Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”

Dom w Głuszynie – współczesny wielkopolski dom wiejski

19 grudnia '21
Dane techniczne
Nazwa: „Dom w Głuszynie”
Kategoria: Dom jednorodzinny
Autorka: Eryk Szczepański, Joanna Lipnicka
Uczelnia:
Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu
Promotor pracy:

dr inż. arch. Tomasz Piwiński

Praca zgłoszona na konkurs studencki im. Haliny Skibniewskiej – ZDROWY DOM

 

Projekt powstał w Pracowni Architektury Zrównoważonej prowadzonej przez dr. Tomasza Piwińskiego. Projekt został zlokalizowany w Głuszynie — małej wielkopolskiej wsi pod Poznaniem o charakterystycznym, wciąż widocznym układzie dawnej owalnicy. Obecnie jej charakter i układ zaburza nowa, chaotyczna zabudowa. Odpowiedzią na problem była przygotowana wcześniej koncepcja urbanistyczna nowej części Głuszyny, która wypełni potrzeby mieszkaniowe nie zaburzając charakteru miejscowości. Prezentowany projekt jest próbą stworzenia współczesnego wielkopolskiego domu wiejskiego, który jednocześnie spełnia zasady budownictwa zrównoważonego.

widok domu od strony ścieżki

widok domu od strony ścieżki

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

Budynek został zorientowany względem stron świata by zapewnić optymalne dostarczanie energii słonecznej. Ustawiony pod kątem do linii drogi obiekt podzielił kwadratową działkę na dwie wyraźne części — frontową, półpubliczną, z niewielkim podwórkiem i przedogródkiem oraz większą część tylną z południowym ogrodem z widokiem na panoramę starej Głuszyny z górującym nad nią kościołem Św. Jakuba. Na tyłach wydzielono również miejsce na ogród warzywny i obszerny taras.

zagospodarowanieterenu

zagospodarowanie terenu działki

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

Obiekt przyjął formę zwartej bryły na planie prostokąta z dwuspadowym dachem, która jest optymalna dla utrzymywania ciepła oraz przywodzi na myśl tradycyjną zabudowę wiejską. Kompozycja została zróżnicowana przez oddzielenie nieogrzewanego garażu od głównej bryły budynku i dodanie pomiędzy nimi drewnianej ściany. Południowa połać dachu pod kątem 40 stopni została wydłużona by zapewnić większą powierzchnię na panele fotowoltaiczne. Południową elewację wycofano i wypełniono dużym przeszkleniem co pozwoli na zapewnienie dużej ilości światła zimą i zacieniania w miesiącach letnich. Wejście główne do budynku zostało umieszczone w „wyciętym” narożniku parteru, który zapewnia ochronę przed warunkami atmosferycznymi.

aksonometria domu

aksonometria domu

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

Projekt powstał dla trzyosobowej rodziny — małżeństwa w wieku emerytalnym i mieszkającej z nimi dorosłej córki. Spowodowało to podział funkcjonalny budynku — parter stał się przestrzenią wspólną i przestrzenią dla rodziców, poddasze zostało przeznaczone dla córki, by zapewnić jej prywatności niezależność.

wnętrze

salon z jadalnią i wejściem na taras

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

W przyziemiu zaplanowano półotwartą kuchnię ze spiżarnią, duży salon z jadalnią, fortepianem i wyjściem na taras, pomieszczenie techniczne, WC, małe biuro dla ojca oraz dużą sypialnię rodziców z garderobą i własną łazienką. Na piętrze zaprojektowano pralnię, niewielki półotwarty pokój dzienny, biuro córki oraz jej sypialnię z garderobą i łazienką.

rzut parteru

rzut parteru

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

Poza samym ukształtowaniem bryły w domu zaplanowano dodatkowe rozwiązania i urządzenia oszczędzające zużycie energii. Budynek osadzono na zaizolowanej płycie fundamentowej i wprowadzono ciężką posadzkę akumulującą ciepło. Konstrukcję budynku wykonano w drewnianym systemie MHM o wysokich parametrach cieplnych.

schemat

źródłem ogrzewania w budynku jest pompa ciepła

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

Źródłem ogrzewania w budynku jest pompa ciepła z gruntowym wymiennikiem ciepła umieszczonym po południowej stronie ogrodu. Pompa jest zaopatrzona w zbiornik c.w.u oraz zbiornik buforowy. Ciepło jest rozprowadzane poprzez ogrzewanie płaszczyznowe, podłogowe. W obiekcie przewidziano również system wentylacji mechanicznej z rekuperacją oraz instalację fotowoltaiczną z panelami na dachu skośnym. Woda opadowa jest zbierana w zbiorniku zakopanym w ogrodzie i poprzez drenaż rozprowadzana po ogrodzie.

zmieniający sięwygląd elewacji pod upływem czasu

rozwiązania materiałowe

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

Na zewnątrz budynku zastosowano materiały przypominające tradycyjną zabudowę Głuszyny. Elewację pokryto drewnem modrzewiowym — pionowymi wąskimi kantówkami tworzącymi płaszczyzny ścian oraz szerokimi deskami wprowadzającymi podział kondygnacji i obramowanie okien. Drewno skontrastowane zostało z gładkimi płytami włóknocementowymi na jednej ze ścian. Na dachu przewidziano płaską dachówkę ceramiczną w kolorze jasnej czerwieni oraz ocynkowane rynny i rury spustowe. Elewacja budynku ma pozostać niezabezpieczona by budynek się zmieniał, a drewno w naturalny sposób szarzało i ciemniało coraz bardziej stapiając się z otoczeniem.

 

Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański


Ilustracje: © Autorzy

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022