Kuba Snopek i Jakub Szczęsny gośćmi kolejnego spotkania w cyklu #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE
NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE. Cykl rozmów LIVE
expand

Dominika Nikiel – „Projekt wnętrz kawiarni Jazzclub w Bielsku-Białej”

Dobrawa Bies
09 maja '22
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2020
Nazwa: „Projekt wnętrz kawiarni Jazzclub w Bielsku-Białej”
Autorka: Dominika Nikiel
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie
Promotorka:

dr Małgorzata Zbroińska-Piątek

  

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2020/2022”

 

Kawiarnia Jazzclub w Bielsku-Białej znana jest wszystkim pod nazwą Galeria Wzgórze, ponieważ mieści się przy ulicy Wzgórze, a jej ściany zdobią dziesiątki wspaniałych obrazów. Powstała w 1987 roku galeria narodziła się z pasji właściciela do muzyki i sztuki. Dzięki niemu jest to miejsce spotkań wielu pokoleń artystów. Pomimo popularności i bogatej historii, jej przestrzenie kryją jeszcze sporo niewykorzystanego potencjału.

Projekt wnętrz kawiarni Jazzclub w Bielsku-Białej   Wnętrza wystawowe

ekspozycja pojawia się we wszystkich wnętrzach budynku

© Dominika Nikiel

rys historyczny

Pierwsza część budynku powstała pod koniec XVII wieku po pożarze pierwotnej konstrukcji. Był on przekazywany kolejnym właścicielom, dlatego architektura poszczególnych stref jest tak różnorodna. Budynek służył jako mieszkania, stajnie, siedziba książęcego siodlarza, znajdował się w nim również sklep PSS Społem.

Rzut kawiarni

rzut kawiarni Jazzclub

© Dominika Nikiel

założenia projektowe

układ funkcjonalny

Osią budynku są niezmiennie korytarze prowadzące przez wszystkie pomieszczenia galerii. Zlokalizowanie głównego baru w centralnym punkcie całości sprawiło, że jest on łatwiej dostępny z obu krańców kawiarni. Kolejną ważną kwestią było zwiększenie liczby toalet i rozmieszczenie ich na niewielkiej przestrzeni. Konieczne było również uporządkowanie i lepsze uwydatnienie tak ważnej dla tego miejsca ekspozycji.

 Projekt wnętrz kawiarni Jazzclub w Bielsku-Białej

bar umieszczony jest w centralnym punkcie galerii

© Dominika Nikiel

ekspozycja

Jest elementem charakterystycznym dla tego miejsca, dlatego też pojawia się we wszystkich pomieszczeniach. Poza wykorzystaniem ścian została ona rozmieszczona także na dodatkowych konstrukcjach — lakierowanych na czarno ramach stalowych z wbudowanym oświetleniem.

oświetlenie

Spełnia dwa podstawowe zadania: tworzy kameralny klimat oraz uwydatnia ekspozycję. Dodatkowo oświetlenie podkreśla kierunki w przestrzeni. Prowadzi wzdłuż osi budynku aż do miejsc, w których miesza się ze światłem naturalnym.

wystawa  Detal wystawy

ekspozycja została umieszczona również na lakierowanych na czarno ramach stalowych

© Dominika Nikiel

materiały

Surowe wykończenie stref wystawienniczych wynika z chęci stworzenia neutralnego tła na potrzeby ekspozycji. Użycie jasnych i ciemnych barw zwiększa różnorodność przestrzeni i daje więcej możliwości w prezentowaniu dzieł.

inspiracje

Zastana przestrzeń ma długą historię, dlatego główną inspiracją stały się wspomnienia oraz to, jak wpływa na nie czas. Budynek w swoim podłużnym planie sam stanowi własną oś czasu. Ukazuje zmieniających się właścicieli oraz ich ówczesne potrzeby.

Korytarz prowadzący do kawiarni  Korytarz

otwory wykonane w ścianie oddzielającej salę od korytarza,
powiększają przestrzeń oraz nadają ciasnemu przejściu więcej powietrza i światła

© Dominika Nikiel

projekt

Ściany z blachy perforowanej przecinające się ze ścianą oddzielającą salę od korytarza już od wejścia prowadzą odbiorcę w stronę pierwszego pomieszczenia. Galeria od wielu lat stanowi przede wszystkim miejsce spotkań, dlatego znajduje się tu również kawiarnia. Można usiąść na dłużej w otoczeniu wystawionych dzieł, minibar ułatwia również organizację wernisaży i wydarzeń kulturalnych. Korytarz prowadzący do sali z głównym barem to również przestrzeń przystosowana do prezentowania obrazów. To pierwsze miejsce, z którego widoczne są długie, wąskie przejścia tak charakterystyczne dla tego miejsca.

Jeden z ogródków  Ogródek w jazzclubie

jeden z ogródków kawiarni

© Dominika Nikiel

Sala główna zlokalizowana jest w największym pomieszczeniu kawiarni. Bar o prostej bryle wpasowuje się w kierunki oryginalnych ścian. Stalowe ramy obłożone blachą perforowaną służą do eksponowania obrazów. Oświetlenie, współgrając z oryginalnym drewnianym sufitem oraz cegłą, tworzy nastrojowy klimat. Otwory wykonane w ścianie oddzielającej salę od korytarza, powiększają przestrzeń oraz nadają ciasnemu przejściu więcej powietrza i światła.

Jeden z ogródków kawiarnianych

drugi z ogródków to większa przestrzeń, którą można przekształcić np. na miejsce wystaw dużych form rzeźbiarskich

© Dominika Nikiel

Następna strefa to pierwszy z dwóch ogródków, gdzie pomiędzy murami sąsiednich budynków znajduje się przestrzeń kawiarniana. Nieregularne zadaszenie zostało stworzone tak, aby rosnące w tym miejscu drzewa nie musiały zostać usunięte. System szklanych, składanych drzwi przesuwnych daje możliwość powiększenia przestrzeni ogródka o salę wewnętrzną, która pełni również funkcję sceny koncertowej. Jasne korytarze prowadzą do najbardziej rozświetlonej części — drugiego ogródka. Jest to klimatyczna przestrzeń z panoramą na miasto. Może być ona w łatwy sposób przekształcana w miejsce wystaw większych form rzeźbiarskich i instalacji artystycznych.

 

Dominika NIKIEL

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022