Projekt Instytutu Adama Mickiewicza we Lwowie – wyniki konkursu

18 marca '20

Znamy wyniki konkursu na projekt budynku Instytutu Adama Mickiewicza we Lwowie. Konkurs organizowany przez Politechnikę Krakowską był skierowany do studentów drugiego stopnia Wydziału Architektury.

Projekty konkursowe zostały wykonane pod kierunkiem dr hab. Kazimierza Butelskiego, dr Marty Łukasik i Piotra Czerwińskiego oraz w ramach projektowania zintegrowanego we współpracy z prof. Januszem Rębielakiem i Stanisławem Czernikiem z Katedry Konstrukcji i Technik Budowlanych w Instytucie Projektowania Budowlanego WA PK. Idea projektowania obiektów użyteczności publicznej dedykowanych Adamowi Mickiewiczowi ma długą tradycję w Zakładzie Architektury Społeczno Usługowej A-24 IPA A-2. W minionych latach studenci mieli okazję projektować budynki w Berlinie, Bejrucie i Hongkongu. Tegoroczne zadnie i jego lokalizacja we Lwowie była również okazją do wyjazdu badawczego na Ukrainę.

Sąd konkursowy tworzyli: przewodniczący Małopolskiej Okręgowej Izby Architektów RP Marek Tarko, założyciel biura projektów WIZJA Stanisław Deńko i dr hab. Bogusław Podhalański. Wybrano pięć projektów.
 

nagrody

I miejsce

© Aleksandra Szeliga

I miejsce jury konkursowe postanowiło przyznać Aleksandrze Szelidze, której projekt został doceniony za szczególne zwrócenie uwagi na zieleń miejską. Prostota i spójność obiektu widoczne są w czytelnym układzie funkcjonalnym z centralnie zlokalizowaną salą audytoryjną. Na stropie sali autorka zaprojektowała zielony ogród. Kameralny plac to strefa wejściowa do wysokiego, przeszklonego foyer obiektu. Dzięki takiemu rozwiązaniu przestrzeń wewnętrzna i zewnętrzna zostały ze sobą powiązane, a części obiektu o różnych funkcjach czytelnie od siebie oddzielone. Minimalistyczna, ażurowa, biała fasada, stanowi tło dla sąsiadującej, historycznej zabudowy. Studentka odniosła się również do relacji przestrzennych, stwarzając oś widokową na linii Opera Lwowska — Cerkiew Przemienienia Pańskiego.

II miejsce

© Jakub Fularski

II miejsce zajął Jakub Fularski, proponując minimalistyczne rozwiązanie. Uwagę przyciąga czerwień profili parteru, zastosowanych przed przeszkleniem cofniętej fasady. Elewacje wyższych kondygnacji pokrywają profile w białym kolorze. Czytelny układ funkcjonalny eksponuje sale audytoryjną, jako najważniejszy element kompozycji.

III miejsce

© Natalia Irla

III miejsce jury przyznało Natalii Irli, która wykorzystując motyw rytmu, dodała proste elementy przesłaniające fasadę budynku. Wykonane z betonu żyletki maskują dwa poziomy przeszklenia bryły, nadając całości wyrazistej, surowej estetyki oraz ograniczając przegrzewanie pomieszczeń. Parter jest przeszklony i cofnięty względem wyższych kondygnacji, na ostatniej z nich znajduje się zielony dziedziniec.
 

wyróżnienia

W konkursie przyznano również dwa wyróżnienia honorowe.

I wyróżnienie

© Aleksandra Drelich

I wyróżnienie otrzymała Aleksandra Drelich. Bryła projektowanego przez studentkę budynku składa się z dwóch przenikających się wzajemnie, wygiętych form, które według autorki symbolizują historyczne i kulturowe relacje łączące Polskę z Ukrainą. Elewację obiektu pokrywa beton w różnych odcieniach szarości.

II wyróżnienie

© Beata Król

II wyróżnienie otrzymała Beata Król, która stworzyła zamkniętą, zwartą bryłę o złotym kolorze. Jedynym akcentem pozostaje narożnik budynku z niewielkim placem i wejściem prowadzącym do przestronnego holu Instytutu.
 

Wszystkim uczestnikom gratulujemy.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje udostępnione dzięki uprzejmości organizatorów.

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta