shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Zwycięski projekt Muzeum Powstania Wielkopolskiego

computer zapisz w ulubionych

Zwycięski projekt Muzeum Powstania Wielkopolskiego

30 lipca '19

Poznaliśmy dziś wyniki konkursu na koncepcję siedziby Muzeum Powstania Wielkopolskiego ogłoszonego przez Wielkopolskie Muzeum Niepodległości. Pierwsze miejsce w konkursie na muzeum w Poznaniu zajęła warszawska pracownia WXCA. W konkursie nie przyznano drugiej nagrody. Trzecie miejsce zajęły pracownie JEMS Architekci i Consultor, a wyróżnienie honorowe przyznano zespołowi CDF Architekci. W drugim etapie konkursu swoje projekty zaprezentowały także Pracownia Architektoniczna 1997 i KWK Promes.

Zgodnie z wizją architektów zarówno budynek muzeum, jak i przestrzeń wokół niego ma wychodzić naprzeciw potrzebie kontaktu z drugim człowiekiem i wspólnego działania — wartości, które między innymi zdecydowały o sukcesie Powstania Wielkopolskiego. W opinii sądu konkursowego koncepcja pracowni WXCA wpisuje się w wielkopolski idiom wspólnej pracy organicznej i sprzyja tworzeniu przestrzeni spotkań.

Centrum dialogu

Celem projektu było stworzenie miejsca, które nie tylko opowie o historii wspólnego działania Wielkopolan, ale również pozwoli na budowanie nowych relacji pomiędzy mieszkańcami Poznania. Architekci zaproponowali, aby centralne miejsce całego założenia stanowił okrągły plac, wokół którego zgromadzone będą kameralne budynki muzealne. Przestrzeń stworzona przez bryły obiektów stanowić ma symbol zwycięstwa, a otwarta forma placu zachęcać do interakcji i budowania głębszych relacji społecznych.

wizualizacja

wizualizacja

wiz.: Dot Design © WXCA

Projektując nową siedzibę muzeum, odnieśliśmy się między innymi do słów Ignacego Paderewskiego z jego przemówienia z 1918 r., kiedy wspominał o sile polskiej tożsamości budowanej przez wspólnotę zaangażowanych ludzi — mówi Krzysztof Moskała, współautor projektu.

Współgranie z otoczeniem

Dla autorów projektu ważne było, aby nowa siedziba muzeum współgrała z jego otoczeniem (między innymi wzgórzem, na którym stoi kościół św. Wojciecha i parkiem). Rozbicie muzeum na kilka mniejszych brył pozwoliło zarówno na zachowanie zieleni wokół, jak i uwzględnienie w założeniach muzealnych ważnego świadka historii — kościoła.

widok z lotu
ptaka

widok z lotu ptaka

wiz.: Dot Design © WXCA

Zaproponowany przez nas podział umożliwia otwartą formułę muzeum, w której budynki nie są przeszkodą na głównych ciągach komunikacyjnych, a wręcz przeciwnie — mieszkańcy i turyści mogą się tam swobodnie dostać i przejść przez cały kompleks z każdej strony — i od Cytadeli, i od terenów Starej Rzeźni oraz oczywiście od strony Wzgórza św. Wojciecha — mówi Małgorzata Dembowska z WXCA.

Współczesna narracja z historią w tle

Autorzy zwycięskiego projektu zaproponowali wykonanie podstawy muzeum (parteru) z surowego kamienia przywołującego pamięć o pierwszych budowlach na ziemiach polskich, a wyższych kondygnacji z gładko ciętego kamienia. Architekci skontrastowali solidne, kamienne ściany zewnętrzne z ciepłą aranżacją wnętrz nawiązującą charakterem do tradycyjnego domu.

Wielość funkcji

Kameralny plac otwarty na otaczające go przestrzenie publiczne pozwoli na organizowanie różnych aktywności. Może pełnić funkcję wypoczynkową, miejsce do organizacji wykładów, koncertów i spotkań, a zimą zamieniać się w lodowisko.

 
oprac. red.

na podstawie informacji prasowej