Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Przed TVP wyląduje wielkie jajo

Kacper Kępiński
12 sierpnia '22

Nie tymczasowe muzeum z kontenerów, a docelowa siedziba w kształcie jaja. Telewizja Polska planuje budowę stałej siedziby dla swojej ekspozycji. Projekt kanciastego jaja przygotowała warszawska pracownia PIG Architekci.

Muzeum TVP

pierwotny projekt tymczasowej siedziby muzeum

fot. TVP / BLOKUS

O planowanej przez Telewizję Polską budowie muzeum pisaliśmy już w ubiegłym roku. W ramach planowanej inwestycji powstać miała tymczasowa konstrukcja złożona z gotowych kontenerów, w której znalazłoby się miejsce na ekspozycję „Muzealia Telewizyjne i Filmowe”. Koncepcję architektoniczną obiektu przygotowała pracownia BLOKUS. TVP zmieniło jednak plany i to już po rozstrzygnięciu przetargu w formule zaprojektuj i zbuduj. Zamiast tymczasowego pawilonu powstaje docelowa siedziba. Koszt nie jest na razie znany.

wizualizacja muzeum TVP

wizualizacja muzeum

fot. TVP / PIG Architekci

Muzeum TVP przybierze dosyć osobliwy kształt wielkiego, kanciastego jaja. Posadowione będzie na placu przed inną trwającą właśnie inwestycją budowanymi nowymi studiami publicznego nadawcy (więcej o projekcie w artykule). Za projekt obu budynków odpowiada warszawska pracownia PIG Architekci, także tym razem nie ogłoszono otwartego konkursu architektonicznego.

Przekrój

przekrój

fot. TVP / PIG Architekci

Nowy budynek zajmie miejsce po przeznaczonej do rozbiórki myjni. Osiągnie wysokość ponad 11 metrów i długość 31 metrów. Wnętrze podzielone na dwie kondygnacje połączy spiralna klatka schodowa, schodząca do jednego piętra poniżej poziomu placu. Budynek przeznaczony będzie głównie na przestrzenie ekspozycyjne umożliwiające prezentacje multimedialne. Prezentowany będzie tu dorobek TVP i pamiątki związane z jej funkcjonowaniem. Fasadę zgeometryzowanego jaja pokryją stalowe panele. Wewnętrzne przestrzenie połączą reprezentacyjne schody i przebicia tworzące atria. Naturalne światło ma wpadać poprzez zlokalizowany na dachu świetlik.

Projekt hali

zaprojektowany przez PIG Architekci budynek nowego studia TVP

fot. materiały prasowe TVP

 
Kacper Kępiński

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy