reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Dom ze szczeliną – przekątny dom projektu Goik Architect

04 czerwca '20

Agata Goik stanęła przed zadaniem zaprojektowania domu rodzinnego, w którym jego mieszkańcy mogli cieszyć się wspólnymi spotkaniami i równocześnie takiego, który pasowałby do otaczającego go krajobrazu. By wyrazić te wartości, architektka postanowiła stworzyć nieco niecodzienną bryłę niespodzianką jest tu „szczelina” pojawiająca się między budynkami.

Architektka z Goik Architects stworzyła prosty projekt domu, którego wnętrze koresponduje z zewnętrzem, a charakterystyczna forma zapewnia mieszkańcom prywatność. Otoczenie budynku jest szczególne — działka wychodzi na południowy zachód, znajduje się na zielonym stoku, który kończy ściana lasu. Ten układ zainspirował projektantkę do stworzenia osi widokowych z każdego punktu domu. Zależało jej na otwarciu bryły na otaczającą ją naturę oraz na to, by korespondowała ona z krajobrazem, przy jednoczesnym zapewnieniu mieszkańcom prywatności.

Nowoczesny dom od Goik Architects - dom przy lesie
w zależności od punktu obserwacji, postrzeganie całego założenia jest zawsze odmienne

© Goik Architects

dom z widokiem na las

Na inwestycję składają się dwa obiekty obiekt mieszkalny oraz gospodarczy. Pierwszy został ukształtowany na planie dwóch identycznych prostokątów. Wewnątrz znalazła się część reprezentacyjna i prywatna. Dzięki odsunięciu budynku gospodarczego od głównego powstała intrygująca „szczelina” kadrująca widok. Takie działanie miało na celu m.in. lepsze doświetlenie strefy reprezentacyjnej domu, stworzenie większej ilości osi widokowych, ale przede wszystkim ogrodzenie budynku mieszkalnego od ulicy. Obrócenie jego segmentów względem siebie zaowocowało powstaniem widokowego tarasu.

Na poddaszu zostały zainstalowane okna dachowe, co nie było z początku możliwe ze względu na tradycyjną formę dachu dwuspadowego. Architektka zaproponowała więc kalenicę na przekątnych każdego segmentu budynku. Działka znajduje się w bliskim sąsiedztwie drogi — by uchronić domowników od dyskomfortu, jaki może to sąsiedztwo powodować, projektantka stworzyła naturalną granicę z brył budynków, które tym samym stały się murem. Przestrzeń domu została otwarta jedynie na widok na las.

Oryginalny dom projektu Goik Architects - dom jednorodzinny z tarasem

obrócenie segmentów budynku względem siebie zaowocowało powstaniem widokowego tarasu

© Goik Architects

proste wykończenie domu

Dom posiada dwie kondygnacje naziemne i podziemną spiżarnię. Pionowe przegrody budynków wykończone zostały białym tynkiem, poziome elementy razem ze stolarką mają ciemną kontrastującą barwę. Prostotę brył uzupełniają drewniane elementy małej architektury, dodające całej inwestycji swojskości. Od frontu bryły mogą sprawiać wrażenie zachowawczych i zamkniętych, natomiast od strony lasu tworzą luźną kompozycję wyłaniających się z ziemi ostrosłupów. W zależności od punktu obserwacji, postrzeganie całego założenia jest zawsze odmienne.


oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro