okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Trzy bryły i beton architektoniczny. Dom w Dąbrowie Górniczej

Dobrawa Bies
14 października '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom na Zboczu
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Dąbrowa Górnicza
Pracownia: MKW Pracownia Architektury
Architekt i projektant wnętrz: Ewa Gajda-Grotyńska
Konstrukcja: Pracownia konstrukcji, Marcin Jasiówka
Zdjęcia: Fotograf Nieruchomości, Filip Śleziona

Powierzchnia:

  • całkowita
  • użytkowa

 

292,5 m²
260,9 m²

Kubatura całkowita:

1352,50 m³

Wysokość:

7,03 m

Dom o prostej formie, składającej się z trzech, zwartych, prostopadłościennych brył to projekt autorstwa MKW Pracownia Architektury. Obiekt położony na zboczu działki i z widokiem na Hutę Katowice charakteryzuje się minimalizmem oraz monochromatycznymi wnętrzami.

Dom na Zboczu powstał w Dąbrowie Górniczej na działce z widokiem na panoramę Śląska. Obiekt o dwustu metrach kwadratowych powierzchni użytkowej został zaprojektowany w taki sposób, aby nie przytłaczać swoją skalą i formą. Wymagania wynikające z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz brak zabudowy na sąsiednich działkach pozwoliły architektom na dużą swobodę, oraz wykorzystanie atutów miejsca.

Dom na Zboczu, model

dom składa się z trzech prostopadłościennych brył

© MKW Pracownia Architektury

trzy części tworzące zwartę bryłę

Inwestorzy marzyli o nowoczesny budynku o prostej bryle — funkcjonalnym i pełnym światła. Punktem wyjścia do pracy nad projektem była analiza możliwości zagospodarowania działki, chęć wykorzystania spadku terenu oraz otwarcia tarasu na panoramę otaczającego krajobrazu. Tak powstał dom składający się z trzech prostopadłościennych, zwartych ze sobą brył. W jednej z nich mieści się dwustanowiskowy garaż wraz z pomieszczeniami technicznymi, w drugiej główna część mieszkalna a w trzeciej, sytuowanej na piętrze, część gościnna.

Rzut parteru Domu na
Zboczu

część mieszkalna dzieli się na strefę nocną i dzienną

© MKW Pracownia Architektury

dwie strefy mieszkalne

Część mieszkalna została podzielona na dwie strefy — nocną i dzienną. Od strony północnej, architekci zaprojektowali prywatną część z sypialniami, garderobą oraz wydzieloną łazienką. W części południowej, dziennej, znajduje się kuchnia, jadalnię, salon oraz wejście na górną kondygnację stanowiącą strefę gościnną. Salon wraz z kuchnią i jadalnią tworzą otwartą przestrzeń o sześćdziesięciu metrach kwadratowych powierzchni użytkowej.

Betonowa ściana   Podwieszane schody

charakterystycznym elementem wnętrza jest surowa ściana z betonu architektonicznego

© MKW Pracownia Architektury

monochromatyczne wnętrza

Wnętrza domu z założenia miały być monochromatyczne, wykończone w chłodnych, kontrastujących ze sobą kolorach czerni i bieli, uzupełnionych szarością betonu. Chcąc podkreślić przestrzeń przy wejściu na piętro, projektanci powiększyli otwór w stropie przy schodach oraz stworzyli szklaną podłogę. Dzięki temu zabiegowi jadalnia zyskała dodatkowe nasłonecznienie. Schody wspornikowe zostały mocowane do monolitycznej, surowej ściany betonu architektonicznego.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany