okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Zielona ściana w nowoczesnym mieszkaniu pod Krakowem

Dobrawa Bies
04 listopada '20

Nowoczesne, w pełni zautomatyzowane mieszkanie pod Krakowem to projekt autorstwa studia Projektyw. Oprócz m.in. dotykowego sterowania światłem i otwierania drzwi za pomocą aplikacji architekci wprowadzili ścianę z żywej zieleni.

Ściana żywej zieleni
i fragment kuchni  Niebieskie krzesła jako
akcent kolorystyczny

ściana żywej zieleni oraz błękitne odcienie mebli to mocny akcent kolorystyczny

© Projektyw

pełna automatyzacja

Główną wytyczną projektową, jaką postawili przed architektami inwestorzy była funkcjonalność oraz maksymalne zautomatyzowanie. Projektanci otrzymali od właścicieli mieszkania pełną listę m.in. sprzętów elektronicznych, które odgrywają istotną rolę w ich życiu. Inwestorzy poprosili o zdalne sterowanie ogrzewaniem podłogowym, otwieranie drzwi wejściowych za pomocą aplikacji w telefonie, automatyczne sterowanie zasłonami. Sporym wyzwaniem było wykonanie takiej instalacji elektrycznej, która połączy te wszystkie wymogi.

Ciemna mozaika
w łazience   We wnętrzu dominuje biel

projekt mieszkania bazuje na kontrastach kolorystycznych

© Projektyw

kontrasty kolorystyczne i świetlne

Mieszkanie utrzymane jest w nowoczesnym stylu z motywami roślinnymi zastosowanymi we wszystkich pomieszczeniach. Ponadto właściciele chcieli wprowadzenia dotykowego sterowanie światłem, wydzielającego określone strefy i tworzącego odpowiedni nastrój w pomieszczeniach. Architekci dobrali także specjalne lampy oświetlające nietypową ścianę z żywą zielenią.

Jak mówią autorzy:

Początkowo kolorystyka była monochromatyczna, biel, czerń i szarość z mocnym akcentem zielonej ściany. Odcienie niebieskiego to dodatek od inwestorów. Całe mieszkanie bazuje na kontrastach. Ciemne elementy, np. mozaika, pod wpływem różnego oświetlenia i jego mocy zmieniają swój charakter.

ściana żywej zieleni

ściana zieleni  Żywa zieleń
i biblioteczka

ściana z roślinnością ma specjalny, własny system nawadniający i odprowadzający wodę

© Projektyw

Mieszkanie jest kolejną realizacją, w której studio Projektyw wykorzystało żywą zieleń. Ściana z roślinnością ma specjalny, własny system nawadniający i odprowadzający wodę. Konieczne było zaprojektowanie nowych podłączeń elektrycznych i hydraulicznych. Architekci wykorzystali również duże płaszczyzny luster, które w połączeniu z asymetrycznym wykończeniem podłogi, tworzą interesujący zabieg optyczny.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany