okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Polscy studenci zaprojektowali ośrodek badawczy dla Elona Muska

Dobrawa Bies
12 listopada '20

Studenci architektury Politechniki GdańskiejJulita Banaszak, Jakub Kruk, Jerzy Sroka, w odpowiedzi na zadanie konkursowe postawione przez platformę Young Architects Competitions, stworzyli futurystyczny ośrodek badawczy położony na odludnym terenie pustynnym w Nevadzie.

W ramach konkursu pt. „Hyperloop Desert Campus” poszukiwano możliwych kierunków rozwoju nowoczesnego ośrodka badawczego dla technologii Hyperloop. Obiekt znajduje się na pustyni Mojave w stanie Nevada, niedaleko Las Vegas. To odludne i nieprzyjazne środowisko stwarza okazję do zaprojektowania budynku – ikony, który mógłby wytyczyć kurs dla architektury związanej z Hyperloopem.

lokalizacja w pustynnym krajobrazie Nevady

© YAC

centrum badań Elona Muska

Hyperloop to nowoczesny i wciąż prototypowy środek transportu finansowany przez Elona Muska. Głównym celem Hyperloop jest komunikacja równie szybka, jak transport lotniczy, jednakże w cenie standardowego transportu drogowego. Aby poszerzyć swoja działalność i zakres badań i centrum testowe, ośrodek potrzebuje większej przestrzeni, dlatego też architekci zostali poproszeni o stworzenie nowego, hipernowoczesnego obiektu.

Budynek Hyperloop

obiekt sprawia wrażenie obcego monolitu

© Julita Banaszak, Jakub Kruk, Jerzy Sroka

monolit w sercu pustyni

Studenci Politechniki Gdańskiej starali się jak najdokładniej wkomponować budynek w działkę, odpowiednio nawiązując do otaczającego go pasma górskiego. W efekcie powstał obiekt sprawiający wrażenie pojawiającego się na pustyni, obcego monolitu.

   

bryła podzielona jest na dwie części, a jej powłoka to ściana modułowa

© Julita Banaszak, Jakub Kruk, Jerzy Sroka

Autorzy zainspirowani erozją skał tego pustynnego terenu podzieli bryłę na dwie części. W przerwie pomiędzy obiektami znajduje się suchy ogród z rodzimymi gatunkami roślinności, usprawniający gospodarkę wodną oraz służący jako strefa wejściowa. Poszczeglóne części ośrodka połączone sobą za pomocą łącznika. Całość budynku została zaprojektowana w ten sposób, aby wycieczki odwiedzające ośrodek mogły swobodnie się po nim przemieszczać, nie utrudniając pracy licznym laboratoriom.

   

główne wejście prowadzi przez suchy ogród, a budynki spaja łącznik

© Julita Banaszak, Jakub Kruk, Jerzy Sroka

Powłoka budynku to modułowa ściana kurtynowa, składająca się z paneli fotowoltaicznych oraz samo przyciemniających się okien. Zabieg ten ułatwia pracę w niekorzystnych warunkach klimatycznych. Kolejne piętra to apartamenty, a na ostatnim, poza tarasem widokowym znajduje się również specjalna powłoka pozwalająca na odzyskiwanie wody z otoczenia, która jest później wykorzystywana w obiekcie.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany