Nowoczesna estetyka niewielkim kosztem. Stonowana elegancja wrocławskiego mieszkania

Mieszkanie na wrocławskich Maślicach posiada niewielką, ale doskonale zaprojektowaną przestrzeń. To zaledwie 39 m2 powierzchni, która mimo niskiego budżetu jest przyjazna mieszkańcom i wygląda niezwykle estetycznie i nowocześnie. Ten optymalny kompromis to zasługa pracowni projektowej MAiA architekci.

Niewielki salon z aneksem kuchennym

Niewielki salon z jadalnią i aneksem kuchennym

© MAiA architekci

Przestrzeń elastyczna

Wnętrze służyć ma rodzinie trzyosobowej, dlatego najistotniejsze tu było właściwe wykorzystanie każdego metra kwadratowego. Założeniem projektowym stało się więc stworzenie przestrzeni elastycznej, sprawdzającej się dla wielu funkcji jednocześnie. Architekci zaznaczają również, że zależało im na utrzymaniu wrażenia lekkości i przestronności mieszkania.

Zabudowa kuchenna w atrakcyjnym zestawieniu kolorystycznym

Zabudowa kuchenna w atrakcyjnym zestawieniu kolorystycznym

© MAiA architekci

Strefa dzienna

W strefie dziennej połączono salon z otwartą kuchnią. Było to nie lada wyzwaniem, ponieważ powierzchnia ta to niecałe 20 m2. Inwestorzy pragnęli przy tym uzyskać wnętrze eleganckie, ale też zdecydowanie pozbawione bijącego w oczy luksusu. Odnajdziemy tu więc rozwiązania wprowadzające powiew świeżości, uzyskane minimalnymi środkami.

Wrażenie nowoczesności, odważne i subtelne zarazem, robi kompozycja kolorystyczna biało-brązowej zabudowy kuchennej zestawionej z miętowym odcieniem szaf. To estetyczne zestawienie plam barwnych, a także gładkość frontów szafek, wpływają na wrażenie schludności całego pomieszczenia. Również uchwyty dobrane i umieszczone są tak, by nie zaburzać całości kompozycji.

W zabudowie kuchennej dominuje ciemne drewno, zestawione z marmurowym blatem oraz pokrytą tym samym materiałem powierzchnią ściany. Takie sąsiedztwo nie jest oczywiste, a jednak sprawdza się tu doskonale, dodając elegancji części kuchennej.

Nawiązując do ciemnej kolorystyki, stworzono niewielką jadalnię, ustawiając w pobliżu okrągły stół i sytuując nad nim lampę o industrialnym charakterze, która odbija emitowane światło w intrygującym, okrągłym lustrze.

Salon połączony z jadalnią

Salon połączony z jadalnią

© MAiA architekci

W części wypoczynkowej wyraźnie dominują barwy jasne. Wygodna kanapa w kremowym odcieniu oraz biała ściana stają się tłem dla zarysowanych jedynie prostymi liniami lamp sufitowych, półki oraz mebli na cienkich, lekkich nóżkach.

Aranżację tego pomieszczenia podkreśla podłoga o szlachetnym, ciemnym odcieniu drewna oraz przestronne okno, wpuszczające do wnętrza nie tylko mnóstwo światła, ale również widok na piękny ogród i naturalną zieleń, która otacza budynek.

Biało-czarna aranżacja łazienki ocieplona wizualnie zabudową szafek wykonanych z drewna       Przedpokój w jasnej kolorystyce

Biało-czarna aranżacja łazienki ocieplona wizualnie drewnianymi frontami szafek.
Obok przedpokój zaprojektowany w jasnej tonacji.

© MAiA architekci

Kompaktowa łazienka i niewielki przedpokój

Kompaktowo zorganizowana jest również łazienka. Tutaj przeważają chłodne, acz kunsztowne wzory marmuru, które optycznie ociepla drewniana elewacja szafek. Za frontem ukryta została pralko-suszarka. Wanna połączona z prysznicem z pewnością będzie rozwiązaniem satysfakcjonującym każdego członka rodziny. Na tej małej powierzchni pogodzono wiele funkcji, uzyskując wrażenie przestronności pomieszczenia.

Również przedpokój zaprojektowano w jasnej tonacji, a dla równowagi optycznej przełamano go nietypowym, czarnym sufitem. Zabudowa stolarska tej części, wykonana była na wymiar. Tę przestrzeń wizualnie powiększają wysokie, wbudowane w szafy lustra.

Opracowanie: Liwia Sus

DOMiTRENDY [DYWILAN]