Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

W Rybniku remontują i adaptują do nowych funkcji zabytkowy kompleks dawnego szpitala. Powstanie tam prospołeczna „Strefa Juliusza”

Katarzyna Domagała
09 sierpnia '21

W Rybniku remontują i przystosowują do nowej funkcji kolejny budynek z zabytkowego kompleksu byłego szpitala miejskiego im. Juliusza Rogera. To pawilon „Juliusz”, w którym powstanie pierwsze w regionie przyrodniczo-humanistyczne edukatorium poświęcone dziedzictwu kulturowemu Rybnika i Górnego Śląska. Prace prowadzone są w ramach dużego projektu rewitalizacyjnego pn. „Strefa Juliusza”, który zakłada aranżacje zabytkowych przestrzeni w miejsca sprzyjające aktywności lokalnej społeczności, edukacji, jak również rozwojowi gospodarczemu.

Władze Rybnika poinformowały o rozstrzygnięciu przetargu na modernizację oraz adaptację do nowej funkcji pawilonu „Juliusz jednego z budynków tworzących zabytkowy kompleks byłego miejskiego szpitala im. Juliusza Rogera. Prace budowalne wykona firma GRANI-TEC z Rybnika, która złożyła najkorzystniejszą ofertę, o wartości nieco ponad 7,4 mln zł. Zgodnie z zapisami umowy modernizacja budynku ma być przeprowadzona do roku od daty zawarcia umowy, co oznacza, że już w przyszłym roku budynek może być gotowy do pełnienia swojej nowej funkcji.

przestrzeń pełna rewitalizacyjnego potencjału

Kompleks szpitala im. Juliusza Rogera powstał na przełomie XIX i XX wieku. Składa się z czterech gmachów zlokalizowanych pomiędzy ulicą Miejską, Klasztorną i 3 Maja: pawilonu „Juliusz”, pawilonu „Rafał”, budynku byłego oddziału dermatologicznego oraz dawnego pogotowia ratunkowego.

Wszystkie budynki kompleksu zostaną wyremontowane i zaadaptowane do nowych funkcji w ramach dużego projektu o charakterze rewitalizacyjnym i miastotwórczym pn. „Strefa Juliusza”, który przygotował Urząd Miasta Rybnika. To projekt zakładający połączenie różnorodnej funkcjonalności zabytkowych budynków poszpitalnych, poddanych renowacji, oraz nowoczesnej infrastruktury usługowo-administracyjnej.

Warto wiedzieć, że pomysłodawcą budowy szpitala był Julius Roger, lekarz pochodzący z Niemiec, który w regionie Górnego Śląska zasłynął nie tylko jako lekarz, ale także jako entomolog, przyrodoznawca i etnograf. To on spisał ogromny zbiór pieśni polskich ludu górnośląskiego. Do dzisiaj jest postacią będącą inspiracją dla wielu regionalnych inicjatyw, m.in. dla projektu „Strefa Juliusza”.

Przywracamy miastu zabytkowy kompleks architektoniczny, nadając mu atrakcyjną funkcjonalność i nawiązując do historycznej postaci Juliusa Rogera. Tworzymy w śródmieściu Rybnika strefę aktywności wielopokoleniowej, łączącą część edukacyjną z Centrum Wsparcia Rodziny, nowo powstałymi Rybnickim Ośrodkiem Geriatrycznym „Roger”, innowacyjnym centrum usług biznesowych „Weber Park” oraz przebudowanym balneoparkiem łaźniami Priessnitza czytamy w katalogu poświęconym projektowi.

Proponowany plan „Strefy Juliusza”

© UM Rybnik

Kluczową inwestycją odnowionej „Strefy Juliusza” jest Rybnicki Ośrodek Geriatryczny „Roger” . W nowym budynku zamieszkają osoby w podeszłym wieku, a wszystkie mieszkania posiadać będą stałą opiekę medyczną. Działać tu będą również Regionalne Centrum Telemedycyny, Zakład Opiekuńczo-Leczniczy i przedszkole. W Strefie Juliusza powstanie również „Weber Park” jedyny w subregionie zachodnim województwa śląskiego biurowiec w standardzie A.

Kompleks zabytkowych budynków byłego szpitala im. Juliusza Rogera w Rybniku przed rozpoczęcieme prac remontowych

© UM Rybnik

Głównymi celami tej inicjatywy są stworzenie potrzebnych miastu i mieszkańcom przestrzeni spotkań, edukacji i pomocy, jak również wykorzystanie potencjału zabytkowego, a w ostatnich latach niezagospodarowanego kompleksu budynków. Powstanie „Strefy Juliusza”, rzecz jasna, ma również pozytywnie wpłynąć na zewnętrzny wizerunek miasta jako miejsca nakierowanego na działania progresywne, gdzie warto prowadzić inwestycje. Realizacja projektu ma również zmienić odbiór Rybnika w oczach mieszkańców na bardziej pozytywny, bliższy ludziom. Niewątpliwie jest to projekt o silnym charakterze prospołecznym. Więcej na jego temat można przeczytać tutaj.

pierwsze w regionie centrum przyrodniczo-edukacyjne

„Juliusz” jest jednym z największych i najstarszych zabytkowych budynków tworzących kompleks.

Zaplanowane prace w pawilonie „Juliusz” obejmują m.in. roboty rozbiórkowe, konstrukcyjne, elewacyjne wraz z montażem stolarki okiennej oraz drzwi tymczasowych zewnętrznych i wykonanie przyłącza wodno–kanalizacyjnego. Wszystko to w ramach przystosowania budynku do funkcji edukatorium przyrodniczo-humanistycznego, notabene pierwszego takiego miejsca w regionie, które będzie prezentować zarówno historię, jak i walory przyrodnicze miasta i regionu.

W zabytkowym budynku „Juliusz” utworzony zostanie ośrodek edukacyjny, w którym wiedza przyrodnicza prezentowana będzie w formie umożliwiającej bezpośrednią obserwację i doświadczenie. Dzieci, młodzież i dorośli będą mogli zgłębiać fascynujące tajemnice natury i człowieka czytamy w opisie projektu.

Pawilon „Juliusz” przed rozpoczęciem prac

© UM Rybnik

„Juliusz” jest kolejnym budynkiem z kompleksu dawnego szpitala miejskiego, który przejdzie rewitalizację i stanie się częścią „Strefy Juliusza”. W 2020 roku udało się przeprowadzić ten proces w pawilonie „Rafał”, gdzie powstała tutaj przestrzeń wystawiennicza, którą wypełni w przyszłości ekspozycja ilustrująca historię medycyny i farmacji. Koszt modernizacji budynku to ponad 8,9 mln zł, z czego 5,5 mln zł pochodzi z Unii Europejskiej.

Budynek „Rafał” po pracach renowacyjnych

© UM Rybnik

Katarzyna Domagała

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta