Zobacz w portalu A&B!

Centrum rozłożone na moduły – projekt Laboratorium Architektury

Wiktor Bochenek
20 kwietnia '22

W jaki sposób kształtować bryłę w przestrzeni zdominowanej przez zieleń? W jaki sposób nie utracić naturalnego charakteru miejsca? Kiedy architektura musi dopasować się do kontekstu lokalnego, a kiedy nie? Architekci z Laboratorium Architektury szukali odpowiedzi jak stworzyć projekt korelujący, a nie dominujący.

wtopienie w otoczenie było najistotniejszym elementem podczas projektowania kompleksu

wtopienie w otoczenie było najistotniejszym elementem podczas projektowania kompleksu

© Laboratorium Architektury

W poszukiwaniu formy urbanistycznej

Projekt wykonany został na konkurs, którego celem było zaprojektowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Centrum Inicjatyw KulturalnychKomorowie. Komorów to niewielkie miasto, które identyfikuje się jako „Miasto Ogród”. To bezpośrednio wpłynęło na projekt.

Najważniejszym założeniem projektu, było stworzenie miejsca, które nie zdominuje lokalnego charakteru, ale dopasuje się do kontekstu. W tym przypadku były to wyjątkowe tereny zielone i ogrodowy charakter miasta. Koncepcja zakłada przede wszystkim minimalizacje ruchu kołowego. W tej przestrzeni chodzi przede wszystkim o odpoczynek i spokojną rekreację. W obrębie działki nie zostały rozplanowane żadne miejsca parkingowe, które zostały zlokalizowane nieopodal przy ulicy Kolejowej.

zielone otoczenie zostało również wykorzystane

zielone otoczenie również zostało wykorzystane

© Laboratorium Architektury

Jak została rozplanowana urbanistyka CIKu? Wejście główne zaprojektowane zostało od strony ulicy. Obok zdecydowano się na dodatkową ścieżkę, na której znalazłoby się miejsce dla rzeźb i instalacji artystycznych. Obok modułów budynku zaplanowano również dwie widownie wykonane z drewna. To miejsce, w którym zdecydowano się na organizacje koncertów, spektakli i outdoorowych zajęć.

tworząc bryłę spójną z krajobrazem

Podstawą projektu było stworzenie kilku oderwanych od siebie brył, które pozwoliły na stworzenie swobodnej struktury. W ten sposób tworzą one otwartą przestrzeń naśladującą kształt dziedzińca, pozwalającą połączyć moduły.

Istotne jest otwarcie na światło. Każdy z modułów posiada szerokie przeszklenia, które celowo zostały otwarte na przestrzeń parku. To jeden z elementów pozwalających połączyć to co jest wewnątrz, z tym co na zewnątrz.

Centrum zostało złożone z wielu modułów tworzących razem całość

Centrum Inicjatyw Kulturalnych zostało złożone z wielu modułów tworzących razem całość

© Laboratorium Architektury

Architekci szukali przyjaznego rozwiązania — stąd bryły to nieskomplikowane i powściągliwe moduły o prostych kształtach. Istotne dla jury konkursu jak i projektantów było wtopienie budynku w tło, co przy bardziej amorficznych kształtach byłoby trudne.

funkcjonalność przede wszystkim

Jak została rozwiązana funkcjonalność kompleksu? Do każdego z poszczególnych modułów można dostać się z zewnątrz, albo z holu łączącego poszczególne bryły. Otwarcia na zewnątrz pozwalają nie tylko na korelacje, ale również na wykorzystanie terenu do działań Centrum. Każda bryła w budynku została zaprojektowana na podstawie odrębną funkcję. Znalazły się tu sale widowiskowe, warsztatowe, projekcyjne czy też kawiarnie i biura.

każdy z modułów został dostosowany do innej funkcji

każdy z modułów został dostosowany do innej funkcji

© Laboratorium Architektury

Opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Klasyczny urok drewna – profile okienne VEKA SPECTRAL
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022