Nieoczywista aranżacja męskiego wnętrza

25 stycznia '24

Apartament o powierzchni 90 m² znajduje się we Wrocławiu. Za projekt jego wnętrza odpowiada emwe studio architektury.

W aranżacji znajdziemy dużo beżu, bieli i drewna

W aranżacji znajdziemy dużo beżu, bieli i drewna

© emwe studio architektury

Nietypowy wybór

Wyjściowy układ funkcjonalny został zupełnie zmieniony i dostosowany do potrzeb Inwestora. Wnętrze miało być równocześnie minimalistyczne, przytulne i mieć męski klimat. Architektki chciały odejść od stereotypu, w którym przestrzeń dla mężczyzny widziana jest jako ciemna aranżacja w stylu industrialnym. Postawiły więc na połączenie trendu new nordic ze stylem japandi.

Wyspa kuchenna spełnia kilka funkcji

Wyspa kuchenna spełnia kilka funkcji

© emwe studio architektury

Intrygujące formy

Mieszkanie składa się z otwartej części dziennej, sypialni i łazienki. Znajdziemy tu także niewielką domową siłownię. Główną rolę w projekcie odgrywają wysokiej jakości materiały wykończeniowe, które podkreślają ponadczasową klasę i elegancję tej przestrzeni. We wnętrzach użyto dużo kamieniadrewna. Te naturalne materiały zostały połączone z miękkimi tkaninami. Całość uzupełniają designerskie meble oraz stylowe oświetlenie. Biała narożna kanapa, designerskie stoliki kawowe i ciemny fotel o intrygującej formie tworzą przytulne miejsce do relaksu. Tuż obok znajduje się jadalnia z okrągłym stołem i białymi krzesłami. Przeplatające się tu jasne i ciemne kolory nadają wnętrzu dynamiki. Dodatkowo ciemna wisząca szafkapojemna zabudowa z regałem tworzą miejsce do przechowywania, jednocześnie nie przytłaczając przestrzeni.

Otwarta strefa dzienna składa się z kuchni, salonu i jadalni

Otwarta strefa dzienna składa się z kuchni, salonu i jadalni

© emwe studio architektury

Kuchenna niespodzianka

Aneks kuchenny został sprytne oddzielony od części wypoczynkowej za pomocą wyspy, która spełnia kilka funkcji. Mebel został wykonany z drewna i marmuru. Z jednej strony, wyspa jest wyposażona w hokery. Tworzą one funkcjonalne miejsce do spożywania posiłków, jednocześnie oddzielając część kuchenną od salonu. Druga strona wyposażona została w zlew, piekarnik i przestronny blat. Trzy wiszące lampy nie tylko dostarczają światła do strefy kuchennej, ale również dodają designerskiego akcentu. Zabudowa kuchenna skrywa blat roboczy. Jeśli nie chcemy, aby bałagan spowodowany przygotowywaniem posiłków był widoczny z salonu, możemy po prostu zasłonić tę część strefy roboczej drzwiami. Kiedy zabudowa jest zamknięta, prezentuje się jak jednolita biała ściana.

Zabudowa kuchenna skrywa kolejny blat

Zabudowa kuchenna skrywa kolejny blat

© emwe studio architektury

Stylowy trening

Inwestor przywiązuje dużą wagę do zdrowego stylu życia. Nie mogło więc zabraknąć tutaj mini siłowni. Jej wygląd także wymyka się prostym skojarzeniom. Brak tu mocnych kolorów i przytłaczającego swoją formą wyposażenia. Aranżacja jest spójna z resztą mieszkania. Dominuje tu połączenie bieli, beżu, srebra i drewna. Większość ścian jest biała natomiast część z nich została pokryta drewnianymi panelami, które nadają pomieszczeniu naturalny i ciepły charakter. Jasna posadzka sprawia, że cała przestrzeń wydaje się bardziej przestronna i przyjazna. Nawet sprzęt do ćwiczeń dopasowuje się do tej stonowanej gamy kolorystycznej. Duże lustro, podświetlone delikatnym światłem LED, nie tylko pełni funkcję praktyczną, umożliwiając kontrolę nad poprawnością wykonywanych ćwiczeń, ale również dodaje przestrzeni dodatkowej głębi. Do siłowni prowadzą szklane drzwi z czarną kontrastująca ramą. Element ten dodaje charakteru aranżacji i wprowadza odrobinę loftowego stylu. Po treningu można natomiast wypocząć we wnętrzach wypełnionych subtelną kolorystyką i naturalnymi materiałami, które sprzyjają relaksowi i ukojeniu.

Siłownia również utrzymana jest w stonowanych kolorach

Siłownia również utrzymana jest w stonowanych kolorach

© emwe studio architektury

Kojąca aranżacja

Świetnym przykładem takiej aranżacji jest sypialnia. Jej wnętrze emanuje nowoczesnym, a zarazem przytulnym charakterem, łącząc różnorodne tekstury i kontrastujące, lecz stonowane kolory. Ściany zostały podzielone na dwie różne struktury — jedna przypomina surowy beton, a druga imituje miękką tkaninę. Centralnym elementem sypialni jest duże proste białe łóżko. Na ścianie za nim architektki stworzyły pas pokryty ciemnymi panelami tapicerowanymi. Z jednej strony łóżka znajduje się wisząca półka, która pełni rolę stolika nocnego. Jej biała kolorystyka i blat pokryty wzorem imitującym marmur wprowadzają element elegancji. Ta minimalistyczna półka harmonijnie współgra z resztą wystroju, jednocześnie dodając funkcjonalności przestrzeni sypialnianej. Wykorzystane tu oświetlenie jest różnorodne i odpowiada wielu potrzebom. Proste czarne oprawy nad łóżkiem umożliwiają czytanie przed snem, podkreślając jednocześnie nowoczesny styl wnętrza. Efektowne lampy, których kształt przypomina obłoki, stanowią dekoracyjny element oraz wprowadzają delikatność i subtelną fantazję do tej przestrzeni. Dodatkowo dekoracyjna lampa stojąca z kamienną podstawą dopełnia elegancką aranżację.

Panele tapicerowane dodają przytulności i tworzą ciekawy kontrast

Panele tapicerowane dodają przytulności i tworzą ciekawy kontrast

© emwe studio architektury

Przytulny minimalizm

Łazienka emanuje subtelną elegancją, jednocześnie zachowując funkcjonalność. Podłoga pokryta malutkimi białymi kafelkami z czarną fugą dodaje przestrzeni czystości i świeżości. Element ten tworzy solidną bazę dla reszty wnętrza. Beżowe ściany pod prysznicem nadają łazience ciepły i neutralny kolor, jednocześnie harmonizując z resztą wystroju. Natrysk typu walk-in jest oddzielony od reszty pomieszczenia wyłącznie prostą, szklaną ścianką. Srebrne dodatki, w tym elegancka deszczownica podkreślają nowoczesny charakter wnętrza. Umywalka została wbudowana w białą prostą szafkę Fragment ściany nad nią został natomiast pokryty dekoracyjnym kamieniem. Jeszcze wyżej znajdziemy pojemną zabudowę z lustrzanymi frontami. To doskonałe miejsce do przechowywania niezbędnych kosmetyków. Proste, lecz duże lampy po obu stronach umywalki ułatwiają codzienną toaletę. Drewniana zabudowa naprzeciwko prysznica dodaje ciepła i naturalnego uroku, stanowiąc kontrast dla szklanej ścianki. To harmonijne połączenie różnych elementów tworzy łazienkę, która jest zarówno estetyczna, jak i funkcjonalna.

Ściana nad umywalką została udekorowana kamieniem

Ściana nad umywalką została udekorowana kamieniem

© emwe studio architektury

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Bestsellery
Elastyczny komfort cieplny i funkcjonalny, nowoczesny design od firmy Zehnder!
AMT Roofs to innowacyjne i najwyższej jakości rozwiązanie dla obróbek dachów i tarasów
Lustra oryginalne z natury