okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Mieszkanie z widokiem na gdańską starówkę

Dobrawa Bies
03 lutego '21

Na Wyspie Spichrzów, w samym centrum gdańskiej starówki znajduje się apartamentowiec Granaria, a w nim, na ostatnim piętrze mieszkanie zaprojektowane przez Studio Inbalance. Stworzone przez Hannę Brzozowską wnętrze charakteryzuje się dużą ilością naturalnego światła, przestrzenią oraz szlachetnymi materiałami.

Wnętrze salonu
w gdańskim mieszkaniu

właścicielom zależało na stworzeniu ponadczasowego wnętrza

fot.: Tom Kurek © Studio Inbalance

Mieszkanie o powierzchni pięćdziesięciu metrów kwadratowych miało być przeznaczone pod wynajem krótkoterminowy. Inwestorzy postawili przed Hanną Brzozowską, architektką Studia Inbalance kilka kryteriów. Wnętrze miało mieć swój unikalny charakter, przy jednoczesnym zachowaniu pewnego rodzaju uniwersalności — zważając na fakt, że będzie miało wielu, różnych mieszkańców.

Luksfery są motywem
przewodnim mieszkania

luksfery to jeden z motywów przewodnich mieszkania

fot.: Tom Kurek © Studio Inbalance

Bardzo ważne dla właścicieli było zastosowanie dobrej jakości materiałów i stworzenie ponadczasowego wnętrza jednocześnie wpisującego się w trendy. Praca rozpoczęła się od wyburzenia ścian, w ten sposób architektka otworzyła przestrzeń, wpuszczając przez duże okna światło dzienne. Wprowadziła także białe, gładkie ściany, podłogę z jasnego drewna, lustra, przeszkloną ścianę w sypialni i luksfery.

Minimalistyczny
korytarz

minimalistyczny korytarz prowadzi do kuchni

fot.: Tom Kurek © Studio Inbalance

Minimalistyczny korytarz prowadzi do kremowej kuchni z zaobloną, dekoracyjną wyspą wykonaną z konglomeratu kwarcowego, stanowiącą centralny punkt tej przestrzeni. Biel kuchni została zestawiona z fornirem czeczotowym oraz z zabudową lodówki w odcieniu terakoty, nawiązującym do widzianych zza okna dachówek. Podział pomiędzy częścią kuchenno-jadalnianą a przestrzenią wypoczynkową podkreśla przylegający do wyspy czarny, drewniany stół. Mebel ten, tak jak i inne w mieszkaniu został zaprojektowany i wykonywany na specjalne zamówienie.

Część kuchni    Wyoblona wyspa kuchenna
z konglomeratu

kuchnia z terakotowymi akcentami

fot.: Tom Kurek © Studio Inbalance

Część dzienną przepełnia słońce, a widoczny z salonu balkon i minimalistyczna, biała elewacja budynku są integralnym elementem mieszkania. To do niej nawiązują wszystkie pionowe, geometryczne podziały pojawiające się we wnętrzu. Z salonu dojrzymy również fragment sypialni, którą oddzielają białe przeszklenia. Ścianę za łóżkiem delikatnie rozrzeźbiono jasnym, betonowym tynkiem, a całość ociepla brązowa zabudowa, fornirowana szafa i lejące się zasłony. Tapicerowane moduły naśladują frezowania ozdabiające meble, które również występują na komodzie.

Sypialnia mieszkania
w Graniarni

sypialnia z luksferami i przeszkleniem

fot.: Tom Kurek © Studio Inbalance

Pierwotny układ łazienki został zmieniony, dzięki czemu, mimo niewielkiej powierzchni, pomieszczenie jest bardzo przestronne i funkcjonalne. We wnętrzu króluje biel i jej kremowe odcienie oraz ceglane akcenty kolorystyczne. Kabinę prysznicową wykonano z tych samych profili, które dzielą sypialnię i salon oraz zastosowano luksfery.

Wnętrze łazienki
w Gdańsku

wnętrze łazienki w kremowych kolorach

fot.: Tom Kurek © Studio Inbalance

Zastosowane we wnętrzu mieszkania materiały to m.in. konglomerat kwarcowy Silestone Yukon (kuchnia) oraz Silestone Miami White (łazienka) od Cosentino, a grzejniki to modele Tulpa i Irys firmy Vasco.

  

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany