Kuchnia i jadalnia z widokiem na zieleń

18 stycznia '24

Wcześniej prezentowaliśmy już część prywatną ponad 320-metrowego domu. Dziś przyglądamy się kuchni oraz jadalni projektu Agnieszki Zaremby i Magdaleny Kostrzewy-Świątek z pracowni Tissu Architecture.

Aranżacja podkreśla piękne otoczenie domu

Aranżacja podkreśla piękne otoczenie domu

© Tissu Architecture

W jedności z naturą

Położony na leśnych terenach, otulony zielenią budynek zapewnia ciszę i spokój. Harmonię z otoczeniem tworzą duże przeszklenia, które otwierają dom na kojącą naturę. Właściwie każde pomieszczenie łączy się z malowniczym pejzażem zza okien, pozwalając kontemplować zmieniającą się w zależności od pory roku przyrodę. Bliskość natury podkreśla także wystrój wnętrz.

– Przystępując do pracy nad tym projektem, wiedziałyśmy, że musi on tworzyć nierozerwalną całość z otaczającym go krajobrazem. Walory tego wnętrza nieco paradoksalnie znajdują się bowiem na zewnątrz. Wyzwaniem stało się zatrzymanie okolicznego pejzażu w środku, tak by zapewnić podobne doznania i emocje, jak te, których doświadczamy, obcując z naturą – wyznają architektki.

Dzięki dużym przeszkleniom we wszystkich pomieszczeniach możemy podziwiać przyrodę

Dzięki dużym przeszkleniom we wszystkich pomieszczeniach możemy podziwiać przyrodę

© Tissu Architecture

Miejsce spotkań

Przestronna jadalnia i dyskretnie schowana za nią kuchnia płynnie łączy się z częścią salonową. Formalną granicę między obiema przestrzeniami wyznacza zamontowany w posadzce biokominek. Nad nim zawieszona została szklana instalacja. Natomiast tuż obok znajduje się przeszklona klatka schodowa, za którą ukryto ściankę TV. Sama jadalnia jest stonowana. Dominują tu subtelne odcienie szarości, naturalne materiały oraz imponujące oświetlenie. To miejsce stworzone do spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi, dlatego centralnym punktem jest duży stół, który pomieści nawet 10 osób.

Jadalnia płynnie łączy się z salonem

Jadalnia płynnie łączy się z salonem

© Tissu Architecture

Praktyczny minimalizm

Szybki posiłek czy poranną kawę można zaś skonsumować przy obszernej wyspie, która oddziela część jadalnianą od kuchennej. Dzięki białym, gładkim powierzchniom frontów zabudowy, kuchnia subtelnie wtapia się w tło. Ilość szafek została tu ograniczona do minimum. Nie oznacza to jednak, że brak tu miejsca na przechowywanie wszelkich potrzebnych kuchennych akcesoriów. Mieści je ukryta za wkomponowanymi w ciąg wysokiej zabudowy drzwiami, spiżarnia. Całość otula biały marmur, spajający stylistycznie przestrzeń kuchenną z otwartą strefą dzienną.

W zabudowie kryje się spiżarnia

W zabudowie kryje się spiżarnia

© Tissu Architecture

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Bestsellery
Ergonomiczność i estetyka: najnowocześniejsze aluminiowe okucia okienne i drzwiowe
Oryginalne wanny, brodziki oraz zlewy emaliowane polskiej marki z tradycjami
Deszczownice i kaskady Aquatec – najprostszy sposób na domowe SPA we własnej łazience