Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Sukces studentek Politechniki Warszawskiej. Projekt pensjonatu w Portugalii podwójnie nagrodzony!

18 lipca '23
w skrócie
  1. Ewa Maniak i Karolina Rorat z Politechniki Warszawskiej otrzymały dwie nagrody w konkursie na projekt pensjonatu w Portugalii.
  2. Projekt Olive Heart skupia się na relacji między wnętrzem a zewnętrzem oraz bujnej, zielonej przestrzeni wspólnej.
  3. Pensjonat ma być miejscem do degustacji oliwy i został zaprojektowany w harmonii z tradycją i naturalnym otoczeniem.
  4. W projekcie wykorzystano ekologiczne materiały, takie jak m.in. cegła błotna.
  5. Umieszczona pod ziemią przestrzeń do degustacji jest multisensoryczna.
  6. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B

Ewa Maniak i Karolina Rorat z Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej otrzymały aż dwie nagrody w międzynarodowym konkursie na projekt pensjonatu z przestrzenią do degustacji oliwy w Portugalii. Ich projekt Olive Heart zdobył II NagrodęNagrodę Buildner Student Award! Jury doceniło między innymi relację między wnętrzem a zewnętrzem obiektu oraz bujną, zieloną przestrzeń wspólną.

Konkurs Portugal Olive Guest House został zorganizowany przez platformę Buildner we współpracy z rodziną Verde z Portugalii, która produkuje domową oliwę z przy użyciu tradycyjnych metod. Zadaniem uczestników było zaprojektowanie pensjonatu, który mógłby powstać na terenie należącym do rodziny Verde. Pensjonat miał być skupiony wokół wielofunkcyjnej przestrzeni, funkcjonującej głównie jako sala do degustacji oliwy.

Między mieszkaniami dla gości znajdują się zielone przestrzenie wspólne

między mieszkaniami dla gości znajdują się zielone przestrzenie wspólne

© Ewa Maniak, Karolina Rorat

Zwycięskie projekty miały być rozważane pod kątem realizacji, dlatego organizatorzy prosili o zaproponowanie rozwiązań najlepszych pod kątem funkcjonalności, jednocześnie będącym przykładem ekologicznych praktyk budowlanychzrównoważonego projektowania.

Zgłoszone na konkurs projekty oceniało jury w składzie: Ondřej Chybík (CHYBIK + KRISTOF), Marta FrazãoInês Vicente (Atelier Data), Francisco Garcia de Freitas (Atelier RUA — Arquitectos), Ricardo Gomes (KWY. studio), Vitório Leite (merooficina), Tiago Mota Saraiva (ateliermob), Maria Papafigou (OOAK — One of a Kind Architects).

Projekt Olive Heart składa się z dwóch poziomów a jego centrum jest piec opalany drewnem

projekt Olive Heart składa się z dwóch poziomów a jego centrum jest piec opalany drewnem

© Ewa Maniak, Karolina Rorat

Polki podwójnie nagrodzone!

Przyznano trzy nagrody, nagrody specjalne oraz sześć wyróżnień. I Nagrodę otrzymał projekt A - Casa zespołu z Włoch w składzie: Martina Costa, Giorgia Ferretti, Emiliano Barbani, Ruggiero Scommegna. II Nagrodę oraz Nagrodę Buildner Student Award otrzymał projekt Olive Heart autorstwa studentek architektury Politechniki Warszawskiej — Ewy Maniak i Karoliny Rorat.

Propozycja z powodzeniem łączy przestrzenie wspólne z przestrzeniami do spędzenia czasu w samotności. Rdzeniem układu jest bujna przestrzeń wspólna rozciągająca się po przekątnej i otwierająca się na zewnątrz, otoczona przestrzeniami dla gości [...]. Propozycja ma odpowiednią skalę oraz relację między wnętrzem a zewnętrzem — skomentował Ricardo Gomes.

Projekt Olive Heart, rzut parteru

projekt Olive Heart, rzut parteru

© Ewa Maniak, Karolina Rorat

projekt Olive Hearth

Studentki Politechniki Warszawskiej zdecydowały się na nietypową formę projektowanego pensjonatu — jego bryła w rzucie przypomina wiatrak, który zanurza się we wzgórzu, wykorzystując naturalną topografię terenu. Zarówno forma, jak i materiały nawiązują do tradycyjnych budynków, znajdujących się w miejscowości Leiria. Obiekt składa się z czterech mieszkań dla gości oraz przestrzeni wspólnej, częściowo umieszczonej pod ziemią.

Projekt Olive Heart, aksonometria  Pensjonat wykonany jest z naturalnych materiałów - cegły błotnej

jako materiał budowlany autorki wykorzystały m.in. naturalną cegłę

© Ewa Maniak, Karolina Rorat

Jako materiał budowlany autorki zaproponowały cegłę błotną adobe, która może być wytwarzana na miejscu, z ziemi, piasku, słomy i gliny. Cztery masywne, skonstruowane w ten sposób ściany centralnej części projektu służą zarówno jako rezerwuar ciepła, jak i ukrywają funkcje towarzyszące. Pokoje gościnne umieszczone w pensjonacie kadrują widoki na otaczający krajobraz oraz przenikają się z przestrzeniami wspólnymi i półprywatnymi.

Przestrzeń wspólna, jadalnia

przestrzeń wspólna, jadalnia

© Ewa Maniak, Karolina Rorat

zielony, bujny dziedziniec i ogrody

Pomiędzy mieszkaniami dla gości znajduje się zielona przestrzeń — dziedziniec z wyjątkową atmosferą. Rośnie w nim drzewo pomarańczowe, a pod nim autorki ustawiły stół jadalny. Przestrzenie wspólne mają widok na otaczającą teren dolinę, miejsce zorganizowane wokół drzewa oliwnego, frontalny ogród kwiatowy, czy zielnik położony w cieniu eukaliptusów. Półprywatne ogrody pozwalają na niezależne wejście do pokoi, a pozostałe zielone przestrzenie zachęcają do wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Wnętrze domu zorganizowane jest wokół paleniska, będącego sercem projektu.

Przestrzeń do wspólnego testowania oliwy i wytwarzania chleba

przestrzeń do wspólnej degustacji oliwy i wytwarzania chleba

© Ewa Maniak, Karolina Rorat

multisensoryczna przestrzeń

Kluczowym dla nas aspektem było stworzenie multisensorycznej przestrzeni do degustacji oliwy wytwarzanej przez rodzinę Verde. Wprowadzony przez nas piec opalany drewnem, funkcjonujący na obu piętrach, jest współczesną interpretacją portugalskiego forno a lenha — tłumaczą studentki.

Dolne poziom pensjonatu, umieszczony pod ziemią kształtują kolejne etapy degustacji oliwy. Tekstury, zapachy i dźwięki silnie oddziałują na zmysły użytkowników. Aby wzmocnić poczucie wspólnoty, goście gromadzą się wokół dużego, drewnianego pieca i wspólnie pieką tradycyjne portugalskie pão.

Ściana z ażurami wpuszcza światła oraz tworzy instalację

ściana z ażurami wpuszcza światła oraz tworzy instalację

© Ewa Maniak, Karolina Rorat

Kominek rozprasza światło na podłodze i ścianach, wyłączając przy tym zmysł wzroku. W projekcie proponujemy również instalację ścienną, która z czasem będzie się rozrastać. Po każdej sesji testowania uczestnicy zostawiają butelkę po oliwie w wyrzeźbionym otworze i zapalają symboliczne światło — dodają Ewa i Karolina.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE