Feeria barw i zabawa światłem we wnętrzu w powojennej kamienicy

02 stycznia '24
w skrócie
  1. Wnętrze stworzyły Agnieszka Dominik i Marlena Banaszewska z La Fala Studio.
  2. Projekt nosi nazwę Dusty Yellow.
  3. Mieszkanie znajduje się w powojennej kamienicy.
  4. Lokal przeznaczony jest na wynajem.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu PdD

Dusty Yellow to pierwszy projekt zrealizowany wspólnie przez architektki Agnieszkę Dominik i Marlenę Banaszewską pod szyldem La Fala Studio.

Optymistyczna aranżacja

Mieszkanie o powierzchni 55 metrów kwadratowych usytuowane jest na trzecim piętrze powojennej kamienicy. Budynek mieści się przy ulicy Belwederskiej w dzielnicy Mokotów. To atrakcyjna lokalizacja m.in. ze względu na duże ilości terenów zielonych znajdujących się w okolicy.

Mieszkanie przeszło gruntowny remont       Ścianę zdobi obraz Iwony Kobryń

Ścianę zdobi obraz Iwony Kobryń

Fot. Zasoby Studio

Inwestorzy zwrócili się do architektek z prośbą o opracowanie kompleksowego projektu aranżacji wnętrza wraz z nadzorem autorskim. Mieszkanie przeznaczone jest na wynajem, klienci nie mieli więc konkretnych oczekiwań dotyczących stylu czy kolorystyki aranżacji. Projektantki otrzymały pełną swobodę przy opracowaniu projektu. Zdecydowały się więc na stworzenie nietuzinkowego wnętrza o nowoczesnym charakterze, które będzie nasycone kolorami i pozytywną energią.

Aranżacja wypełniona jest kolorami       Wyjątkowa lampa zawisła nad stołem w części jadalnianej

Aranżacja wypełniona jest kolorami

Fot. Zasoby Studio

Drugie życie

Z uwagi na stan techniczny, mieszkanie wymagało przeprowadzenia gruntownego remontu. Wcześniej pomieszczenia kuchni, jadalni oraz salonu stanowiły odrębne przestrzenie tworzące układ zamknięty. Ograniczenie ścianami działowymi, sprawiało, że wnętrze było przytłaczające.

- Doszukałyśmy się jednak atutu tego niewielkiego mieszkania, jakim niewątpliwie stały się dwa balkony umiejscowione po przeciwległych stronach kondygnacji. Postanowiłyśmy wykorzystać ten fakt i zaproponować układ otwarty łączący strefę dzienną z kuchnią i jadalnią. Dzięki takiemu zabiegowi mieszkanie stało się bardziej przestronne, a wyeksponowana przestrzeń została doświetlona – wspominają właścicielki La Fala Studio.

W sypialni znajduje się obraz Nicole Szmidt        We wnętrzu znajdziemy meble vintage po renowacji

W sypialni znajduje się obraz Nicole Szmidt

Fot. Zasoby Studio

Kształtując kolorem

Ze względu na znaczną wysokość pomieszczeń, odcięto kolorystycznie powierzchnię od glifu okiennego, aż do sufitu. Spowodowało to iluzoryczne obniżenie poziomu sufitu oraz łagodne przejście z przegrody pionowej na poziomą. Dzięki temu całe mieszkanie otulone jest miłym dla oka niebieskim odcieniem. Taki zabieg spowodował, że przestrzeń stała się przytulna i przyjemna w odbiorze.

Architektki zastosowały kolorystyczne odcięcie, aby optycznie obniżyć przestrzeń       Wnętrze otulone jest niebieskim odcieniem

Architektki zastosowały kolorystyczne odcięcie, aby optycznie obniżyć przestrzeń

Fot. Zasoby Studio

Mocne akcenty

Udało się również przywrócić do życia istniejący oryginalny, drewniany parkiet. Po dokonaniu zabiegów naprawczych nadał on wnętrzu osobliwego charakteru. Kompleksowej renowacji poddano także meble vintage. Powtarzalnym elementem aranżacji są łuki, które wyeksponowano na ścianach, lustrach oraz w detalach okładziny ściennej w kuchni i łazience. Uwagę przykuwa także górna zabudowa w kuchni, która została wykończona różowym lustrem.

Powtarzającym się elementem aranżacji są łuki       Górne szafki w kuchni zostały wykończone różówym lustrem

Górne szafki w kuchni zostały wykończone różowym lustrem

Fot. Zasoby Studio

Trochę słońca

Naturalne światło zostało doprowadzone także do ciemnego pomieszczenia łazienki. Aby to osiągnąć, architektki wycięły okrągły otwór w ścianie. Efekt ten pogłębia wykończenie pomieszczenia w charakterystycznym, przyjemnym w odbiorze żółtym odcieniu. Dopełnieniem aranżacji są dwukolorowe, długie zasłony.

Łazienka została urządzona w kolorze żółtym       Aranżację dopełniają długie zasłony

Łazienka została urządzona w kolorze żółtym

Fot. Zasoby Studio

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Bestsellery
Systemowe rozwiązania produktowe OPTOLITH – piękna przeszłość, pewna przyszłość
Trwałe i ponadczasowe okładziny kwarcowe
Aquaakryl – to jest PREMIUM