Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Zobacz w portalu A&B!

Natalia Przybyszewska – „Przestrzeń dedykowana”

20 kwietnia '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa inżynierska
Rok obrony: 2022
Nazwa: „Przestrzeń dedykowana”
Autorka: Natalia Przybyszewska
Uczelnia: Wydział Architektury Politechniki Białostockiej
Promotor:

dr hab. Tatiana Misijuk prof. PB

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Celem pracy jest adaptacja wybranej przestrzeni w centrum Łodzi na miejsce, w którym w szczególny sposób będzie można zapoznać się z postacią i twórczością Katarzyny Kobro. Autorka podjęła decyzję, że będzie to kawiarnia z aneksem edukacyjnym i przestrzenią wystawienniczą, a charakter jej wnętrza będzie nawiązywał do twórczości rzeźbiarki.

W lokalu znajdują się trzy rodzaje miejsc do konsumpcji i odpoczynku

w lokalu znajdują się trzy rodzaje miejsc do konsumpcji i odpoczynku

© Natalia Przybyszewska

Wybrany na projekt lokal znajduje się na rogu ulicy Piotrkowskiej — najdłuższej i najbardziej znanej ulicy Łodzi — oraz alei Adama Mickiewicza. Projekt składa się z dwóch przestrzeni — pierwsza to istniejący lokal, który jest salą główną, druga to doprojektowana przeszklona część wystawiennicza.

„Przestrzeń dedykowana”, rzut

„Przestrzeń dedykowana”, rzut

© Natalia Przybyszewska

W sali głównej znajdują się: bar, miejsce do konsumpcji, przestrzeń edukacyjna oraz strefa sanitarna. Bar zauważalny jest od razu po wejściu do kawiarni — ma formę ciągnącej się w przestrzeni wstęgi. Dzięki specjalnej konstrukcji, elementom lustrzanym na ścianach i użytym materiałom bar sprawia wrażenie, jakby unosił się w powietrzu.

W głównej sali mieści się bar

w głównej sali mieści się bar

© Natalia Przybyszewska

W lokalu znajdują się trzy rodzaje miejsc do konsumpcji i odpoczynku. Pierwsze z nich przeznaczone jest dla grupy sześciorga i dwojga osób — forma przypomina wstęgę, która rozwija się w przestrzeni. Część wstęgi znajdująca się na ścianie pokryta jest lustrami, aby nadać głębi i odbić światło lamp. Lampy przymocowane są do podwieszonego elementu i oświetlają przestrzeń nad stołami.
Drugim miejscem jest długi wysoki stół, przy którym ustawiono cztery czerwone krzesła barowe. Mebel umieszczony jest przed panoramicznym oknem, z którego rozpościera się widok na centrum Łodzi.

„Przestrzeń dedykowana”, przekrój B-B

„Przestrzeń dedykowana”, przekrój B-B

© Natalia Przybyszewska

Trzecie miejsce to dwie jednakowo umeblowane przestrzenie, które zostały oddzielone dwiema formami nawiązującymi do wstęgi. Formy te wychodzą ze ścian bocznych, zaginają się, biegnąc pionowo w dół i łączą się z podłogą. Na pionowej części wstęgi zawieszono obrazy przedstawiające Katarzynę Kobro. Obrazy umieszczono przy krawędzi czerwonych form i wyeksponowano światłem padającym z reflektora. Pionowa część wstęgi służy za ściankę zapewniającą prywatność. Miejsca te wyposażone są w sofy, stół i fotele.

Kącik edukacyjny i widok na salę  Kącik edukacyjny, na ścianie zdjęcia Katarzyny Kobro

kącik edukacyjny

© Natalia Przybyszewska

Kącik edukacyjny tworzy zaprojektowana forma regału na książki z połączonym stolikiem dla trzech osób. Na ścianach w tym kąciku umieszczono trzy takie same zdjęcia Katarzyny Kobro, różniące się jedynie nasyceniem i kontrastem.
Ściany w kawiarni są białe, wyjątek stanowi jedna w kolorze indygo i jedna ze stylizowaną grafiką.

Przeszklona część to oranżeria

przeszklona część to oranżeria

© Natalia Przybyszewska

Druga przestrzeń to przeszklona część nazwana oranżerią. Znajdujące się w niej meble zostały tak zaprojektowane, aby można było w łatwy i swobodny sposób je przestawiać, w zależności od sytuacji, dzięki czemu można tutaj organizować wernisaże, wystawy oraz spotkania autorskie.

„Przestrzeń dedykowana”, oranżeria

„Przestrzeń dedykowana”, oranżeria

© Natalia Przybyszewska

Przeszklone wnętrze staje się częścią deptaka, przechodnie widzą ekspozycję rzeźb, zaprojektowane wnętrze, jak również ludzi w nim przebywających. Tak jak działania przestrzenne Katarzyny Kobro, projektowane wnętrze kształtuje przestrzeń i bawi się jej formą. Tworzy ją wstęga blatu znikająca w głębi lustra, blat stołu przechodzący w nawis z oświetleniem, przegroda między siedziskami dająca poczucie prywatności czy oranżeria, która otwiera lokal na ludzi i miasto. Nasycone kolory nawiązują do tych używanych przez artystkę w swojej twórczości. To wszystko odnosi się do teorii przestrzeni Katarzyny Kobro, którą starałam się odzwierciedlić w moim projekcie.

 

Natalia PRZYBYSZEWSKA

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE