Nowy rozdział. Metamorfoza 25-letniego domu.

28 grudnia '22

Położony w malowniczej okolicy, z dala od zgiełku miasta, dom od 25 lat stanowi azyl i oazę spokoju dla aktywnego zawodowo małżeństwa. Gdy zamieszkująca z nim córka usamodzielniła się, właściciele, zamiast zmieniać lokum, postanowili dostosować je do nowych potrzeb i aktualnych trendów. Do współpracy przy rearanżacji zaprosili zaprzyjaźnioną architektkę wnętrz — Monikę Staniec.

Strefa wypoczynkowa

Strefa wypoczynkowa

Fot. Stan Zajączkowski Stylizacja: Aleksandra Tefelska © Geberit

- Weszłam do wnętrza, które miało już 25 lat! Było budowane przez małżeństwo z kilkuletnim stażem i „robione” według ówczesnych trendów, a w zasadzie ich braku, bez pomocy architekta wnętrz. Z właścicielami znaliśmy się na tyle dobrze, aby móc wprost powiedzieć: burzymy i to dużo! Tak też się stało – wspomina Monika Staniec.

Jadalnia

Jadalnia

Fot. Stan Zajączkowski Stylizacja: Aleksandra Tefelska © Geberit

115-metrowa powierzchnia parteru przeszła gruntowne zmiany. Położono ogrzewanie podłogowe, na nowo ułożono instalację c.o., wod.-kan. i elektryczną. Wyburzono część ścian w otwartej strefie dziennej, zmieniając tym samym wygląd całości. I choć większość pomieszczeń pozostała na swoim miejscu, cała przestrzeń nabrała zupełnie innego charakteru. Jest tu funkcjonalnie i ergonomiczne, a wnętrza są jasne i przestronne. Efekt ten potęguje dobór kolorystyki, materiałów oraz struktur, które łączą nowoczesność z nutą klasycznej elegancji.

Kuchnia

Kuchnia

Fot. Stan Zajączkowski Stylizacja: Aleksandra Tefelska© Geberit

Sercem domu jest salon, który subtelnie przechodzi w jadalnię i urządzoną przy niej kuchnię, która od strony wypoczynkowej jest częściowo ukryta. Dominują tu ciepłe beże i drewno, a wytworności dodają sztukaterie. Nowoczesny pierwiastek wprowadzają stonowane szarości, obecne w kolorze mebli wypoczynkowych, ale też okładzin w kuchni i podłóg w ciągach komunikacyjnych.

Kuchnia

Kuchnia

Fot. Stan Zajączkowski Stylizacja: Aleksandra Tefelska© Geberit

- Przestrzeń wypoczynkowa była kluczowa. Wcześniej z przedpokoju do strefy dziennej prowadziły małe drzwi. Zaproponowałam klientom, aby wyburzyć dużą część ścian. Tak oto powstały trzy jednakowej szerokości wejścia. Dało to spektakularny efekt! Wnętrze się powiększyło, wpadło tutaj więcej światła, a wszystkie pomieszczenia stały się jednością — tłumaczy architektka.

Stolik kawowy

Stolik kawowy

Fot. Stan Zajączkowski Stylizacja: Aleksandra Tefelska© Geberit

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
KLUDI – nowy wymiar luksusu
OKEDA – długie kobiece włosy nie są straszne naszym prysznicowym odpływom liniowym
FABROL - najlepszy adres dla twoich rolet