NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Studencki pomysł zabudowy na Osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu, zgodny z ideą cohousingu.

27 maja '24
w skrócie
  1. Studenci Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej stworzyli projekt zabudowy wielorodzinnej na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu.
  2. Autorzy kładli nacisk na cohousing i przyjazne miejsce dla mieszkańców.
  3. Projekt spełnia funkcje prospołeczne, dzięki takim przestrzeniom, jak wspólne pralnie, pokoje do pracy czy ogród na dachu. 
  4. Zastosowano tutaj strategie proklimatyczne (m.in. ścianę Trombe’a oraz komin solarny)
     
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu AiB

Studenci Wydziału Architektury Politechniki WrocławskiejKlaudiusz Sobieniak i Miłosz Brdys zaprojektowali zabudowę wielorodzinną na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Głównym celem ich pracy było stworzenie przestrzeni przyjaznej mieszkańcom. Projekt zakłada integrację lokalnej społeczności, promowanie wspólnotowego stylu życia oraz stworzenie warunków sprzyjających nawiązywaniu i utrzymywaniu relacji międzyludzkich.

aksonometria

aksonometria

© Klaudiusz Sobieniak i Miłosz Brdys

miejsce przyjazne dla mieszkańców

Główną ideą projektu było stworzenie przestrzeni w duchu cohousingu. Autorzy przewidzieli miejsca dla różnych aktywności fizycznych i spotkań mieszkańców jako odpowiedź na problemy wynikające z ograniczeń wywołanych przez pandemię koronawirusa. Budynki na pierwszy rzut oka naśladują prostopadłościenne formy obiektów istniejących, wpisując się w osiedlowy kanon. Jednakże dzięki zabiegowi obrócenia modułowych mieszkań o 45° bryła otrzymała oryginalny wygląd. Dodatkowo uzyskano w ten sposób przestrzeń wejściową od północy do mieszkań od strony galerii, a od południowej strony samoistnie utworzyły się tarasy. Wykreowano dzięki temu półprywatną strefę buforową dla każdego mieszkania oraz dużą przestrzeń na powietrzu.

elewacje

elewacje

© Klaudiusz Sobieniak i Miłosz Brdys

funkcje prospołeczne i strategie proklimatyczne

Projekt został wzbogacony o różnorodne funkcje prospołeczne, mające na celu integrowanie mieszkańców oraz tworzenie wspólnoty lokalnej. Znajduje się tutaj dom społeczny, wspólne pralnie i suszarnie, dodatkowe pokoje do pracy i dla gości, kawiarnia i księgarnia, a także przestrzenie rozrywkowe, takie jak siłownia na powietrzu czy pole do gry w szachy. Istotnym elementem jest także ogródek warzywny dla mieszkańców na dachach budynków.

schemat funkcjonalny

schemat funkcjonalny

© Klaudiusz Sobieniak i Miłosz Brdys

Ważnym aspektem jest również zastosowanie różnorodnych strategii proklimatycznych, mających na celu ochronę środowiska oraz poprawę komfortu życia mieszkańców. Takie rozwiązania, jak ściana Trombe’a oraz komin solarny wspomagają wentylację pomieszczeń, a zielone dachy chronią przed nadmiernym nasłonecznieniem. Dodatkowo zastosowano pofalowaną elewację, która nagrzewa się mniej w porównaniu do standardowej płaskiej ściany.

wizualizacja

wizualizacja

© Klaudiusz Sobieniak i Miłosz Brdys

wyzwania projektowe

Główne wyzwanie projektowe stanowił brak bezpośredniego otoczenia, które mogłoby wyznaczyć kierunek kształtowania przestrzeni budynków., pomimo niedalekiego sąsiedztwa istniejącego osiedla. Ponadto koncepcję trzeba było rozpatrywać zarówno w kontekście teraźniejszym, jak i przyszłym, aby dopasować zabudowę do dynamicznie rozwijającego się otoczenia oraz przewidzieć jej funkcjonowanie na przestrzeni lat. Istotnym aspektem było także udowodnienie, że mieszkalnictwo wspólnotowe, jakim jest cohousing, może skutecznie wspierać radzenie sobie z wyzwaniami wynikającymi z pandemii, zwłaszcza w kontekście interakcji międzyludzkich.

wizualizacja

wizualizacja

© Klaudiusz Sobieniak i Miłosz Brdys

wizualizacja

wizualizacja

© Klaudiusz Sobieniak i Miłosz Brdys

Aleksandra Skorupa

Głos został już oddany

Materiał w architekturze — trendy 2024
Kompleksowe kosztorysy inwestorskie

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
INSPIRACJE