Nowoczesny salon i kuchnia pary sportowców

30 marca '23

Mieszkanie należy do małżeństwa wioślarzy – wielokrotnych zdobywców pucharów i medali, również tych olimpijskich! Budynek odwołuje się do tradycji warszawskiego modernizmu. Z tą estetyką znakomicie łączą się wnętrza ich 78-metrowego mieszkania. Projekt aranżacji przygotowała pracownia PRW Design.

Przestrzenny salon

Strefa dzienna zajmuje niemal połowę metrażu mieszkania, a wydaje się jeszcze obszerniejsza.

– Naszym najważniejszym zadaniem było maksymalne wykorzystanie potencjału tej części mieszkania. Właścicielom zależało, by salon był przestronny, pełen światła, a zarazem nowocześnie przytulny – opowiada Katarzyna Skonieczko z pracowni PRW Design, główna projektantka.

Jeszcze na etapie zmian lokatorskich zniknęła ściana pierwotnie dzieląca salon i kuchnię, dzięki czemu powstało pomieszczenie liczące aż 35 m2. Reszta jest kwestią odpowiedniej aranżacji.

Strefa dzienna ma aż 35m2

Strefa dzienna ma aż 35m2

Fot.: Kamila Markiewicz-Lubańska Stylizacja: Maria Bartoszewska

– Strefę wypoczynku skierowaliśmy w stronę kuchni, a całość podporządkowaliśmy wygodzie korzystania z rzutnika – mówi projektantka.

Sam rzutnik pojawił się tu na wyraźną prośbę właściciela, który w ten sposób chciał przede wszystkim zaoszczędzić przestrzeń, jaką zwykle zabiera telewizor. Nie szczędzono natomiast miejsca na kanapę. W salonie króluje zatem komfortowa, głęboko pikowana sofa z welurową tapicerką w kolorze głębokiej zieleni. Towarzyszą jej lekkie, ażurowe stoliki kawowe, ustawione na nowoczesnym, tkanym na płasko dywanie ze wzorem zygzaków.

Ażurowe stoliki kawowe

Ażurowe stoliki kawowe

Fot.: Kamila Markiewicz-Lubańska Stylizacja: Maria Bartoszewska

Interesującym elementem salonu jest otwarty regał, który wypełnia ścianę za kanapą. Składa się z regularnej siatki kwadratowych „kratek” z dwoma wyjątkami. U dołu jest nim nisza na sofę, z kolei u góry, wąska i długa przestrzeń na drewniane wiosło. To cenna dla domowników pamiątka ich mistrzowskich zmagań oraz sportowych przyjaźni. Złocista jodełka francuska na podłodze ociepla wnętrze i dodaje ponadczasowej elegancji prostej, nowoczesnej aranżacji. Ściana naprzeciwko regału została wyklejona wielkoformatowymi lustrami.

Regał z wiosłem

Regał z wiosłem

Fot.: Kamila Markiewicz-Lubańska Stylizacja: Maria Bartoszewska

Kawa z mlekiem

Aneks kuchenny jest niewielki, ale w pełni funkcjonalny. Został utrzymany w czerni i bieli.

– Achromatyczna przestrzeń harmonizuje z pozostałymi częściami mieszkania; zaznacza swą odrębność, ale zdradza też silne związki z nimi – podkreśla Katarzyna Skonieczko z PRW Design.

Strefę kuchenną wyznacza ciemny pas płytek

Strefę kuchenną wyznacza ciemny pas płytek

Fot.: Kamila Markiewicz-Lubańska Stylizacja: Maria Bartoszewska

Granica strefy kuchennej została symbolicznie zarysowana przez zastosowanie pasa ciemnych romboidalnych płytek, kontrastujących ze złocistą klepką. Wyżej, nad blatem, pojawiły się z kolei płytki o wydłużonym kształcie. Oba te geometryczne wątki ożywiają minimalizm kuchni. Z kubicznymi bryłami zabudowy i jej głębokim matem efektownie kontrastuje lodówka retro w czarnym błyszczącym lakierze.

– Ten klasyk designu od zawsze był marzeniem mojej żony, stał się też punktem wyjścia w projekcie aneksu – mówi inwestor.

Kuchnia utrzymana jest w czerni i bieli

Kuchnia utrzymana jest w czerni i bieli

Fot.: Kamila Markiewicz-Lubańska Stylizacja: Maria Bartoszewska

Warto też zwrócić uwagę na lampę Vertigo, która zawisła nad stołem jadalnianym. Wszystkie składniki tej aranżacji łączy lekka, ażurowa, linearna forma oraz czarna barwa.

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
Twoja strefa relaksu!
Lamele na pierwszym planie
Nowa generacja okien dachowych GREENVIEW – nowy standard na nowe czasy