Strefa dzienna ze schodami inspirowanymi gitarą

08 marca '23

Właścicielowi dwupiętrowego mieszkania w Warszawie zależało, na połączeniu funkcjonalności z harmonijną, ponadczasową stylistyką. Agnieszka Świderek z pracowni Deer Design oparła więc wizualną stronę projektu na bogatej gamie tonów bieli i odcieniach drewna z akcentami czerni.

Strefa dzienna znajduje się na parterze

Strefa dzienna znajduje się na parterze

Fot. Zagórny Studio

Brak podziałów

Wchodzących do mieszkania wita otwarty na salon hol. Znajduje się tu dyskretne przejście do pomieszczenia gospodarczego, ważnego elementu funkcjonalnej strony domu. W pojemnej zabudowie zmieszczą się wszelkie potrzebne ubrania. Mebel według projektu Doroty Majkut wykonała bratnia Deer Wood Pracownia Stolarska.

– Salon składa się z trzech płynnie łączących się stref. Przez część jadalnianą dostajemy się do strefy wypoczynkowej z wygodną kanapą, a dalej do aneksu kuchennego. Kuchnia ma charakter półotwarty. Jest niewidoczna od drzwi wejściowych, jednak poprzez rozległy półwysep z hokerami i odpowiednio skomponowaną zabudowę łączy się z resztą przestrzeni dziennej. Powtarza też znane z jadalni i części wypoczynkowej materiały oraz kolory, co ostatecznie zaciera zbędne podziały – mówi Agnieszka Świderek, architektka z pracowni Deer Design.

Półotwarty aneks kuchenny

Półotwarty aneks kuchenny

Fot. Zagórny Studio

Sprytnie ukryte

W trosce o nienaganną prezencję przestrzeni dziennej, architektka zaproponowała szczególnie staranną oprawę urządzeń regulujących temperaturę. Po pierwsze, deweloperskie grzejniki ryflowane zdecydowała się wymienić na dekoracyjne modele. Klimatyzator został natomiast wkomponowany w zabudowę. Dzięki temu, w pozostałych porach roku urządzenie można w prosty sposób zasłonić montowanym na magnes frontem meblowym. Bystre oko dostrzeże też, że w całym mieszkaniu zastosowano eleganckie włączniki dotykowe.

Część wypoczynkowa

Część wypoczynkowa

Fot. Zagórny Studio

Efektowna łazienka

Łazienka gościnna, z założenia miała być pomieszczeniem o charakterze reprezentacyjnym, dlatego zastosowane tu materiały nawiązują do tych ze strefy dziennej. Uwagę przykuwa duże lustro z podświetleniem LED, które podkreśla trójwymiarowość płytek. Podobne efekty znajdziemy zresztą i w innych częściach mieszkania. Mozaiki, kafelki i wielkoformatowe płyty, wspaniale grają z przemyślnie skomponowanym oświetleniem i prezentują wielką różnorodność faktur, zaakcentowaną światłem. W samej łazience nie sposób nie zwrócić uwagi na nowocześnie elegancką ceramikę oraz biżuteryjne złote baterie.

Łazienka gościnna pełni funkcję reprezentacyjną        Złote detale

Łazienka gościnna pełni funkcję reprezentacyjną

Fot. Zagórny Studio

Wokół schodów

Oba poziomy mieszkania połączone zostały schodami o starannie opracowanej formie. Zarówno inwestorowi, jak i architektce zależało, by nie tylko nie przytłoczyły wnętrza, ale stały się raczej „funkcjonalną rzeźbą” – elementem na równi użytkowym i dekoracyjnym. Właśnie dlatego w ich eleganckiej konstrukcji zaistniała ta sama deska, która pojawia się na wszystkich podłogach poza łazienkami. Drewno odgrywa w projekcie wnętrza bardzo istotną rolę.

Dekoracyjne schody

Dekoracyjne schody

Fot. Zagórny Studio

Nieprzypadkowe są także nietypowe „balustrady” w postaci stalowych cięgien rozpiętych pomiędzy stropami. Łatwo dostrzec w nich inspirację gitarą, na której gra właściciel domu. Dwa należące do niego instrumenty zostały zresztą tutaj wyeksponowane. Koordynatorem prac wykończeniowych i budowlanych był przy tym projekcie Robert Mączka.

Schody inspirowane gitarą        Widok na schody z piętra

Schody inspirowane gitarą

Fot. Zagórny Studio

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
Twoja strefa relaksu!
Lamele na pierwszym planie
Nowa generacja okien dachowych GREENVIEW – nowy standard na nowe czasy