Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Julia Wywiał – „Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu”

02 stycznia '24
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2023
Nazwa: „Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu”
Autorka: Julia Wywiał
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu
Promotorka: dr Agata Wojtyła-Młynarczyk

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2022/2024”

Tematem pracy dyplomowej jest projekt Centrum Choreografii i Kultury Tańca „Cztery kąty” w budynku Hali Nowej 7 we Wrocławskim Parku Przemysłowym. Motywacją była osobista pasja i doświadczenie, które pozwoliły mi lepiej zrozumieć potrzeby tancerzy. „Cztery kąty” to przestrzeń dla artystów powyżej trzynastego roku życia, oferująca sale przeznaczone dla różnych stylów tańca: klasycznego, ulicznego, high heels, towarzyskiego oraz dodatkowo stretchingu.

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu - budynek Hali Nowej 7 we Wrocławskim Parku Przemysłowym

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu — budynek Hali Nowej 7 we Wrocławskim Parku Przemysłowym

© Julia Wywiał

Każda sala oddaje styl tańca poprzez kolorystykę i detale. Barwy we wnętrzu zostały ograniczone do czterech głównych kolorów: granatowego, pomarańczowego, jasnoniebieskiego oraz różowego. Przeprowadzona ankieta pozwoliła dostosować projekt do oczekiwań tancerzy, skupiając się na komforcie, bezpieczeństwie i swobodzie ruchu.

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu, rzut piętra i parteru

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu, rzut piętra i parteru

© Julia Wywiał

Wybór lokalizacji w Hali Nowej 7, oprócz walorów estetycznych, był podyktowany ogromnym metrażem, wysokim sufitem bez nadmiaru elementów konstrukcyjnych, dużą ilością naturalnego światła oraz ceglaną elewacją.

Sala tańca klasycznego

sala tańca klasycznego

© Julia Wywiał

Po wejściu do wnętrza pierwszym pomieszczeniem treningowym jest sala tańca klasycznego. Dominujący w niej kolor to jasnoniebieski, symbolizujący potrzebę wyrażania siebie i dążenia do celu. Lustra nadają głębi i optycznie powiększają pomieszczenie, a autorskie siedziska zapewniają wygodę przy zakładaniu puent. W sali dla stylów tańczonych na obcasach, takich jak high heels czy taniec towarzyski, przeważa różowa kolorystyka, symbolizująca dotyk, partnerowanie i zmysłowość.

Sala do tańca na obcasach

sala do tańca na obcasach

© Julia Wywiał

Sala dla tańców ulicznych to z kolei kolor pomarańczowy. Inspiracją do projektu była historia powstania hip-hopu, który pojawił się na Brooklynie w Nowym Jorku. Intencją było oddanie energii, ciepła i atmosfery ulic wielkiego miasta. Sala do stretchingu jest utrzymana w granacie, symbolizującym relaks i odprężenie.

Sala do stretchingu

Sala do stretchingu

© Julia Wywiał

Obiekt został wzbogacony o przestrzeń barową z salą konsumpcyjną. Podczas spożywania posiłku klienci mogą obserwować treningi widoczne przez przeszklenia w salach. W tej części skupiają się wszystkie cztery barwy przewodnie, widoczne w licznych dodatkach, meblach czy autorskich rozwiązaniach projektowych.

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu, bar

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu, bar

© Julia Wywiał

Przestrzeń na piętrze jest poświęcona tancerzom, którzy chcą ćwiczyć indywidualnie, poza zaplanowanymi zajęciami. Do tej strefy prowadzi wlewająca się farba na podłodze w postaci pomarańczowej naklejki z grafiką. Metalowo-szklana balustrada oddziela część użytkową od przeszklonych fragmentów w posadzce. Przeszklenia umożliwiają obserwację trenujących, a także zapewniają poczucie łączności między salami.

Hol na piętrze

hol na piętrze

© Julia Wywiał

Na piętrze w centralnej części znajduje się pomieszczenie do integracji. Przeznaczono je do grupowych spotkań, oglądania tanecznych transmisji. Ława z płyty MDF została zastosowana na kilku poziomach, aby zapewnić większej liczbie uczestników miejsca siedzące. Na podłodze umieszczono okrągłe naklejki w czterech kolorach, do których dobrane są odpowiednio kolorystyczne pufy lub huśtawki.

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu, sala integracyjna

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu, sala integracyjna

© Julia Wywiał

W projekcie występują pomieszczenia uzupełniające, takie jak recepcja, pokoje dla obsługi, kuchnia oraz część sanitarna z szatniami. Liczne barwne akcenty i dodatki tworzą charakterystyczny klimat tego miejsca. Posadzka, większość ścian i sufitów utrzymane są w monochromatycznej palecie, stanowiącej tło dla głównych kolorów. Podłogę zdobi mikrocement, a ściany i sufity zostały pokryte farbą imitującą beton.

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu, przekroje

Centrum Choreografii i Kultury Tańca we Wrocławiu, przekroje

© Julia Wywiał

Realizacja tego projektu była dla mnie niezwykle satysfakcjonująca, pomimo trudności związanych z adaptacją architektury budynku. Udało się z powodzeniem zintegrować wszystkie pierwotne założenia i stworzyć miejsce, które nie tylko wspiera naukę tańca, lecz także promuje interakcję i integrację.

 

Julia WYWIAŁ

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE