okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Dom nad rzeką Świder od ZUP-A, czyli jak przebudować obiekt rekreacyjny

24 lipca '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom nad Świdrem
Klient: prywatny
Lokalizacja: Polska, pow. Otwocki
Projekt: ZUP-A
Zespół projektowy: Filip Gołasz, Anna Adamowicz, Damian Machnik
Powierzchnia: 161m²
Kubatura: 700 m³
Wizualizacje: Monsumm

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2019
2019–2020

W powiecie Otwockim, w zakolu rzeki Świder powstaje dom jednorodzinny projektu architektów z pracowni ZUP-A. Ten otwarty na otaczającą przyrodę obiekt to efekt przebudowy istniejącego budynku rekreacyjnego.

Dom nad Świdrem położony jest pośrodku cennego przyrodniczo obszaru chronionego — doliny środkowego Świdra. Miejsce w zakolu rzeki Świder stworzyło punkt wyjściowy do projektu domu, który w założeniu czerpie jak najwięcej z bogactwa otaczającej natury. Mimo wielu ograniczeń związanych z formami ochrony przyrody oraz niewielkiej szerokości działki, architekci starali się wkomponować budynek bez nadmiernej ingerencji w otoczenie.

Dom nad Świdrem,
widok z góry

dobudowana część jest wykonana w surowym betonie

© ZUP-A

nowe życie dawnego budynku

Inwestorzy poprosili architektów o zachowanie części istniejącego budynku, jak największe otwarcie na otaczający krajobraz oraz stworzenie interesującej przestrzeni wnętrza, która pozwoli na cieszenie się walorami otaczającej natury. Istniejący drewniany budynek został przeznaczony do przebudowy na w pełni funkcjonalną część nocną domu jednorodzinnego oraz do rozbudowy o część dzienną z salonem i otwartą kuchnią. Z uwagi na zakola meandrującej rzeki i jej unikalne walory widokowe, nowa część powstała poprzez nałożenie dwóch wzajemnie skręconych brył: betonowej i w pełni przeszklonej, aby wpuścić do wnętrza jak najwięcej światła oraz otaczającej przyrody.

Szkic koncepcyjny

szkic projektu

© ZUP-A

Architekci zachowali czytelny podział: dawna część domu jest drewniana, a nowo powstająca będzie wykonana w surowym betonie. Aby jeszcze bardziej wkomponować budynek w krajobraz, wejście do niego prowadzi z wiodącego przez istniejący sad dojścia, które stopniowo unosi się nad poziom przyziemia, tworząc jednocześnie taras zewnętrzny.

Nowa, przeszklona
część

dom znajduje się w dolinie Świdra

© ZUP-A

Jak o trudnościach projektowych mówią architekci:

Tak atrakcyjna lokalizacja niosła z sobą również wiele ograniczeń oraz wyzwań. Były to wyzwania natury technicznej — związane z trudnościami adaptacyjnymi istniejącej substancji budowlanej — natury funkcjonalnej i ideowej — będące wynikiem poszukiwania środków za pomocą których uda się pogodzić oczekiwania inwestora z próbą wpisania się w zastany kontekst naturalny i wreszcie natury formalno-prawnej — wynikające z licznych form ochrony przyrody czy występowania terenów zalewowych.

Zakończenie budowy planowane jest na 2021 rok.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany