computer zapisz w ulubionych

Pastelowy apartament w Porcie Praskim. Mieszkanie na wynajem projektu Kate&Co

Dobrawa Bies
22 marca '21

Pastelowy apartament z akcentami w stylu mid-century modern położony jest na osiedlu przy Porcie Praskim — prestiżowym rejonie Warszawy przy prawym brzegu Wisły. Inwestorzy poprosili Katarzynę Szostakowską z Kate & Co. o zaprojektowanie mieszkania przeznaczonego na długoterminowy wynajem, gdzie będzie można zarówno odpocząć, jak i pracować.

Apartament o powierzchni 54 metrów kwadratowych składa się z salonu połączonego z kuchnią, sypialni, łazienki i przedpokoju. Układ zaproponowany przez dewelopera był nieco inny. Projektantka zdecydowała się na wyburzenie ściany w strefie wejścia, by uzyskać jedną przestrzeń i doprowadzić światło dzienne do przedpokoju. Dzięki temu zabiegowi, architektka uzyskała też widok na sąsiedni, ceglany budynek i nieograniczony dostęp do światła. Przewodnim kolorem wnętrza jest delikatny, zgaszony odcień różu, to on spaja i biegnie przez wszystkie pomieszczenia. Ciekawymi akcentami są także takie akcenty kolorystyczne jak: musztardowa kanapa czy mocne, czarne ramy luster i obrazów.

małą przestrzeń mieszkania optycznie powiększa ogromne lustro zawieszone w korytarzu

fot.: Pion Poziom © Kate&Co

Takie właśnie wnętrza staram się projektować. Wszystkie pomieszczenia są ze sobą spójne, zarówno stylistycznie, jak i kolorystycznie. A pojedyncze, bardziej wyraziste akcenty dodają wnętrzu charakteru. Sporym wyzwaniem projektowym była ściana biegnąca po skosie, umieszcza w salonie i sypialni. Przy takiej architekturze, projektant musi zrobić wszystko, by wyrównać proporcje zarówno samej ściany, jak i całego wnętrza — mówi Katarzyna Szostakowska.

   

przestrzeń jest maksymalnie wykorzystana, w korytarzu znajduje się zabudowana garderoba, a w sypialni miejsce do pracy

fot.: Pion Poziom © Kate&Co

funkcjonalna przestrzeń

Przestrzeń niewielkiego holu w kolorach bieli i jasnej szarości, została optycznie powiększona dzięki zawieszeniu dużego lustra oprawionego mocną ramą. Odbija ono dzienne światło padające z salonu. Po przeciwnej stronie znajduje się bardzo pojemna szafa wnękowa, która spełnia funkcję garderoby oraz pomieszczenia gospodarczego. Dzięki jasnopopielatym frontom nie rzuca się w oczy, a za sprawą funkcjonalnego projektu znalazło się w niej również miejsce m.in. na deskę do prasowania i odkurzacz.

zabudowa kuchenna w odcieniach jasnej szarości i elementami imitującymi granit

fot.: Pion Poziom © Kate&Co

strefa dzienna w kojących kolorach

Będąc w przedpokoju, możemy objąć wzrokiem całą strefę dzienną mieszkania. Uwagę przyciąga klasyczna, drewniana podłoga oraz meble — owalny stół, tapicerowane krzesła oraz radiola, nawiązujące do stylu mid-century modern. Perspektywę salonu zamyka musztardowa kanapa i marmurowe stoliki kawowe. Marmur nawiązuje do elementów wykończeniowych aneksu kuchennego, gresu umieszczonego na pasie podłogi wzdłuż ciągu popielatych szafek oraz konglomeratu kwarcowego, z którego wykonano blat. Ten sam, do złudzenia przypominający marmur gres pojawia się także na podłodze w przedpokoju i w łazience. Przejście z salonu prowadzi do łazienki. Jest ona długa, jednak dzięki konsekwencji w zastosowanych materiałach robi wrażenie przestronnej. Na ścianach architektka umieściła gres przypominający modne lastryko, a duże lustro zawieszone nad blatem umywalkowym zwielokrotnia przestrzeń.

ściana nad łóżkiem została pomalowana, aby wyrównać proporcje wnętrza

fot.: Pion Poziom © Kate&Co

relaks i praca

Z salonu przechodzimy do części prywatnej. Całą jedną ścianę sypialni zajmuje szafa, której ostatni moduł zaprojektowany został jako otwarty regał. Tuż obok — znak dzisiejszych czasów — miejsce przeznaczone na home office.

Po pomalowaniu fragmentu ściany za łóżkiem powstaje złudzenie, że pomieszczenie jest prostokątne. Tym sposobem oszukałam perspektywę i wyrównałam proporcje ściany, która biegnie pod kątem — mówi projektantka Kate&Co.

W miejsce lampy biurkowej projektantka zaproponowała lampę podłogową, która swoim ramieniem obejmuje biurko i znów, co charakterystyczne dla tego projektu, naturalnie wydziela kolejną strefę mieszkania — sypialnię. Zamiast lampek nocnych, po dwóch stronach łóżka z welurowym zagłówkiem wiszą szklane, bardzo dekoracyjne oprawy.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Advertisement
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X