Przytulność i elegancja, czyli dom wypełniony beżem

17 maja '23

Dom dla czteroosobowej rodziny znajduje się w Andrychowie. Za jego projekt odpowiada pracownia MIKOŁAJSKAstudio.

Wnętrze łączy styl nowoczesny z minimalizmem

Wnętrze łączy styl nowoczesny z minimalizmem

© MIKOŁAJSKAstudio

Subtelna klasyka

Projektantkom zależało na stworzeniu funkcjonalnej przestrzeni z zachowaniem lekkości i elegancji. Architektki postawiły więc na mieszankę stylu nowoczesnegominimalistycznego z elementami ocieplającymi wnętrze. Wykorzystano barwy natury. Beże przełamano szarością i czernią. Urozmaiceniem przestrzeni stały się drewniane elementy, przewijające się w całości realizacji.

Drewniany stół w jadalni

Drewniany stół w jadalni

© MIKOŁAJSKAstudio

Funkcjonalność pod znakiem smart

Właścicielom zależało na tym, aby dom był inteligentny, dlatego postawiono na bezprzewodowy i modułowy system, za pomocą którego sterowana jest większość sprzętu. W jego skład wchodzą gniazdka, oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne, rolety, ogrzewanie oraz monitoring. Poza sprawnym systemem obsługi sprzętów postawiono na rozwiązanie, które ułatwia zachowanie porządku. Zastosowano bowiem system wbudowanych szaf, dzięki któremu nie zabraknie miejsca do przechowywania.

Wolnostojąca wanna w łazience właścicieli       Łazienka właścicieli

Łazienka właścicieli

© MIKOŁAJSKAstudio

W stonowanych barwach

Korytarz został wypełniony ciemnym drewnem. Wprost z niego przechodzimy do jasnego, otwartego salonu połączonego z kuchnią i jadalnią. W kuchni wykorzystano szary kwarcyt oraz czarne elementy. W salonie znajduje się duży, szary narożnik. Miejsca dla domowników nie zabraknie również przy drewnianym stole w jadalni. Ogromne okna, wypełniające niemalże całe ściany w jadalni oraz salonie, zapewniają dopływ naturalnego światła. Minimalistyczną przestrzeń podkreśliły i urozmaiciły różne formy oraz motywy wybranych dodatków jak krzesła czy lampy. W łazience postawiono na ciemniejszą tonację. Przeważa w niej jasna szarość, jednak pierwsze skrzypce odgrywa czerń szafek. Wzrok przyciąga zwłaszcza wyjątkowy marmurowy dekor przy umywalkach.

Czarne szafki oraz motyw marmuru w łazience

Czarne szafki oraz motyw marmuru w łazience

© MIKOŁAJSKAstudio

Pokoje wypełnione pasjami

W aranżacji pokojów dwójki najmłodszych mieszkańców również postawiono na klasykę. Właścicielom zależało na stworzeniu prostej przestrzeni dla swoich dzieci, spójnej z resztą domu. Architektki zachowały więc jasną kolorystykę. W przestrzeni dla córki skupiono się na odcieniach beżu. Wykorzystano zabudowaną szafę oraz stworzono miejsce na ulubione książki. W pokoju syna jasne barwy zostały przełamane granatem. Do zainteresowań chłopca nawiązano poprzez motyw rysunków technicznych samolotów zawarty na tapecie. W pomieszczeniach stworzono przestrzeń do relaksu, zabawy i nauki.

Pokój dziewczynki z miejscem na książki       Pokój chłopca z wyjątkową tapetą

Pokój dziewczynki z miejscem na książki oraz przestrzeń dla chłopca z wyjątkową tapetą

© MIKOŁAJSKAstudio

Strefa wypoczynku

Główną rolę w sypialni właścicieli odgrywa duże łóżko z miękkim wezgłowiem w odcieniach szarości. W całym pomieszczeniu postawiono na biel i szarość, z wyjątkiem jednej ze ścian, którą pokryto farbą w odcieniu antracytowym. To na niej ponownie wykorzystano system zabudowanych szaf. Wzrok w pomieszczeniu przyciąga minimalistyczna toaletka z efektownie oświetlonym, okrągłym lustrem. W łazience usytuowanej obok sypialni znalazła się wolnostojąca wanna oraz prysznic we wnęce. Na posiadaniu obu tych sprzętów zależało gospodarzom.

Sypialnia z zabudowami        Antracytowa ściana z toaletką

Sypialnia z zabudowami i toaletką

© MIKOŁAJSKAstudio

Wszystko w jednym miejscu

W projekcie uwzględniono także gabinet oraz siłownię. W biurowej przestrzeni znalazło się miejsce zarówno do pracy, jak i dla chwili relaksu. W kameralnej siłowni umieszczono preferowane przez gospodarzy sprzęty — od hantli po bieżnię. Co więcej, w połączeniu z siłownią zagospodarowana została kolejna przestrzeń idealna do odpoczynku lub pracy. Wystarczy wejść po schodach, by znaleźć się w pomieszczeniu z biurkiem oraz biblioteczką i fotelami gotowymi, aby spędzić w nich czas z wybraną lekturą.

Domowa siłownia       Gabinet z biblioteczką

Domowa siłownia oraz gabinet z biblioteczką

© MIKOŁAJSKAstudio

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

 

Głos został już oddany

DLA INSTALATORA
Bestsellery
SOLIS SYSTEM – zaproś słońce do swojego wnętrza!
Budujesz wymarzony dom? Postaw na nowoczesną instalację – smart home!
Holenderski design w Twoim domu