Zobacz w portalu A&B!

Życie wewnętrzne – projekt wystroju przestrzeni współczesnej, eleganckiej i wygodnej

Wiktor Bochenek
22 listopada '21

Inwestorom zależało na eleganckiej nowoczesności, spójnej kolorystyce i zgranych detalach — takie wyzwanie przedstawili architektce wnętrz — Katarzynie Kraszewskiej. Obok wymagań estetycznych istotny był funkcjonalizm.

Do trzykondygnacyjnego domu przeznaczonego dla rodziny z dwójką dzieci nie tylko zaprojektowano nowe wnętrza, ale również wprowadzono zmiany w układzie pomieszczeń. Dodano schody na poddasze i okna dachowe, a najwyższą kongdygnację zaadaptowano na wnętrze mieszkalne.

widok na salon od strony holu

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

parter

Na parterze zaprojektowano salon połączony z kuchnią i jadalnią oraz gabinet. Przedpokój jako jedyne pomieszczenie w domu wyróżnia się czarną, matową kolorystyką. Ściany i sufit utrzymane są w ciemniejszej tonacji. Aby uniknąć wrażenia ciemności, przeszklono drzwi prowadzące do następnych pomieszczeń. Podłoga w holu ułożona została z biało-czarnych pasów kamieni.

hol utrzymany w ciemnej tonacji kolorystycznej

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

Następne pomieszczenie to klatka schodowa, kontrastująca kolorystycznie z holem, ujawniająca dominacje beżuzłota. Obok schodów umieszczono donice z bujną roślinnością, a na ścianie wystawiony został obraz Agaty Czeremuszkin Chrut.

klatka schodowa stanowi istotny element wnętrza

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

Na parterze umieszczona została też niewielka, gościnna łazienka. Wykończona białym żyłkowatym marmurem Fiore di Bosco i brązową mozaiką na podłodze. Pomieszczenie pomimo niewielkiego rozmiaru tworzy iluzję dużego dzięki lustrzanej ścianie naprzeciwko wejścia.

łazienka przeznaczona dla gości

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

kuchnia

Kuchnia złożona została z dwóch części — roboczej i reprezentacyjnej. Kolorystyka opiera się na odcieniach szarości, widocznych w umeblowaniu pomieszczenia. Przeszklone kredensy dekorowano ryflowaniem, aby nadać im szorstkość nawiązującą do drzwi prowadzących do pomieszczenia. Blaty wykonano z granitu. Podłoga została wykonana z naturalnego kamienia i spieku kwarcowego imitującego marmur Pietra Girgia.

wyspa kuchenna

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

Obok kuchni zaprojektowano jadalnie, której kształt zdefiniowany został przez półokrągłą ścianę okien wychodzących na taras i ogród. Jadalnie zdobi wielki kryształowy żyrandol. Kształt stołu dostosowany został do przeszklonego wykusza. Wokół stołu ustawiono tapicerowane krzesła.

kuchnia

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

salon

Salon to miejsce odpoczynku dla wszystkich członków rodziny. Centralny punkt salonu stanowi filar obłożony fornirem, w którym zamontowano kominek gazowy obramowany naturalnym kamieniem pochodzenia wulkanicznego. Na przeciwległej ścianie powieszony został telewizor. Naprzeciw niego umieszczono szarą sofę narożną, z której można obserwować ogień w kominku lub oglądać telewizję. Wnętrze oświetlone zostało przez kinkiety, dodatkowym źródłem światła jest duża biała lampa z kamienną podstawą, którą umieszczono na konsoli za sofą. Na podłodze położono beżowy dywan.

salon — miejsce spotkań domowników

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

gabinet

Obok salonu umieszczono mały gabinet ukryty za przesuwnymi drzwiami. Gabinet nie mógł tworzyć dysonansu z aranżacją pokoju dziennego, co było istotne na etapie projektowania. Umeblowanie niewielkiego pokoju składa się tylko z regałów z ryflowanymi frontami (zastosowanymi również w kuchni), niedużego biurka o wyróżniającym się brązowym odcieniu i uzupełniającego całość czarnego akcentu w postaci kinkietowej lampy.

gabinet umieszczony obok salonu

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

piętro

Pierwsze piętro to prywatna strefa domu. Znalazła się tu sypialnia gospodarzy, przestronna garderoba, łazienka, pokój córki oraz pokój do ćwiczeń — domowa siłownia. Centralne miejsce w sypialni zajmuje łóżko, obok którego stanęły wykończone jasnym fornirem szafki nocne. Podstawa i zagłówek łóżka tapicerowane są beżową, miękką taniną. Tym samym materiałem obite zostały panele ścienne umieszczone po obydwóch stronach mebla. Reszta wyposażenia wykonana została na zamówienie według projektów autorki projektu — Katarzyny Kraszewskiej. Za przeszklonymi, podwójnymi drzwiami zaprojektowano jasną garderobę z rzędami szaf i toaletką.

sypialnia

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

Łazienka na parterze utrzymana została w całkowicie białej tonacji. Umywalka i wanna wykonane zostały z corianu. Na ścianach i podłodze wykorzystano spieki kwarcowe odwzorowujące rysunek marmuru. Za szklanymi drzwiami, obok wanny znajduje się kabina prysznicowa.

toaleta przeznaczona dla domowników

fot. Tom Kurek ©Katarzyna Kraszewska

klimat

Celem projektu było stworzenie przestrzeni współczesnej, eleganckiej i jednocześnie wygodnej dla osób, które z niej będą korzystać. Stonowany układ beżów i szarości w kilku miejscach przebijany czernią i złotem tworzy spójny efekt. Wnętrza mają spokojny, lekki klimat nie odrzucający pompatycznością lub niewspółgraniem. Wykonanie przestrzeni tego domu odpowiada wymaganym przez inwestorów potrzebom. Klimat tworzony przez otoczenie jest bliski temu, czego wymagamy od domu.

Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
GEBERIT SUPERTUBE – System zyskujący przestrzeń
Nowoczesne biurowce – trendy 2021