computer zapisz w ulubionych

Funkcjonalność i przestrzeń. Warszawskie mieszkanie projektu Modify

Dobrawa Bies
28 kwietnia '21
Dane techniczne
Nazwa: mieszkanie we Włochach
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Pracownia: Modify – Architektura Wnętrz
Architekci: Beata Napierała
Powierzchnia: 72 m²
Powierzchnia projektowa: 60 m²
Zdjęcia: Michał Młynarczyk

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2020
2021

W zaciszu warszawskich Włoch znajduje się mieszkanie zaprojektowane przez Beatę Napierałę z pracowni Modify – Architektura Wnętrz. Właścicielom zależało na funkcjonalności, niebanalnych rozwiązaniach oraz nowoczesnym i przytulnym wnętrzu, w którym można odpocząć po długim dniu pracy.

Mieszkanie należące do młodego małżeństwa składa się z dużej, otwartej przestrzeni — sporego przedpokoju, salonu z aneksem kuchennym i jadalnią oraz odrębnych pomieszczeń — sypialni, łazienki, toalety i pokoju gościnnego.

na ścianie jadalni architektka umieściła geometryczne panele korkowe

fot.: Michał Młynarczyk © Modify – Architektura Wnętrz

dużo światła

Budynek w którym znajduje się mieszkanie, otaczają liczne drzewa. Zielony widok za oknem jest przyjemny, jednak okazały drzewostan ogranicza ilość światła we wnętrzach. Z tego powodu architektka postanowiła maksymalnie rozjaśnić i powiększyć optycznie wnętrza za pomocą odpowiednio dobranego oświetlenia, materiałów, mebli i tkanin.

salon i aneks kuchenny został rozdzielony ścianką z płyty fornirowanej

fot.: Michał Młynarczyk © Modify – Architektura Wnętrz

Największym wyzwaniem projektowym dla Beaty Napierały było opracowanie układu funkcjonalnego dla przestrzeni otwartej, w której znajdują się salon, kuchnia, jadalnia i przedpokój. Wydzielenie tych części pełnymi ścianami nie wchodziło w grę, ze względu na wspomniany ograniczony dopływ światła dziennego. Dlatego pomiędzy częścią jadalnianą a przedpokojem projektantka postawiła ażurowy regał pełniący funkcję zarówno przegrody, jak i dwustronnej biblioteczki. Jadalnia została umieszczona w centrum pomieszczenia. Akcentuje ją duża lampa wisząca oraz ściana obłożona panelami korkowymi.

ażurowa ścianka to także regał na książki

fot.: Michał Młynarczyk © Modify – Architektura Wnętrz

Salon oraz aneks kuchenny zostały rozdzielone ścianką z meblowej płyty fornirowanej, mocowanej do półwyspu kuchennego. Od strony salonu zawisł na niej telewizor i szafka rtv, a przed nimi stanęły meble wypoczynkowe — szara sofa modułowa oraz fotel uszak w kolorze pudrowego różu. Jego obrotowa podstawa sprawia, że domownicy mogą łatwo ustawić go w dowolnym kierunku, a uszate zagłówki pozwalają na małą drzemkę w ciągu dnia.

pomimo małej powierzchni sypialni zaprojektowane szafki dają sporo przestrzeni do przechowywania

fot.: Michał Młynarczyk © Modify – Architektura Wnętrz

wyraziste faktury i funkcjonalne rozwiązania

Ważnym elementem kuchni jest blat roboczy oraz miejsce na przechowywanie. Cała zabudowa kuchenna, podobnie jak reszta mieszkania, jest utrzymana w szaro-dębowej kolorystyce. Ciekawym wyzwaniem dla architektki było wizualne skrócenie wąskiego, długiego przedpokoju. W tym celu Beata Napierała zaprojektowała wieszaki w formie ram z poziomymi belkami, na których zamocowała haczyki do wieszania ubrań i torebek. Pomiędzy nimi znajduje się lustro, również w takiej samej ramie. Przestrzeń przedpokoju urozmaica sufit podwieszany z oświetleniem ledowym we wnękach przyściennych.

mieszkanie utrzymane jest w ciepłej kolorystyce

fot.: Michał Młynarczyk © Modify – Architektura Wnętrz

Sypialnia o powierzchni 13 metrów kwadratowych mieści łóżko z praktycznym rozwiązaniem. Przy jego wezgłowiu zaprojektowane zostały szafki o głębokości 40 cm. Dzięki temu właściciele zyskali dodatkową przestrzeń na przechowywanie ubrań i książek. W łazience i toalecie architektka zastosowała szare płytki imitujące beton oraz drewnopodobne.

Spójność wizualna wszystkich pomieszczeń została zachowana dzięki zastosowaniu wyrazistych faktury i podobnej kolorystykę — ciepłych odcienie szarości, bieli i dębu, które idealnie współgrają z akcentem ulubionego przez mieszkańców różowego fotela.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5