Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Konkurs „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”

Cracked Movie Pavilion. Konkursowy projekt pawilonu na Islandii

06 marca '23

Antoni Soszyński z Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej również brał udział w międzynarodowym konkursie na pawilon filmowy na Islandii — Iceland Movie Pavilion. Jego projekt, charakterystycznego, „pękniętego”, parterowego budynku — Cracked Movie Pavilion uwzględniający najważniejsze kierunki widokowe znalazł się na krótkiej liście konkursowej.

W konkursie Iceland Movie Pavilion organizowanym przez platformę Bulidner poszukiwano najlepszych projektów pawilonu filmowego, który mógłby powstać w północnej Islandii. Pomysły miały odzwierciedlać istotę islandzkiego kina, jego charakterystyczny styl i wyjątkową historię, a ich głównym punktem miało być kino, mogące pomieści do pięćdziesięciu widzów. Poza kinem w budynku miała znajdować się wielofunkcyjna przestrzeń, kawiarnia/bar, galeria i recepcja. Ekologiczny i energooszczędny obiekt miał mieć ekonomiczną konstrukcję, odporną na islandzkie warunki klimatyczne.

Wnętrze pawilonu filmowego

wnętrze pawilonu filmowego, foyer

© Antoni Soszyński

W konkursie przyznano trzy nagrody główne, wyróżnienia i ogłoszono krótką listę konkursową. O pełnym składzie jury i nagrodach pisaliśmy w ramach artykułu o projekcie Grjótagjá Trail, autorstwa zespołu studentek Politechniki Warszawskiej w składzie: Maja Dziwok, Alexandra Dectot. Na krótkiej liście konkursowej znalazł się natomiast projekt Antoniego SoszyńskiegoCracked Movie Pavilion, wykonany również w ramach zajęć projektowych Architectural Design pod kierunkiem prof. Elżbiety Dagny Ryńskiej, dr. Michała Pierzchalskiego i dr. Mateusza Płoszaja-Mazurka na Politechnice Warszawskiej.

Projekt Cracked Movie Pavilion, aksonometria

projekt Cracked Movie Pavilion, aksonometria

© Antoni Soszyński

„pęknięty” pawilon

Mój projekt Cracked Movie Pavilion jest ściśle związany ze swoją lokalizacją. Najbardziej atrakcyjne formacje skalne bądź przyrodnicze — Jaskinie Grjótagjá, Krater Hverfjall, Wulkan Krafla i Jezioro Myvatn utworzyły kierunki wyznaczające podział zabudowy. Pęknięcia mają kontynuację zarówno wewnątrz — korytarzach i foyer na skrzyżowaniu ścieżek, jak i na zewnątrz, jako ścieżki wychodzące z budynku. Kubatury dzielą się na dwa typy — te bez okien, które są na planie wieloboku, oraz te z ogromnymi przeszkleniami z okrągłymi zakończeniami — tłumaczy autor.

Pawilon filmowy, rzutpawilon filmowy, rzut

© Antoni Soszyński

Materiały, na które zdecydował się projektant to miejscowy kamień wulkaniczny wykorzystany pod postacią bloków i nierówno ciosanych kolumn podtrzymujących przeszklony dach. Dach pokrywa darń, nawiązująca do tradycyjnej architektury Islandii oraz blacha falista z odzysku. Jej różne odcienie nadają pawilonowi oryginalny wyraz.

Pawilon filmowy, elewacja południowa

elewację pokrywa blacha falista

© Antoni Soszyński

kino i kawiarnia na Islandii

Projekt sali kinowej student PW wykonał z myślą o widzach — kąty widzenia są zoptymalizowane, ściany wewnętrzne są dźwiękoszczelne, a wszystko dostosowane jest do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Do foyer będącego centrum obiektu prowadzi kilka korytarzy. Korytarze natomiast łączą się ze ścieżkami zewnętrznymi, które docierają do granicy działki i są zakończone lornetkami, pozwalającymi na obserwację atrakcji przyrodniczych, położonych w pobliżu pawilonu.

Pawilon filmowy, diagram ideowy

diagram ideowy i ścieżki prowadzące do atrakcji turystycznych

© Antoni Soszyński

Autor zaprojektował też wielofunkcyjne wnętrze kawiarni. Można je zaaranżować jako zwykłą przestrzeń do spożywania posiłków albo usunąć stoły i urządzić tam wystawę z widokiem na islandzki krajobraz, służącym jako tło dla eksponatów. Bistro wsparte jest zapleczem kuchennym, dzięki czemu serwowane są tutaj również ciepłe dania. Dla pracowników zostały przewidziane pomieszczenia socjalne.

Projekt Cracked Movie Pavilion

elewacja z blachy falistej nadaje budynkowi charakteru

© Antoni Soszyński

Antoni Soszyński uwzględnił także możliwość przedłużenia ścieżki do Jaskiń Grjótagjá — główne wejście do pawilonu znajduje się właśnie na tej osi, a taki zabieg połączy te dwie atrakcje turystyczne.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Pełna deska tarasowa perfekcyjnie imitująca drewno
Laminaty architektoniczne EASYDECOR – połączenie atrakcyjności z użytecznością
Schody strychowe i modułowe, wyłazy dachowe
INSPIRACJE