okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Kampus Hyperloop. Studenci z Poznania projektują dla Elona Muska

Dobrawa Bies
16 listopada '20

Prezentujemy kolejny projekt nowoczesnego kampusu badawczego dla Elona Muska. Oskar CzajkowskiAntoni Grześkowiak, studenci architektury Politechniki Poznańskiej stworzyli futurystyczny, energooszczędny obiekt z systemem podziemnych tuneli.

Projekt studentów Politechniki Poznańskiej brał udział w międzynarodowym konkursie pt. „Hyperloop Desert Campus” organizowanym przez platformę Young Architects Competitions. Celem konkursu było zaprojektowanie nowoczesnego kampusu badawczego pozwalającego na dalszy rozwój najnowszej technologii transportowej, czyli Hyperloop należącej do Elona Muska. Wyznaczona działka projektowa znajduje się w Stanach Zjedonoczonych, na pustyni Mojave w Nevadzie. To odludne i nieprzyjazne środowisko stwarza okazję do zaprojektowania budynku — ikony, który mógłby wytyczyć kurs dla architektury związanej z Hyperloopem.

kampus znajduje się w sercu pustyni Mojave

© YAC

Hyperloop Elona Muska, czyli transport kapsułowy

Hyperloop to nowoczesny, kapsułowy i będący wciąż w formie prototypowej środek transportu pasażerskiego i towarowego finansowany przez Elona Muska. Jego głównym celem jest stworzenie systemu transportowego, który byłby szybki jak transport lotniczy i tani jak drogowy. Według założeń kapsuła zabierająca dwadzieścia osiem osób poruszałaby się w specjalnym stalowym tunelu z obniżonym ciśnieniem, co zmniejszyłoby opory powietrza i pozwoliłoby osiągnąć prędkość dźwięku. Aby poszerzyć zakres badań i centrum testowe, ośrodek w Nevadzie potrzebuje większej przestrzeni, dlatego też architekci zostali poproszeni o stworzenie nowego, hipernowoczesnego obiektu.

Kampus
w Nevadzie

forma obiektu nawiązuje do pustynnego otoczenia i gór z charakterystycznymi pasami

© Oskar Czajkowski, Antoni Grześkowiak

pustynny kampus

Narzucona lokalizacja była znaczącym wyzwaniem projektowym dla zespołu Oskara Czajkowskiego i Antoniego Grześkowiaka. Bryła obiektu wyraźnie nawiązuje do pustynnego otoczenia. Wyróżnione moduły zostały tak przetransformowane, aby zapewnić odpowiednie doświetlenie pomieszczeń oraz jak najlepiej wpasować się w istniejący krajobraz. W budynku znajdują się: hall, aula, restauracja, muzeum, mieszkania dla pracowników, basen, laboratorium oraz biura, a wszystko to połączone dodatkową trasą do zwiedzania.

Rzut kampusu
Hyperloop

budynek został podzielony na moduły

© Oskar Czajkowski, Antoni Grześkowiak

Gorący, niekorzystny klimat pustynny zmusił studentów do zastosowania najnowszych, energooszczędnych technologii. Kluczowym elementem projektu były podziemne tunele, do których zbierane jest wwiewane powietrze, naturalnie ochładzane i służące do zoptymalizowanej wentylacji obiektu. Dodatkowo, zastosowane przez autorów ażury zapewniają ochronę przed nadmiernym nasłonecznieniem, jednocześnie nawiązując do charakterystycznych pasm widocznych na otaczający obiekt górach.

Tunele ułatwiają
chłodzenie budynku

kluczowym elementem projektu są tunele schładzające powietrze

© Oskar Czajkowski, Antoni Grześkowiak

Zobaczcie także wyróżniony w tym samym konkursie, monolityczny obiekt autorstwa zespołu studentów z Politechniki Gdańskiej.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany