Kuba Snopek i Jakub Szczęsny gośćmi kolejnego spotkania w cyklu #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE
NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE. Cykl rozmów LIVE
expand

Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach — projekt KUMstudio

Wiktor Bochenek
25 stycznia '22

Na skrzyżowaniu ulic Markiefki i Katowickiej w Katowicach powstanie wyjątkowa budynek — Centrum Himalaizmu imienia Jerzego Kukuczki. Zaprojektowany przez KUMstudio kompleks będzie spełniał funkcje nie tylko wystawiennicze, ale również dydaktyczne i co istotniejsze, rekreacyjne.

wizualizacja budynku
Centrum Himalaizmu imienia Jerzego Kukuczki

wizualizacja budynku Centrum Himalaizmu imienia Jerzego Kukuczki

© KUMstudio Łukasz Skorek

lokalizacja

Wybór lokalizacji nie był przypadkowy. Przy tej ulicy mieszkał Jerzy Kukuczka, jeden z najwybitniejszych himalaistów drugiej połowy XX wieku. W ten sposób miasto chcę nie tylko upamiętnić Kukuczkę, ale również stworzyć wyjątkowo przestrzeń służącą edukacji i rekreacji.

Bryła Centrum Himalaizmu została dopasowana do pierzejowej zabudowy miejskiej występującej w tym miejscu, którą nowy kompleks zamyka, tworząc nową dominantę w przestrzeni. Na terenie powstającego zespołu istnieją dwa budynki ujęte w Gminnej Ewidencji Zabytków, które zostaną utrzymane, przebudowane i zaadaptowane na cele wystawienniczomuzealne. Przestrzeń pomiędzy nimi zostanie uzupełniona o nowe formy, złożone z różnorodnych wertykalnych brył, tworzących nową tkankę miejską. Wysokość Centrum Himalaizmu nie przekracza wysokości sąsiedniego budynku, w którym mieszkał Jerzy Kukuczka.

projekt uwzględnia
zabudowę pierzei i budynki znajdujące się na działce

projekt uwzględnia zabudowę pierzei i budynki znajdujące się na działce

© KUMstudio Łukasz Skorek

bryła

W jaki sposób architekci z pracowni KUMstudio rozwiązali elewację budynku? Centrum Himalaizmu w swojej strukturze odwołuje się do idei scenerii górskiej — nadwieszeń, seraków i szczytów. Każda z brył tworząca elewację budynku ma inną fakturę, kształt i odcień. Dla projektantów istotne było również, by przestrzeń pomiędzy strefami była otwarta i płynnie się przenikała, prowadząc do poszczególnych wystaw i aktywności.

dla projektantów istotne
było zróżnicowanie brył

wizualizacja budynku Centrum Himalaizmu imienia Jerzego Kukuczki

© KUMstudio Łukasz Skorek

Zastosowanie przeźroczystej, szklanej faktury (szklana cegła imitującej lód), wertykalności skalnych brył i pionowych podziałów, mocno nawiązujących do postrzegania odbiorcy stojącego u skalistego podnóża, a tym samym do urozmaiconej i zawsze podzielonej tkanki miasta – szeregu kamienic. W to wplatana jest zieleń leżącą jakby na półkach skalnych (tarasach), punktowo obrastając rozczłonkowaną bryłę budynku — czytamy w opisie autorskim do projektu.

funkcja

Co znajdzie się w Centrum Himalaizmu? Obiekt ma mieć nie tylko funkcję wystawienniczą, muzealną, ale również rekreacyjnosportową. Na parterze, w części wejściowej umieszczone zostaną między innymi toalety, kawiarnia, szatnie, sklep, kasy i strefa informacyjna. Część z nich ma być dostępna poza godzinami funkcjonowania muzeum, w celu ożywienia dzielnicy i stworzenia nowego punktu spotkań mieszkańców.

dla projektantów istotne
było zróżnicowanie brył

dla projektantów istotne było zróżnicowanie brył

© KUMstudio Łukasz Skorek

Wejściowe Foyer połączone jest salą wielofunkcyjną, umożliwiająca prowadzenie imprez tematycznych czy organizacje pokazów filmów wysokogórskich. Na wyższych kondygnacjach zlokalizowaną ciąg sal wystaw stałychczasowych, która została zamknięta w nietypowy sposób, mieszkaniem Jerzego Kukuczki, które znajduje się w sąsiedniej kamienicy, do której można przejść dzięki szklanemu łącznikowi.

Dla organizatorów konkursu, jak i projektantów istotne było, by Centrum stworzyło również miejsce sprzyjające aktywności — ścianę wspinaczkową. W jaki sposób starano się zróżnicować kompleks?

wizualizacja budynku Centrum Himalaizmu imienia Jerzego Kukuczki

© KUMstudio Łukasz Skorek

Układ funkcjonalnokonstrukcyjny, czy inaczej obrys pomieszczeń, kształtowane są poprzez luźną strukturę prostopadłych ścian. Dzięki temu uzyskano ciekawą różnorodność, odmienne widoki wnętrza, zamknięcia, przejścia, zaułki, ale również symboliczny labirynt, czy trudną ścieżkę, jaką podąża alpinista.  Dorośli wraz z dziećmi będą mogli przemykać między ścianami, niczym tunelami, co wprowadzi w ich ścieżce odbioru wystaw odrobinę ekscytacji, zachęcając do zwiedzania i zabawy, tak lubianej przez młodszych odbiorców. Możliwe będzie zaglądanie przez ażurowe czy szklane ściany, zerkanie na poniższe kondygnacje, w kolejne przestrzenie muzealne, a nawet kibicowanie wspinaczom zza ściany — czytamy w opisie autorskim do projektu.

aktywne upamiętnienie

Centrum Himalaizmu imienia Jerzego Kukuczki w Katowicach autorstwa pracowni KUMstudio jest próbą upamiętnienia nie tylko poprzez organizację wystaw, lecz aktywne działanie. Kompleks ma wpływać na zmysły, a także dawać możliwość ćwiczeń na ścianie wspinaczkowej. Centrum Himalaizmu będzie pełnić również funkcję edukacyjną, tworząc pierwsze w Polsce miejsce dla osób chętnych dowiedzenia się więcej na temat wspinaczki górskiej.

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022