Centrum Minimalizmu na Kaszubach. Pomysł na uporządkowanie przestrzenne Wdzydz

Dobrawa Bies
17 września '21

Joanna Szulfer z Politechniki Gdańskiej postanowiła skupić się na uporządkowaniu przestrzennym Wdzydz – niewielkiej wsi położonej na Kaszubach. Opracowała szereg wytycznych urbanistycznych i architektonicznych, które pomogą osiągnąć ten cel, w szczególności skupiając się na jednej z działek w centrum wsi. To tam zaprojektowała Centrum Minimalizmu, będące implementacją filozofii minimalizmu.

Projekt Joanny Szulfer pt. Centrum Minimalizmu we Wdzydzach — wpływ wysokiej atrakcyjności turystycznej na małe miejscowości Kaszub to praca magisterska wykonana pod kierunkiem dr Małgorzaty Skrzypek-Łachińskiej.

Centrum Minimalizmu na
Kaszubach, aksonometria

Centrum Minimalizmu składa się z siedmiu budynków

© Joanna Szulfer

rosnąca popularność wsi i jej skutki

W ostatnich latach można zaobserwować rosnącą popularność wsi jako turystycznych celów podróży. Zjawisko to niesie za sobą zarównie wiele pozytywnych, jak i negatywnych skutków, które odciskają swoje piętno między innymi na wizualnym charakterze wsi. Takim przykładem są właśnie Wdzydze — niewielka miejscowość położona na Kaszubach w malowniczym otoczeniu jezior i lasów. Znana z bogatej historii oraz tradycji dziedzictwa kulturowego, wiążącej się między innymi z obiektem Muzeum – Kaszubskiego Parku Etnograficznego im. Teodory i Izydora Gulgowskich.

Centrum Minimalizmu na
Kaszubach, analiza urbanistyczna

autorka przeprowadziła dokładną analizę urbanistyczną Wdzydz

© Joanna Szulfer

Brak odpowiednich planów oraz wytycznych spowodował, że we wsi rozpoczął się proces degradacji przestrzennej. Turystyka wiejska prowadzona w sposób zrównoważony i całościowy może mieć jednak zbawienny wpływ między innymi na problem „wymierania” wsi. W związku z tym nezwykle ważne było stworzenie fizycznego zapisu wytycznych urbanistyczno-architektonicznych dla Wdzydz, który przyczyni się do jej pozytywnego rozwoju — mówi autorka projektu.

 Centrum Minimalizmu
na Kaszubach, widok od strony wody

widok projektowanego kompleksu od strony wody

© Joanna Szulfer

nowe rozwiązania urbanistyczne

Jako główne założenie urbanistyczne koncepcji architektka zaproponowała nawodną kładkę łączącą wieżę widokową wraz ze stanicą PTTK ze znajdującym się na drugim końcu wsi obszarem Muzeum. Zaprojektowała również zejścia do wody (obecnie możliwe jedynie w kilku miejscach) i zielony, wielofunkcyjny parking przy wjeździe do wsi. Taka koncepcja wspomaga projekt wyłączenia ruchu samochodowego w centrum wsi.

Wdzydze masterplan,
detale rozwiązań

nowe rozwiązania urbanistyczne Wdzydz

© Joanna Szulfer

Nowy masterplan zakłada także cofnięcie niekorzystnych podziałów parcelacyjnych oraz wskazuje kierunek rozwoju dla konkretnych działek. Co ważne wszystkie wytyczne urbanistyczne skupiają się na zachowaniu pierwotnego charakteru wsi — jej niezwykłego związku z historią, kaszubską tradycją i przyrodą.

Centrum Minimalizmu,
budynek restauracyjny

budynki Centrum Minimalizmu są inspirowane tradycyjnym budownictwem Kaszub

© Joanna Szulfer

Centrum Minimalizmu

Autorka skupiła się na szczegółowym rozwiązaniu działki położonej w samym sercu wsi przeznaczając ją pod budowę Centrum Minimalizmu. Miałby być to kompleks sprzyjający wyciszeniu i poznaniu swojego wnętrza. Założenie składa się z siedmiu, niewielkich budynków będących we wzajemnej korelacji. Każdy z proponowanych obiektów pełni odrębną funkcję. Znajdują się tutaj: budynek lobby, budynek hotelowy, budynek restauracyjny, budynek medytacji, sauny, basen oraz budynek gospodarczy.

Centrum Minimalizmu na
Kaszubach, rzut przyziemia

każdy z proponowanych siedmiu budynków pełni inną funkcję

© Joanna Szulfer

Istotnym dla charakteru proponowanej architektury była analiza, a następnie wykorzystanie w projekcie tradycyjnego budownictwa Kaszub, dlatego też forma budynków oraz ich usytuowanie na działce to zabawa historycznymi założeniami — na przykład formą podcieni, czy wariacją na temat centralnego trzonu kominowego, widocznego jako wygięte po łuku ściany wyrastające z budynków — tłumaczy Joanna Szulfer.

 Centrum Minimalizmu,
budynek basenowy

budynek basenowy utrzymany w bieli

© Joanna Szulfer

Całość założenia Centrum Minimalizmu budowana jest na zasadzie kontrastu czerni z bielą, czyli tradycyjnych zestawień kolorystycznych kojarzonych z minimalizmem.

Budynek lobby, widok
od strony wjazdu

czarny budynek lobby

© Joanna Szulfer

Projekt otrzymał Nagrodę Dziekana Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej dla dyplomu wykonanego na kierunku Architektura, Wyróżnienie SARP oddział Wybrzeże oraz znalazła się w gronie dwudziestu pięciu finalistów w ogólnopolskim konkursie na Doroczną Nagrodę SARP im. Zbyszka Zawistowskiego DYPLOM ROKU.

Temat rosnącej popularności wsi poruszyła również Paulina Wilde z Politechniki Opolskiej, projektując gospodarstwo agroturystyczne w miejsowości Pogórze.

  

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
Margate XLDF – cegła klinkierowa o wyjątkowej fakturze oraz barwie
REHAU NA WARSAW HOME
Farby – innowacje 2021