Pełne światła mieszkanie na poznańskim Grunwaldzie

17 kwietnia '23

Mieszkanie zaprojektowane przez pracownię LBWA znajduje się tutaj w zaciszu małych uliczek i przydomowych ogrodów Starego Grunwaldu. Uwagę architektów zwróciło światło wpadające do mieszkania od strony przynależącego do budynku ogrodu oraz oryginalny dębowy parkiet.

Strefa dzienna z przeszkleniem

Strefa dzienna z przeszkleniem

Fot. ONI Studio

Sekretne przejście

Potrzebna była zmiana układu funkcjonalnego. Pierwotnie mieszkanie składało się z dwóch dużych pokoi, kuchni i łazienki. Inwestorom zależało jednak na wyodrębnieniu dodatkowego pomieszczenia przeznaczonego na domowe biuro. W efekcie kuchnię przeniesiono i połączono z pokojem dziennym, tworząc aneks. W miejscu, w którym znajdowała się kuchnia, zaaranżowano natomiast mały gabinet oraz garderobę. Pierwotny otwór drzwiowy łączący dawną kuchnię z sypialnią nie został zamurowany, dzięki czemu za frontami szafy znajdującej się w sypialni, kryje się przejście do garderoby.

Plan funkcjonalny przed

Plan funkcjonalny przed

© LBWA

Plan funkcjonalny po zmianach

Plan funkcjonalny po zmianach

© LBWA

Światło i przestrzeń

W całym mieszkaniu zachowano i odrestaurowano stary, dębowy parkiet. Architekci zaproponowali połączenie pokoju dziennego z sypialnią poprzez zaprojektowanie między nimi dużego przeszklenia. W ten sposób wykorzystane zostało wpadające do mieszkania dzienne światło oraz wyeksponowano widok na otaczającą zieleń. Rozwiązanie to dało poczucie większej przestronności. Niezbędną prywatność zapewniają delikatne zasłony, choć jak sami właściciele przyznają, połączenie tych dwóch pomieszczeń, światło oraz poczucie dużej przestrzeni sprawiło, że rzadko czują potrzebę ich zasłaniania.

Przeszklenie pomiędzy sypialnią a strefą dzienną

Przeszklenie pomiędzy sypialnią a strefą dzienną

Fot. ONI Studio

Kuchenna prostota

Ze względu na układ funkcjonalny, w którym kuchnia stała się częścią pokoju dziennego architektom zależało na nadaniu jej formy uzupełniającej i spójnej, tak, aby nie zdominowała przestrzeni. Niski ciąg kuchennych szafek z drewnianymi frontami w kolorze wędzonego dębu uzupełniony został prostą linią wiszących szafek w odcieniu ciepłej szarości. Blat oraz delikatną opaskę ścienną wykonano z naturalnego kamienia. Lodówka została ukryta we wnęce, dzięki czemu nie zaburza ona formy kuchni jako prostego mebla będącego częścią salonu.

Kuchnia przyjęła formę prostego mebla

Kuchnia przyjęła formę prostego mebla

Fot. ONI Studio

Designerska strefa dzienna

W centralnym punkcie części dziennej znajduje się stółkrzesłami, które są perełkami duńskiego designu. Meble te doskonale komponują się z regałem specjalnie wykonanym przez lokalnych rzemieślników. Strefę dzienną uzupełnia lekka i jasna sofa.

Designerskie krzesła       Specjalnie zaprojektowany regał

Designerskie krzesła i specjalnie zaprojektowany regał

Fot. ONI Studio

Minimalistyczna łazienka

Przestrzeń, w której pierwotnie znajdowała się łazienka, została zaaranżowana w taki sposób, aby wyodrębnić dodatkowe małe pomieszczenie gospodarcze z miejscem na pralkę oraz podgrzewacz ciepłej wody. Takie rozwiązanie pozwoliło na stworzenie funkcjonalnej łazienki o czystej i prostej formie. Użyte materiały ograniczono do minimum. Jasne, duże płytki tworzą jednolitą płaszczyznę na posadzce oraz ścianie z prysznicem i miską WC. Mocniejszy akcent stanowi drewniana szafka z kamiennym blatem i umywalką. Duże lustro dodatkowo rozświetla i powiększa przestrzeń.

Łazienka z kamiennym blatem

Łazienka z kamiennym blatem

Fot. ONI Studio

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

Okna, Drzwi, Okucia i Osłony - Trendy 2024
Okna, Drzwi, Okucia i Osłony - Trendy 2024
LS Dark — żaluzje zaciemniające
LS Dark — żaluzje zaciemniające
TECTUS - całkowicie ukryty system zawiasów

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
Bestsellery
Grill na miarę Twoich potrzeb
Wyjątkowa gładź – wyjątkowe zastosowanie
Lampa podłogowa – funkcjonalny gość w Twoim domu