computer zapisz w ulubionych

The Park Kraków – kompleks biurowców projektu APA Wojciechowski Architekci

Ola Kloc
22 marca '21

Architekci ze znanego między innymi z nominowanych do przyszłorocznej Nagrody imienia Miesa van de Rohe przebudowy warszawskiej Elektrowni Powiśle i realizacji osiedla Riverview w Gdańsku biura APA Wojciechowski Architekci zaprojektowali w krakowskim Podgórzu kompleks biurowców — The Park Kraków, którego teren, jak zapewniają projektanci, ma być miejscem dostępnym i przyjaznym.

Osiem budynków biurowych powstanie na działce przy ulicach Kuklińskiego i Saskiej, tuż przy stacji kolejowej Kraków Płaszów, w pobliżu zalewu Bagry. Jak podkreśla inwestor, spółka White Star Real Estate, kompleks The Park Kraków na pierwszym miejscu stawiać chce na ludzi — obszar wewnątrz projektu wyłączony ma być z ruchu kołowego, a starannie dobrana zieleń, elementy małej architektury i zaplanowane na terenie inwestycji restauracje, sklepy, kluby fitness i przedszkole zapewnić mają komfortowe środowisko pracy.

obszar wewnątrz projektu wyłączony ma być z ruchu kołowegoobszar wewnątrz projektu wyłączony ma być z ruchu kołowegoobszar wewnątrz projektu wyłączony ma być z ruchu kołowego

obszar wewnątrz projektu wyłączony ma być z ruchu kołowego

© APA Wojciechowski Architekci

Brzmi obiecująco, jednak dodatkowe 100 000 metrów kwadratowych powierzchni biurowych (całość założenia zajmie około 5 ha, z czego wyłączone z ruchu samochodowego ma być ponad 3 ha) w czasach, gdy wciąż wiele osób pracuje z domu, może wzbudzać pewne wątpliwości. Czy słusznie? O projekcie i zastosowanych w nim rozwiązaniach opowiada architekt Michał Sadowski, współwłaściciel i wiceprezes pracowni APA Wojciechowski.

 
Ola Kloc
: Krakowskie Podgórze rozwija się bardzo dynamicznie, jak chcielibyście, aby Wasza architektura wpłynęła na tę część miasta?

Michał Sadowski: Wierzymy, że projekt The Park Kraków zmieni postrzeganie tej części Krakowa — będzie to zespół budynków biurowych, których sposób usytuowania względem siebie czy też, inaczej mówiąc, kompozycja przestrzenna powoduje naturalne wykreowanie miejsca — przestrzeni publicznej pomiędzy nimi tak, że zarówno użytkownicy biur, jak i goście czy okoliczni mieszkańcy będą chcieli z niej korzystać. Starannie zakomponowana osiowa przestrzeń składająca się z szeregu placów połączonych uliczkami ze starannie zakomponowaną zielenią i drobnymi formami architektury stanie się ulubionym miejscem. Bardzo istotna w projekcie jest funkcja parterów — otóż wszystkie partery przeznaczone są na ogólnodostępne funkcje gastronomiczno‑usługowe. To kompozycja przestrzenna i funkcje będą decydowały o tym, iż miejsce będzie przyjazne dla ludzi — powszechnie mówi się, iż ludzie głosują nogami… Zatem jak wpłynie nasz projekt na tę część miasta? Zdecydowanie należy go traktować w kategorii reurbanizacji lub też rewitalizacji terenów poprzemysłowych.

 
Ola
: Inwestycja docelowo składać się ma z ośmiu biurowców, czy pandemiczne doświadczenia, podczas których wiele z biur przestawiło się niemal w całości na pracę zdalną, wpłynęła w jakiś sposób na projekt? Czy, jeśli zajdzie taka potrzeba, możliwa będzie zmiana przeznaczenia tych obiektów?

Michał Sadowski: Nie, pandemia nie wpłynęła na projektowanie. Trwa ono od sześciu lat, a pandemia od roku i wszyscy wierzymy, iż prędzej czy później się skończy, a projekt będzie tam funkcjonował przez najbliższych kilkadziesiąt lat… Nie przewidywaliśmy zmiany przeznaczenia obiektów.

wizualizacja przestrzeni między biurowcamiwizualizacja przestrzeni między biurowcamiwizualizacja przestrzeni między biurowcami

wizualizacja przestrzeni między biurowcami

© APA Wojciechowski Architekci

 
Ola
: Czy i jakie rozwiązania ekologiczne zastosowaliście w projekcie The Park Kraków?

Michał Sadowski: Zastosowaliśmy w projekcie wszystkie dostępne rozwiązania technologiczne zarówno na etapie projektowania, jak i budowy tak, ażeby zapewnić spełnienie najwyższych standardów proekologicznych możliwych do osiągnięcia przy realizacji tego typu zespołu budynków biurowych.

 
Ola
: Co było największym wyzwaniem w tym projekcie, a z czego jesteście najbardziej zadowoleni?

Michał Sadowski: Największym wyzwaniem, z którym w mojej ocenie poradziliśmy sobie bardzo dobrze, było użycie subtelnie zróżnicowanych materiałów w projekcie (zarówno we wnętrzach, jak i na elewacjach) tak, ażeby było jednoznacznie czytelne, iż jest to zespół budynków, a jednoczenie każdy z nich stanowi odrębną całość.

Ola: Dziękuję za rozmowę.

 
rozmawiała:
Ola Kloc


Jak od kuchni wygląda praca architektów w zespole APA Wojciechowski? Zapraszamy na oprowadzanie po zakamarkach warszawskiego biura w ramach ubiegłorocznego Festiwalu Otwartych Pracowni Architektonicznych:

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X