Pawilon Ogród Szeląg projektu wiercinski‑studio

computer zapisz w ulubionych

Pawilon Ogród Szeląg projektu wiercinski‑studio

Ola Kloc
21 stycznia '20
Dane techniczne
Nazwa: Pawilon Ogród Szeląg
Inwestor: Miasto Poznań
Lokalizacja: Polska, Poznań
Projekt: wiercinski-studio
Zespół autorski: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
Kalendarium: 2018

Powierzchnia:

60 m²

Marzycie o miejscu w Waszej okolicy, w którym moglibyście uprawiać własne warzywa, spotkać się z sąsiadami, zorganizować koncert lub warsztaty, albo po prostu poleżeć na leżaku w cieniu drzew? W Poznaniu na skarpie nad Wartą, na terenie sąsiadującym z zabytkowym parkiem Szelągowskim, z inicjatywy Rady Osiedla Stare Winogrady powstał Ogród na Szelągu, a w nim — skromy, całoroczny pawilon o prostej, minimalistycznej formie projektu poznańskiej pracowni wiercinskistudio.

Drewniany pawilon zlokalizowany jest w najwyższym punkcie terenu, przy głównym wejściu na działkę, wzdłuż istniejącej ścieżki. Oprócz pawilonu na działce zlokalizowane są także ogrody społeczne z grządkami uprawianymi przez mieszkańców, przestrzeń przeznaczona na zajęcia i warsztaty, drewniane tarasy, tymczasowa strefa gastronomiczna i strefa dla dzieci.

Widok z lotu
ptaka

widok z lotu ptaka

fot.: Przemyslaw Turlej © wiercinski-studio

Budynek projektu architektów z pracowni wiercinskistudio wybudowany został w lekkiej, drewnianej konstrukcji szkieletowej, a ze względu na nachylenie terenu, postawiono go na dziewiętnastu betonowych kolumnach, które utrzymują poziom podłogi na wysokości ścieżki, zapewniając tym samym wygodny dostęp dla osób niepełnosprawnych.

Jednospadowy dach umożliwił otwarcie elewacji w kierunku rzeki. Część bryły budynki została wycięta, tworząc tym samym zadaszoną strefę wejściową, która umożliwia wejście na taras, nawet gdy pawilon jest zamknięty. Co więcej, w ścianie domykającej owo przejście wycięto duży otwór, kadrujący widok na park Szelągowski z wnętrza pawilonu.

aksonometria

aksonometria

© wiercinski-studio

Okna na elewacji zostały ułożone tak, aby kadrować odpowiednie widoki z wnętrza — na park, rzekę, niebo czy też ogrody społeczne oraz wpuszczać odpowiednią ilość światła słonecznego. Jak podkreślają autorzy projektu, ta kompozycja również nawiązuje do „przypadkowości” architektury altan działkowych, które w przeszłości się tu mieściły, stąd zróżnicowane rozmiary i kolory stolarki.

  

fot.: Przemyslaw Turlej © wiercinski-studio

Elewacja budynku wykończona jest impregnowanymi, czarnymi deskami modrzewiowymi, a prosta, stalowa balustrada nawiązuje kolorystycznie od innych stalowych obiektów znajdujących się na działce.

Pawilon mieści wielofunkcyjną salę przeznaczoną na cele kulturalne i edukacyjne, toaletę oraz pomieszczenie socjalne.

rzut

rzut

© wiercinski-studio

Pawilon otrzymał Nagrodę Publiczności za największą skuteczność pozytywnego oddziaływania dzieła architektury w mediach społecznościowych oraz wyróżnienie w kategorii Przestrzeń Publiczna w ramach konkursu Nagroda Roku SARP 2019, oraz wyróżnienie w konkursie o Nagrodę Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro. Gratulujemy!

 
oprac.
Ola Kloc

Głos został już oddany