NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Przeszklony łącznik – dom wśród drzew Exterio

23 stycznia '24

W tym projekcie najistotniejsze było zachowanie charakteru działki z jej wyjątkowym leśnym otoczeniem. Dom zaprojektowany przez Exterio miał wkomponowywać się w lesisty charakter miejsca.

Dom wśród drzew projektu pracowni Exterio stworzony został dla inwestorów, których priorytetem było zachowanie wyjątkowego charakteru miejsca. Dom złożony został z dwóch brył, które odpowiadają za podział wnętrza na strefę dzienną i strefę odpoczynku. Architekci postanowili wykorzystać ceglaną elewację, która ma korespondować nie tylko z leśnym otoczeniem, ale również przeszkleniami wykorzystanymi w obu częściach domu.

architekci chcieli, by forma budynku oraz materiały elewacyjne maksymalnie wpisywały się w leśne otoczenie.

architekci chcieli, by forma budynku oraz materiały elewacyjne maksymalnie wpisywały się w leśne otoczenie

fot.: Yassen Hristov | © Exterio

O rozwiązaniach zastosowanych w tym projekcie, łączeniu brył i układzie domu opowiada Marcin Klukowski z pracowni Exterio

 
Wiktor Bochenek
: Czy dom wśród drzew miał bardziej wyróżniać, czy wpisywać się w leśne otoczenie?

Marcin Klukowski: Trudno całkowicie ukryć tej skali budynek wśród drzew. Jednak chcieliśmy, żeby forma budynku oraz materiały elewacyjne maksymalnie wpisywały się w leśne otoczenie. Forma tradycyjnego domu z dwuspadowym dachem nawiązuje do architektury wiejskiej czy leśnej. Jest również najbardziej praktyczna przy otaczających drzewach, z których ciągle spadają igły i liście.

bryły zostały połączone przeszklonym łącznikiem który jednocześnie jest zwornikiem funkcjonalnym budynku.

bryły zostały połączone przeszklonym łącznikiem, który jednocześnie jest zwornikiem funkcjonalnym budynku

fot.: Yassen Hristov | © Exterio


Wiktor
: Budynek składa się z dwóch brył — w jaki sposób zostały połączone?

Marcin: Bryły zostały połączone przeszklonym łącznikiem, który jednocześnie jest zwornikiem funkcjonalnym budynku. Znajduje się w nim główne wejście do budynku, hol wejściowy oraz schody na piętro.

 
Wiktor
: Jak został zaprojektowany układ domu?

Marcin: Układ domu bezpośrednio jest odzwierciedlony w formie dwóch brył. Wejście główne oraz komunikacja znajdują się na środku, w łączniku pomiędzy bryłami. Niższa bryła mieści w sobie cześć dzienną z wysokim salonem, jadalnią i kuchnią. W drugiej bryle, dwukondygnacyjnej umieściliśmy na parterze garaż oraz pomieszczenia techniczne i gabinet/pokój gościnny, a na poddaszu trzy sypialnie dla wszystkich członków rodziny wraz z garderobą i łazienkami.


Wiktor
: Dlaczego zdecydowaliście się na takie rozwiązanie elewacji?

Marcin: Elewacja ceglana miała być maksymalnie naturalna, kojarzyć się z naturą i materiałami naturalnego pochodzenia. Ważne było również, żeby elewacja była maksymalnie bezobsługowa, co w leśnym otoczeniu jest bardzo ważne. Żeby się nie brudziła w widoczny sposób oraz żeby była łatwa w czyszczeniu i odporna na wilgoć.

dom złożony został z dwóch brył, które odpowiadają za podział wnętrza na strefę dzienną i strefę odpoczynku

dom złożony został z dwóch brył, które odpowiadają za podział wnętrza na strefę dzienną i strefę odpoczynku

fot.: Yassen Hristov | © Exterio

 
Wiktor
: Na co warto zwrócić uwagę w tym projekcie?

Marcin: Myślę, że warto zwrócić uwagę na czytelny układ domu, który spójnie łączy wygodną funkcję z w miarę kameralną formą budynku. Chcieliśmy również osiągnąć balans pomiędzy nowoczesnością oraz ciepłym wiejskim klimatem.

forma budynku miała odwoływać się do rustykalnego charakteru mazowsza

forma budynku miała odwoływać się do rustykalnego charakteru Mazowsza

fot.: Yassen Hristov | © Exterio


Wiktor
: Co było największym problemem w tym projekcie, a co sprawiło najwięcej satysfakcji?

Marcin: Najwięcej satysfakcji sprawiło nam to, że inwestor był świadomy wybranych rozwiązań oraz jakości wybranych materiałów i zrealizował budynek w stu procentach zgodnie z założeniami projektowymi. Większych problemów przy projektowaniu oraz realizacji nie mieliśmy.

Wiktor: Dziękuję za rozmowę.

dom zlokalizowany jest pod Warszawą

dom zlokalizowany jest pod Warszawą

fot.: Yassen Hristov | © Exterio

 
rozmawiał
Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE