dwóch przenikających się przęseł utworzonych z przestrzennych, stalowych kratownic opartych na dwóch żelbetowych trzonach. Trzecią podporę obiektu stanowi stalowa, dwugałęziowa podpora wahaczowa. Nie tylko oryginalna bryła wyróżnia obiekt na tle sąsiedniej zabudowy, wyjątkowe są także ażurowe elewacje z kortenowskiej stali i zwierciadło umieszczone na suficie ponad placem między trzonami budynku.

model konstrukcji   model obiektu

© Wizja

Budynek muzeum w myśl kreatywnych wizji Kantora nie integruje się z otoczeniem, a budynek istniejący nie aktualizuje swojego bytu poprzez identyfikację z oryginalną funkcją, ale poprzez świadomy kontrast formy i treści stwarzają pretekst do konfliktu i „spięcia”, w ten sposób znacząc swoją obecność w dotąd obojętnym otoczeniu. Celem twórczego działania nie jest identyfikacja bryły, jako formy, a raczej sposób jej oddziaływania na otoczenie — piszą autorzy projektu.

rzut poziomu 0

rzut poziomu 0

© IQ2 Konsorcjum (Wizja, nsMoonStudio)

Budynek, jak podkreślają autorzy, nie jest przeznaczony do statycznej prezentacji dorobku artysty, a raczej do kontynuacji jego dynamicznej wizji sztuki niszczącej konwencje, upatrującej jej wartości nie tyle w autonomicznym charakterze formy, ile w twórczym procesie.

przekroje

przekroje

© IQ2 Konsorcjum (Wizja, nsMoonStudio)

Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora CRICOTEKA — symbol poszukiwania w sztuce indywidualnej ścieżki dla twórczości obalającej granice między aktorem a widzem, twórcą a odbiorcą, wciąga wszystkich uczestników do akcji — gry — wspólnej zabawy. Przestrzeń publiczna miasta jest sceną i widownią zarazem, jest miejscem nieustającego spektaklu. Jej wartość polega na zacieraniu się granic pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem, przestrzeń „płynie”, jest wspólna. Twórcy, artyści, mieszkańcy i odwiedzający wspólnie uczestniczą w procesie, akcji, tworzeniu otoczenia, które kształtują przy pomocy wybranych przedmiotów, budowli, środków, metod. Ośrodek sztuki Kantora ma emitować to przesłanie — czytamy w opisie projektu.

Więcej na temat Cricoteki przeczytacie tutaj.

 
oprac. red.

Głos został już oddany