Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Dom w konstrukcji hybrydowej od BDR Architekci

24 października '23

Podczas projektowania tego domu architekci chcieli wykorzystać walory trudnej do organizacji działki. Dlatego strefa dzienna została maksymalnie otwarta na zewnętrzne otoczenie. Prezentujemy projekt domu pracowni BDR Architekci.

Otwarcie na zewnątrz było podyktowane nie tylko wykorzystaniu działki, ale również zwiększeniu powierzchni biologicznie czynnej. Dom zlokalizowany w Konstancinie-Jeziornie kryję jeszcze kilka ciekawych rozwiązań technologicznych, jego konstrukcja jest hybrydowa. Oznacza to, że główna konstrukcja naziemna to szkielet stalowy uzupełniony o elementy z drewna klejonego (CLT).

otwarcie na zewnątrz było podyktowane nie tylko wykorzystaniu działki, ale również zwiększeniu powierzchni biologicznie czynnej

otwarcie na zewnątrz było podyktowane nie tylko wykorzystaniu działki, ale również zwiększeniu powierzchni biologicznie czynnej

© BDR Architekci

O tym, jak próbowano połączyć budynek z otoczeniem, dlaczego taras jest tak istotny i na czym polega wykorzystanie konstrukcji hybrydowej opowiada Konrad Basan z pracowni BDR Architekci.

Wiktor Bochenek: Jak chcieliście połączyć ten budynek z otoczeniem?

Konrad Basan: Już po pierwszej wizycie na działce wiedzieliśmy, że chcemy, aby budynek jak najbardziej otwierał się na otaczającą przyrodę. Działka zlokalizowana jest w Konstancinie-Jeziornie w sąsiedztwie domków letniskowych i jednorodzinnych. Z uwagi na piękny, częściowo zalesiony krajobraz, postanowiliśmy, iż dom i jego otwarcia nie powinny go kadrować, a raczej umożliwić przenikanie go do wnętrza.

strefa dzienna została maksymalnie otwarta na zewnętrzne otoczenie

strefa dzienna została maksymalnie otwarta na zewnętrzne otoczenie

© BDR Architekci

Wiktor: Istotnym elementem jest taras, jak go zorganizowaliście?

Konrad: Taras okala budynek z trzech stron na parterze oraz piętrze, stanowi on swoisty bufor — przestrzeń półotwartą. Jest ona rozszerzeniem powierzchni użytkowej i jest dostępna z wszystkich pomieszczeń budynku na obu poziomach. Dodatkowo górny taras zacienia strefę dzienną na parterze zapobiegając przegrzewaniu się pomieszczeń latem. Stwarza to idealne warunki, by w ciepłe dni otworzyć wszystkie przesuwne okna w salonie i połączyć przestrzeń ogrodu przed budynkiem ze strefą dzienną we wnętrzu.

taras stanowi istotny element całego założenia

taras stanowi istotny element całego założenia

© BDR Architekci

Wiktor: Jak został zaprojektowany układ domu? Na co warto zwrócić tu uwagę?

Konrad: Budynek posiada klarowny plan zbliżony do kwadratu. Południowa, jasna część zawiera główne, otwarte przestrzenie użytkowe domu – strefę salonu z kuchnią i jadalnią na parterze, przestronną sypialnię i pokój dziecka na piętrze. Północna część zawiera pomieszczenia pomocnicze, jak łazienki, komunikację, garderobę, oraz gabinety. Układ wyraźnie dzielący te dwie części budynku nawiązuje do „Kahnowskiego” podziału przestrzeni na przestrzenie obsługiwane (served sapces) oraz przestrzenie obsługujące (servant spaces).

wnętrze domu

wnętrze domu

© BDR Architekci

Wiktor: Konstrukcja jest hybrydowa? Co to oznacza i czym takie rozwiązanie się różni?

Konrad: W budynku jako główną konstrukcje nośną zastosowaliśmy szkielet stalowy. Pozwoliło to na swobodne ukształtowanie dużych otwarć, szczególnie w strefie dziennej parteru, a tym samym umożliwiło konsekwentną realizację założeń koncepcji. Część podziemna budynku oraz trzon klatki schodowej wykonano jako, żelbetowe. W ten sposób konstrukcja stalowa ma odpowiednie posadowienie, jest usztywniona i nie wymaga dodatkowych stężeń. Ściany zewnętrzne wykonano w technologii szkieletowej drewnianej z okładziną z frezowanych płyt włókno-cementowych.

wnętrze domu

wnętrze domu

© BDR Architekci

Wiktor: Jak układały się wasze relacje z inwestorem?

Konrad: Można powiedzieć, że była to wymarzona współpraca. Już po pierwszej prezentacji koncepcji i szkiców Inwestor wykazywał duże zaufanie oraz był otwarty na wiele niekonwencjonalnych rozwiązań. Proces projektowy przebiegał bardzo sprawnie i kolejne etapy konsekwentnie realizowały i uszczegóławiały nasze wstępne założenia ideowe. Zaowocowało to powstaniem, spójnego i indywidualnego projektu dostosowanego do potrzeb Inwestora.

inwestor wykazywał duże zaufanie oraz był otwarty na wiele niekonwencjonalnych rozwiązań

inwestor wykazywał duże zaufanie oraz był otwarty na wiele niekonwencjonalnych rozwiązań

© BDR Architekci

Wiktor: Co sprawiło Wam w tym projekcie największe trudności, a co największą satysfakcję?

Konrad: Największym wyzwaniem było zdecydowanie rozplanowanie programu funkcjonalnego na działce i w budynku. Stosunkowo niewielka działka i parametry zabudowy wynikające z planu miejscowego wprowadzały ograniczenia wielkościowe. Podyktowało to stworzenie zwartej bryły i bardzo efektywnego układu rzutu. Największą satysfakcją było zatem stworzenie projektu kompaktowego, ale z bogatą i różnorodną ofertą pomieszczeń wewnętrznych i zewnętrznych. Efekt został doceniony przez Inwestora, co było dodatkowym źródłem tej satysfakcji.

Wiktor: Dziękuję za rozmowę.

ideogram domu

ideogram domu

© BDR Architekci

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Materiał w architekturze — trendy 2024
LS Dark — żaluzje zaciemniające

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
INSPIRACJE