ZDROWY DOM – wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie na najlepszy projekt w kategorii dom jednorodzinny i dom wielorodzinny

Wyróżniony projekt WXCA przebudowy Pałacu Radziwiłłów w Wilnie

Wiktor Bochenek
07 stycznia '22

Pracownia WXCA we współpracy z Buro Happold Polska zdobyły czwartą nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym zorganizowanym przez Litewskie Muzeum Sztuki. Celem było opracowanie koncepcji rozbudowy Pałacu Radziwiłłów w Wilnie.

projekt przebudowy
pałacu Radziwiłłów w Wilnie

projekt przebudowy pałacu Radziwiłłów w Wilnie

wiz.: Pixelcraft © WXCA

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Litewskie Muzeum Sztuki) ogłosiło w maju 2020 roku konkurs na projekt przebudowy zabytkowego kompleksu Pałacu Radziwiłłów w Wilnie. Konkurs prowadzony był przez Litewski Związek Architektów. W skład jury wchodzili: Mindaugas Pakalnis, Siiri Valner, Rolandas Palekas, Jan Belina Brzozowski, Arūnas Gelūnas, Lolita Jablonskienė, Jolanta Jurašienė, Aurimas Sasnauskas i Mindaugas Staniūnas.

W konkursie trzecie miejsce otrzymała pracownia BDR Architekci, o której pomyśle pisaliśmy w innym artykule.

koncepcja

Podstawą koncepcji opracowanej przez WXCA i Buro Happold Polska było uszanowanie pierwotnego kształtu budynku. Nowoczesna część miała się wyróżniać, ale nie kontrastować z częścią zabytkową. Podstawą koncepcji było również przywrócenie odpowiednich proporcji pałacowi. Współczesne rozwiązania i detale mają na celu korespondować z częścią historyczną. Istotnym punktem założenia jest również wejście do muzeum — przeszklone we wnęce na osi pałacu.

widok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

wiz.: Pixelcraft © WXCA

Pałac Radziwiłłów jest świadkiem i uczestnikiem historii od XVII wieku, widać na nim ślady różnych epok. Chcieliśmy uszanować złożone losy pałacu i zaproponowaliśmy spokojną oraz szlachetną architekturę, która odzwierciedla ideę jego pierwszego projektanta — wyjaśnia Małgorzata Dembowska z pracowni WXCA, współautorka projektu.

miejski ogród

Jednym z celów pracowni było stworzenie nowej reprezentacyjnej przestrzeni wokół pałacu. Koncepcja uwzględnia wprowadzenie w strefę dziedzińca amfiteatr w części centralnej oraz zielony skwer, który można zaadaptować do zewnętrznych przestrzenni wystawienniczych. Okrągły amfiteatr pośrodku placu wypełniony został zieloną roślinnością i drzewami.

rzut pałacu wraz
z dziedzińcem

rzut pałacu wraz z dziedzińcem

wiz.: Pixelcraft © WXCA

Zależało nam na stworzeniu takiego miejsca, które stanie się łącznikiem pomiędzy muzeum a miastem. Zaprojektowane przez nas rozwiązania pozwalają zagospodarować całą przestrzeń na różne aktywności — na wykłady, koncerty, wystawy czy po prostu na spotkania mieszkańców — stwierdza Krzysztof Moskała z pracowni WXCA, współautor projektu.

widok od strony
części technicznej

widok od strony części technicznej

wiz.: Pixelcraft © WXCA

Koncepcja zagospodarowania Pałacu Radziwiłłów w Wilnie razem z dziedzińcem i placem, który obecnie służy za parking, skupia się przede wszystkim na problemie kreacji nowegopozostawionym. Poszukiwanie odpowiedniego połączenia między tymi elementami, unikając sztucznych rekonstrukcji lub zerwania dialogu przez wprowadzenie form zupełnie odmiennych, należało z pewnością do najtrudniejszych wyzwań związanych z koncepcją.

widok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

wiz.: Pixelcraft © WXCA

Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022