Zobacz w portalu A&B!
Akustyka budynków – ważne zmiany dla architektów
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Natalia Grzywacz – „Balans – przestrzeń aktywnego wypoczynku. Adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie”

27 kwietnia '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2022
Nazwa: „BALANS — PRZESTRZEŃ AKTYWNEGO WYPOCZYNKU. ADAPTACJA WYŁĄCZONEGO Z UŻYTKU WIADUKTU KOLEJOWEGO PRZY UL. KU SŁOŃCU W SZCZECINIE”
Autorka: Natalia Grzywacz
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz i Przestrzeni Wirtualnej Akademii Sztuki w Szczecinie
Promotorka:

dr Dominika Zawojska-Kuriata

Aneks:

„Reliefowe struktury architektoniczne w przestrzeni wyłączonego z użytku wiaduktu kolejowego przy ul. Ku Słońcu w Szczecinie”

Promotorka aneksu:

dr hab. Małgorzata Kopczyńska-Matusewicz prof. AS

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Przedmiotem opracowania powyższej pracy magisterskiej było zrewitalizowanie przestrzeni wyłączonego z użytku wiaduktu kolejowego przy ul. Ku Słońcu w Szczecinie. Przekształcenie tego terenu na przestrzeń aktywnego wypoczynku wzbogaci miasto o kolejne miejsce sprzyjające spotkaniom towarzyskim i odpoczynkowi. Najistotniejszą kwestią w projekcie było zapewnienie mieszkańcom odpowiednich przestrzeni publicznych.

Adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie, elewacja

adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie

© Natalia Grzywacz

Nowo zaprojektowane miejsce ma powierzchnię 479,5 metrów kwadratowych i zostało podzielone na strefy kawiarni, promenad, trakt komunikacyjny, tereny zielone, obszar wystawienniczy oraz dwa budynki z funkcją czytelni. Nazwa projektu — „Balans” — ma zasugerować odbiorcom, czego mogą się spodziewać, korzystając z przestrzeni wiaduktu: ma ona wprowadzać do ich życia równowagę i ukojenie.

Adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie, makieta projektu

Adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie, makieta projektu

© Natalia Grzywacz

Obiekty o funkcji czytelni znajdują się na dwóch przeciwnych krańcach kompleksu. Większa z czytelni ma 75,1 metrów kwadratowych, mniejsza — 64,6 metry kwadratowe. Obiekty te mają dwie kondygnacje: na parterze znajdują się regały z książkami, stoliki kawowe oraz siedziska; wyższy poziom zajmują czytelnie i taras, z którego roztacza się widok na cały kompleks. Mieszczą się tutaj także stoliki kawowe oraz siedzisko. Na piętrze, w czytelniach, jest także pomieszczenie do przechowywania leżaków używanych w czasie seansów filmowych.

Na parterze znajdują się regały z książkami, stoliki kawowe oraz siedziska

na parterze znajdują się regały z książkami, stoliki kawowe oraz siedziska

© Natalia Grzywacz

Osoby chcące korzystać z obiektów czytelni muszą pobrać specjalną aplikację na telefon, przy pomocy której otworzą drzwi do obiektów, będą też mogły wypożyczać książki do domu.

Adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie, przestrzeń do relaksu

adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie, przestrzeń do relaksu

© Natalia Grzywacz

Promenady znajdujące się na terenie parku mają zachęcić użytkowników do odpoczynku i relaksu, są alternatywą ścieżki przecinającej cały kompleks, której głównym zadaniem jest usprawnienie komunikacji na obszarze mostu. Zieleń w projekcie została osadzona w dużych donicach o wysokości od 30 do 45 centymetrów.

Zieleń w projekcie została osadzona w dużych donicach

zieleń w projekcie została osadzona w dużych donicach

© Natalia Grzywacz

Przestrzeń wystawienniczą stanowi ekspozytor, którego forma umożliwia różne sposoby wykorzystania (wystawy, targi, pokazy).

Adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie, rysunek techniczny

adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie, rysunek techniczny

© Natalia Grzywacz

W skład stref kawiarni wchodzą automaty z artykułami spożywczymi oraz siedziska i stoły umieszczone na świeżym powietrzu. Przybrały one geometryczne formy, współgrają z całością zaaranżowanej na nowo przestrzeni.

Przestrzeń wystawienniczą stanowi ekspozytor, którego forma umożliwia różne sposoby wykorzystania

przestrzeń wystawienniczą stanowi ekspozytor, którego forma umożliwia różne sposoby wykorzystania

© Natalia Grzywacz

Siedziska mają wysokość 45 centymetrów, większość z nich jest wyposażona w oparcia; stoły mają wysokość 75 centymetrów. Zaprojektowane kształty obszarów do spożywania posiłków uwzględniają miejsca dla małych i dużych grup osób.

Adaptacja wiaduktu kolejowego w Szczecinie, rysunek techniczny

rzut kondygnacji 0 i 1

© Natalia Grzywacz

Większość przestrzeni kawiarnianych przesłaniają wiaty chroniące przed słońcem oraz opadami. Do zadaszeń wiat przymocowane są stelaże z pergolami. Ekspozytor i wiaty są częścią aneksu.

Przestrzeń do relaksu na wolnym powietrzu

przestrzeń do relaksu na wolnym powietrzu

© Natalia Grzywacz

Ponieważ most znajduje się ponad 5 metrów nad ziemią, cały jego obszar otaczają balustrady o wysokości 110 centymetrów, zapewniające bezpieczeństwo użytkowników.

 

Natalia GRZYWACZ

Ilustracje © Autorka

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE