Anna Szefer wyróżniona w konkursie pt. „Rytm światła”

computer zapisz w ulubionych

Anna Szefer wyróżniona w konkursie pt. „Rytm światła”

24 marca '20

Projekt studentki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej został wyróżniony w ogólnopolskim konkursie pt. „Rytm światła”. Jury doceniło jej koncepcję „domu rozrastającego się – tętniącego”, będącą jednocześnie tematem pracy inżynierskiej wykonanej pod kierunkiem dr Marty Rusnak.

Konkurs zorganizowany przez Polski Związek Przemysłu Oświetleniowego we współpracy z Agencją Soma i śląskimi pracowniami: Goczołowie Architekci Studio Autorskie i Pracownią OVO Grąbczewscy Architekci oraz patronatem Instytutu Adama Mickiewicza i Wydziału Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie dotyczył projektu domu zgodnego z ideami Bauhausu. Głównymi kryteriami konkursu były: funkcjonalność, prostota i seryjność. Uczestnicy mieli także przedstawić detal architektoniczny lub szczegół dizajnerski, w którego tworzeniu kluczową rolę odgrywało światło.

moduły o drewnianej konstrukcji montowane są w żelbetowej ramie

© Anna Szefer

osiedle zgodne z naturą

Anna Szefer, która otrzymała wyróżnienie, zaprojektowała dom zgodny z ruchem słońca i reagujący na jego świtało dzięki zastosowaniu przesuwno-obrotowych paneli elewacyjnych. Projekt przewiduje stworzenie modelowego osiedla, dopasowującego się do warunków przestrzennych i krajobrazowych danej działki. Stworzenie kameralnych przestrzeni składających się z układów ośmiu do dziesięciu domów w jednej jednostce sprzyja kontaktom sąsiedzkim i integracji. Autorka zmniejszyła powierzchnie działek mieszkalnych na rzecz przestrzeni wspólnych tworzących park. Na tym terenie zaprojektowała zieleń wysoką izolacyjną oraz zieleń rekreacyjną, którą mieszkańcy będą mogli adoptować do własnych potrzeb. Dodatkowo możliwe jest przekształcenie wybranego domu mieszkalnego na przestrzeń przeznaczoną do celów społeczności np. rekreacyjnych i magazynowych.

przesuwno-obrotowe panele kontrolują ilość światła

© Anna Szefer

dom modułowy

Odnosząc się do idei Bauhausu, studentka stworzyła obiekt funkcjonalny, odpowiadający na współczesne, dynamicznie zmieniające się potrzeby jego mieszkańców. Koncepcja zakłada stworzenie domu modułowego o konstrukcji drewnianej, który daje możliwość konfiguracji i rozbudowy na każdym etapie użytkowania. Jeden moduł to przestrzeń o wymiarach sześć na osiem metrów. Wszystkie moduły są prefabrykowane, transportowane na miejsce i montowane bezpośrednio w stworzonej wcześniej ramie. Ażurowa, ciemna, żelbetowa rama nawiązuje do rozwiązań projektowych i technologicznych epoki modernizmu. Jej konstrukcja pozwala na montaż obrotowo-przesuwnych żaluzji oraz poziomych belek tworzących zadaszenie tarasu. Panele przesuwne wyposażone zostały w taśmy LED zasilane bateriami fotowoltaicznymi.

dom można łatwo rozbudowywać

© Anna Szefer

Rozwiązania seryjne pozwalają stworzyć szereg kombinacji budowy domu. Daje to możliwość stworzenia zabudowy jednorodzinnej i bliźniaczej, zarówno parterowej, jak i piętrowej. Moduł podstawowy przeznaczony jest dla osób mieszkających samotnie i par, które w razie powiększenia rodziny mogą łatwo dokupić kolejny element. Z kolei rodziny wielopokoleniowe mogą zdecydować się na moduły ustawione piętrowo, a dodatkowo także ogród zimowy. Jak podkreśla autorka, najważniejszą ideą jej projektu jest możliwość przekształcania budynku tak, by odpowiadał potrzebom jego użytkowników, oraz pozwalał na łatwą rozbudowę i modyfikacje, a wszystko to z poszanowaniem środowiska naturalnego.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje udostępnione dzięki uprzejmości Anny Szefer

Głos został już oddany