computer zapisz w ulubionych

Wyspa kuchenna z naturalnego kamienia. Jak wybrać tę najlepszą?

27 maja '20

Kto posiada wyspę kuchenną ten wie, że ciężko byłoby się bez niej obejść. Jej funkcjonalność pomaga nie tylko w gotowaniu i korzystaniu z kuchni, ale również może wydzielać strefę kuchenną od salonu czy jadalni. Wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych wyspa zagościła na dobre w domach na całym świecie. Jak wybrać tę, która spełni nasze potrzeby?

Fenomen wysp kuchennych rozpoczął się za sprawą Franka Lloyda Wrighta, jednego z najbardziej znanych architektów modernizmu. Dzięki niemu już na początku XX wieku stały się one nieodłącznym elementem w domach średniej klasy Amerykanów. Do Europy przywędrowały pół wieku później, a ich wielką popularność zaczęła się od debiutu telewizyjnego w kultowym programie Julii Child „Francuski szef kuchni” w 1963 roku.

Od lat 60. ich popularność stale rośnie. Obecnie doceniane są przez architektów na całym świecie za walory estetyczne i świetną funkcjonalność. Starannie zaplanowana wyspa kuchenna to dodatkowa strefa przygotowywania posiłków, zmywania czy przechowywania. Ponadto blaty robocze, schowki, szuflady, a także miejsce spożywania wspólnych posiłków sprawiają, że wyspy kuchenne szybko stają się „sercem domu”. Pięknie doświetlone powierzchnie, wykonane z bardzo odpornych na użytkowanie kwarcytów lub granitów, ujmują elegancją i kunsztem detalu o każdej porze dnia.

uniwersalna biel i czerń to wybór dla miłośników klasycznego piękna

© materiały prasowe 

elegancka wyspa kuchenna z naturalnego kamienia

W prostych, geometrycznych kształtach wyspy kuchennej skrywa się bezpretensjonalna elegancja. Oszczędny design najlepiej podkreślą starannie dobrane naturalne materiały w ponadczasowych kolorach. Uniwersalna biel i czerń to wybór dla miłośników klasycznego piękna. W minimalistycznej białej kuchni idealnym kontrapunktem będzie wyspa kuchenna w intensywnej, nasyconej czerni wykonana np. z granitu Black Nayar. Z kolei w aranżacjach utrzymanych w ciemniejszej palecie barw, np. szarościach, antracycie czy granacie, wyspa kuchenna w delikatnej bieli będzie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. W tej roli świetnie sprawdzą się granity Colonial White lub Aviva White.

Projektanci zadbali o to, by wyspy kuchenne wykończone kamieniem były prawdziwym dziełem sztuki! Ich estetyka ma zachwycać, przyciągać spojrzenia i zapadać w pamięć na dłużej. Mocne kontrasty barw oraz wyraźny rysunek użyleń sprawiają, że obok wyspy kuchennej wykonanej np. z granitu Copacabana z Brazylii nie da się przejść obojętnie. Nieregularność wzorów na intensywnym czarnym tle sprawia, że taki „mebel” jest absolutnym unikatem. Naturalne kamienie mają także tę przewagę nad innymi materiałami, że są niepowtarzalne i nie da się ich łatwo wtłoczyć w sztywne ramy i kategorie. Dlatego coraz częściej w kuchniach otwartych na salon wyspa kuchenna wykonana jest w nieoczywistym kolorze.

wyspa kuchenna to harmonijny duet piękna i funkcjonalności

© materiały prasowe

zalety kamiennego blatu

Naturalne piękno granitowych płyt, w którym płynnie mieszają się szarości, czerń i rozbielony błękit, jest tylko kolejnym dowodem na to, że natura jest doskonała! Wyspa kuchenna to harmonijny duet piękna i funkcjonalności. Podobnie jak granit, który nieoczywistą barwą i niepowtarzalnym wzorem zachwyca, zachowując przy tym doskonale parametry techniczne w postaci odporności na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy ścieranie. Dodatkowo granity są odporne na działanie kwasów czy pleśni i mogą być wystawione na bezpośredni kontakt z wodą. Takie zestawienie estetyki i praktyczności sprawia, że są idealnym wyborem na obudowę nowoczesnej wyspy kuchennej.


oprac. red. 

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X