Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Neolith® Gourmet: Pierre Sang

19 marca '20


Jedzenie ma szczególne znaczenie dla uznanego szefa kuchni, Pierra Sanga. Urodzony w Korei Południowej, w wieku siedmiu lat został adoptowany przez paryską rodzinę. Gotowanie odegrało wielką rolę w jego procesie integracji z francuskim społeczeństwem.


Zatrudnia 60 pracowników z 10 różnych krajów, co świadczy o tym, że zróżnicowanie społeczne i gastronomiczne jest kluczowe w podejściu Sanga do jego pracy oraz podkreśla jego otwartą na świat osobowość. U podstaw jego podejścia leży jego głębokie poczucie wspólnoty, dzielone przez zespoły jego wszystkich pięciu restauracji położonych w modnym, paryskim okręgu 11.

Zachęcony sukcesem swojej sławnej i sztandarowej restauracji Pierre Sang in Oberkampf zainaugurował ostatnio Le Loft, nieformalny lokal, przeznaczony do celebrowania prywatnych posiłków i wydarzeń. Przestrzeń została zaprojektowana specjalnie po to, aby czuć się jak w domu, a restaurator pragnął stworzyć ciepłe, przytulne i przyjazne otoczenie tchnące gościnnością.

Sang pragnął, aby dekoracja Le Loft przywoływała na myśl precyzję, wyrafinowanie i różnorodność jego kuchni. Dotyczyło to wszystkich elementów: od ścian, podłóg i sufitów, po meble, wyposażenie i akcesoria. Wszystko miało być jak najwyższej jakości, ale zarazem subtelne i pozbawione patetyczności.

Z tej przyczyny, powierzchnie odgrywały tutaj szczególnie dużą wagę, gdyż miały dyktować ogólne wrażenie restauracyjne wywoływane przez Le Loft oraz narzucać ton pozostałym elementom przestrzeni.

Sanga nie przekonały z początku blaty wykonane na styl marmuru z Carrary, które uważał za estetycznie zbyt zimne i nieodpowiednie dla wymogów profesjonalnej kuchni, jednak zmienił zdanie, gdy przedstawiono mu Neolith® i jeden z jego ostatnich wzorów, Mont Blanc.

Wybrany do centralnej wyspy kuchennej, blatów i paneli ściennych w Le Loft, model Mont Blanc oddaje hołd białemu kwarcytowi. Charakteryzuje się on porywającą i neutralną paletą, łącząc kremowobiałe tło z subtelnym użyłowaniem w tonacji głębokiej czerni, rdzy i ochry. Dzięki zastosowaniu specjalnej techniki w Neolith® opracowano wgłębną rzeźbę dokładnie w miejscach żył, co zapewnia nietypową, przyjemną w dotyku teksturę.

Powierzchnie, oprócz swojego dyskretnego i powściągliwego piękna, są niesamowicie wydajne w profesjonalnej kuchni. Są higieniczne, odporne i łatwe do utrzymania w czystości. Ponadto, jako szef kuchni, jestem osobą, dla której dotyk ma ogromne znaczenie, a gładkość Kamienia Spiekanego jest wyczuwalna i zwiększona przez delikatne wykończenie Silk — komentując Neolith®, twierdzi Sang.

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE