Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Innowacyjna farma i centrum edukacji w Ghanie. Projekt Polek nagrodzony!

23 lutego '23

Absolwentki Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu — Agata HoldenmajerJagna Przybylska zaprojektowały nowoczesną farmę w Ghanie, zapewniającą nie tylko żywność, ale także edukację i integrację lokalnego społeczeństwa. Ich projekt „Along the street” otrzymały III Nagrodę w międzynarodowym konkursie Ghana Innovation Farm.

Zadaniem konkursowym organizowany przez Young Architects Competition wraz z InspiraFarms było zaprojektowanie centrum technologicznego i kulturalnego, które odpowiada na globalne wyzwania związane z łańcuchami dostaw żywności. Obiekt miał służyć lokalnej społeczności, jako farma dostarczająca zasoby, wiedzę, pracę i rozwiązania ułatwiające produkcję żywności. Na lokalizację projektu została wybrana Ghana.

Projekt farmy w Ghanie, uprawy

projekt farmy w Ghanie, uprawy

© Agata Holdenmajer, Jagna Przybylska

Nadesłane z całego świata prace oceniało jury w składzie: Eduardo Souto De Moura (Souto De Moura Architects), Andreas Fries (Herzog + De Meuron), Diana Lopez Caramazana (UNDP United Nations Development Program), Giancarlo Mazzanti (El Equipo Mazzanti), Raul Pantaleo (TAMassociati), Giuseppe Grant (Orizzontale Architettura), Enrico Frizzera (Manni Group), Matthew Ott (Global Cold Chain Alliance), Lorenzo Bottinelli (BASF), Michele Bruni (INSPIRAFARMS), Manuel C. Kabana (IFRIA).

Przyznano trzy nagrody główne, cztery wyróżnienia specjalne oraz trzy wyróżnienia równorzędne. III Nagrodę otrzymały absolwentki Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu — Agata Holdenmajer i Jagna Przybylska za projekt „Along the street”.

Projekt farmy w Ghanie, plan i przekrój

projekt farmy w Ghanie, plan i przekrój

© Agata Holdenmajer, Jagna Przybylska

ulica początkiem projektu

Pierwszy pomysł na projekt koncepcyjny Ghana Innovation Farm opiera się na jednym słowie — ulica. Na ulicach ghańskich miast, takich jak Akra czy Kumasi, toczy się życie — mężczyźni, kobiety i dzieci gromadzą się tam, by pracować, robić zakupy i spotykać się z innymi ludźmi. Głównym trzonem naszego planu stała się więc ulica, wzdłuż której usytuowano zabudowania. Kolejność budynków wynika z ich funkcji — w projekcie kluczowe było zapewnienie sprawnego i komfortowego transportowania żywności pomiędzy budynkami, jako podstawy łańcucha chłodniczego — tłumaczą autorki.

Budynek kantyny został wykonany z ubijanej ziemi

budynek kantyny został wykonany z ubijanej ziemi

© Agata Holdenmajer, Jagna Przybylska

kawiarnia w centrum

Drugim ważnym punktem projektu był aspekt społeczny — jako centrum koncepcji projektantki zaproponowały kantynę wraz z kawiarnią. Budynek mieszczący tę funkcję został zaprojektowany w centrum działki i jest przestrzenią wspólną, z wewnętrznym dziedzińcem i dużym, rosnącym na środku drzewem, zapewniającym cień. Stołówka nie ma zamykanych okien ani drzwi, co zapewnia stały przepływ powietrza i naturalną wentylację.

Projekt farmy w Ghanie, schemat koncepcji

Projekt farmy w Ghanie, schemat koncepcji

© Agata Holdenmajer, Jagna Przybylska

nowoczesne miejsce do nauki

Dla autorek niezwykle ważne było, aby ludzie, którzy przyjeżdżają na farmę uczyć się, mogli to robić w nowoczesnym, w pełni wyposażonym budynku. Zaprojektowały więc wszystkie pomieszczenia: sale lekcyjne, warsztaty, biura i toalety są zaprojektowane przy użyciu nowoczesnych materiałów i technik.

Projekt farmy w Ghanie, schematy

projekt farmy w Ghanie, schematy

© Agata Holdenmajer, Jagna Przybylska

Budynki A, B, C i D (bez stołówki) wyposażone zostały w elewację wentylowaną — ADDwind marki Isopan, a na dachach wykorzystano Greenroof tego samego producenta. Dachy budynków A, B i C, mają dodatkowo panele słoneczne. Stołówka/kawiarnia została zaprojektowana przy użyciu tradycyjnego, lokalnego materiału budowlanego rammed earth (ubijanej ziemi). Okrągły kształt obiektu to również nawiązanie do tradycyjnej architektury Ghany.

Na wewnętrznym dziedzińcu przestrzeni wspólnej rośnie drzewo

na wewnętrznym dziedzińcu przestrzeni wspólnej rośnie drzewo

© Agata Holdenmajer, Jagna Przybylska

Ghana to kraj o dużym nasłonecznieniu — kluczowe znaczenie dla projektu miała odpowiedź na pytanie — jak chronić użytkowników przed przegrzaniem? Problem rozwiązało pokrycie całego zespołu budynków konstrukcją bambusową. Struktura tworzy dobrze zacienione przestrzenie zewnętrzne oraz, ze względu na swoją ażurowość tworzy unikatową grę światła i cienia na ziemi — dodają projektantki.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE