Zobacz w portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

(Nie)tymczasowe „miejsce zwane domem”. Socjalna architektura low-tech w czasach kryzysu

24 stycznia '24
w skrócie
  1. Trzech studentów architektury z Politechniki Opolskiej: Dominik Łojas, Dominik Puchałka, Maciej Szweda znalazło się w finale międzynarodowego konkursu Nigeria: Home After Crisis, mającego na celu zaprojektowanie rozwiązań mieszkaniowych dla ofiar konfliktów zbrojnych.
  2. Ich projekt skupia się na stworzeniu niskobudżetowej, modułowej zabudowy, zapewniającej bezpieczeństwo, prywatność i promującej więzi społeczne wśród osób dotkniętych kryzysem mieszkaniowym.
  3. Projekt opiera się na modułowych domach mieszkalnych, zbudowanych z samodzielnie wytwarzanych cegieł. Konstrukcja umożliwia modyfikacje i rozbudowę.
  4. Kluczową ideą było stworzenie przestrzeni, która nie tylko stanowiłaby schronienie, lecz także trwałe i przyjazne środowisko życia.

  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B.

Polacy w finale konkursu „Nigeria: Home After Crisis”.
W jury Alejandro Aravena!

Dominik Łojas, Dominik PuchałkaMaciej Szweda, studenci architektury Politechniki Opolskiej znaleźli się na liście finałowej międzynarodowego konkursu Young Architects Competitions Nigeria: Home After Crisis. Ich projekt to niskobudżetowa, modułowa zabudowa przeznaczona dla osób dotkniętych konfliktami zbrojnymi w Nigerii. Studenci skupili się na zapewnieniu bezpieczeństwa, prywatności oraz promowaniu więzi społecznych, wykorzystując do tego modułowe domy w konstrukcji szkieletowej, wykonane z drewna, słomy i wytwarzanych na miejscu cegieł.

Od 2015 roku w północno-wschodniej Nigerii nasila się przemoc, powodując ogromny kryzys mieszkaniowy. Szacuje się, że w 2023 roku 3,5 miliona ludzi straciło domy lub żyło w niepewnych warunkach. Problem ten wymaga natychmiastowego działania w celu zapewnienia zrównoważonych, długoterminowych rozwiązań. W tym kontekście powstał projekt Nigeria: Home After Crisis — konkurs wspierany przez Międzynarodową Organizację ds. Migracji (IOM), Agencję Migracyjną ONZ i finansowany przez Nigeryjski Fundusz Humanitarny (NHF). Celem międzynarodowego wyzwania było zaprojektowanie niskobudżetowej, modułowej zabudowy socjalnej z możliwością rozbudowy, przeznaczonej dla ludności dotkniętej konfliktami zbrojnymi.

Strefa publiczna projektu

studenci Politechniki Opolskiej znaleźli się na liście finałowej konkursu YAC

© Dominik Łojas, Dominik Puchałka, Maciej Szweda

Jak odtworzyć tożsamość, uczucia, szczęśliwe wspomnienia poprzez projekt architektoniczny? — takie pytanie zadali organizatorzy, kierując je do młodych projektantów. Uczestnicy zostali poproszeni o koncepcję obiektu, który może złagodzić cierpienie i zaoferować przyjazne środowisko, którego mieszkańcy mogą czuć się bezpiecznie i rozpocząć swoje życie na nowo. Miejsce, które mogą nazwać domem.

studenci Politechniki Opolskiej na liście finałowej

W jury konkursu zasiedli: Alejandro Aravena (ELEMENTAL), Robert Piper (United Nations), Raul Pantaleo (TAMASSOCIATI), Tosin Oshinowo (Oshinowo Studio), Anna Heringer (Anna Heringer Architect), Anupama Kundoo (Anupama Kundoo Architect), Carolin Cordero-Scales (IOM), Filiep Decorte (Un-Habitat), Ugochi Daniel (IOM), Abdu Usman (NIA), Ruqayyatu Bashir Tukur (NIA). Przyznano trzy nagrody główne (I Nagrodę otrzymał projekt IMAGINI(NG), zespołu w składzie: Temitope Akinsiku, Victor Igene, Hauwa Abdulkadir, Emmanuel Etim, Abubakar Ibn Abubakar), cztery złote wyróżnienia, dziesięć wyróżnień oraz ogłoszono listę trzydziestu finalistów. To właśnie na liście finałowej, jako jedyny z Polski, znalazł się projekt studentów Politechniki Opolskiej — Dominika Łojasa, Dominika Puchałki i Macieja Szwedy.

Od strony ulicy w projektowanym obiekcie sklep i strefa spotkań

od strony ulicy w projektowanym obiekcie znajduje się sklep i strefa spotkań

© Dominik Łojas, Dominik Puchałka, Maciej Szweda

bezpieczeństwo i tworzenie więzi

Jednym z głównych założeń polskiego zespołu było stworzenie przestrzeni zapewniającej bezpieczeństwo i prywatność, wartości, które tak trudno znaleźć w założeniach tymczasowych przeznaczonych dla osób uchodźczych. Jednocześnie kluczową kwestię stanowiła organizacja budynków w taki sposób, aby umożliwiały interakcje społecznetworzenie więzi sąsiedzkich.

Rzut projektowanego budynku

rzut projektowanego budynku

© Dominik Łojas, Dominik Puchałka, Maciej Szweda

Teren projektowy studenci podzielili na kilka stref wzajemnie się przenikających — prywatną pełniącą funkcję podstawowej jednostki mieszkalnej, wyposażonej w miejsce do handlu oraz altanę zwaną zaure. Altana ta płynnie wprowadza przestrzeń domu w strefę półprywatną przeznaczoną do spotkań sąsiedzkich. Ostatnią jest strefa publiczna, w której autorzy zaplanowali lokalizację budynku lub zespołu budynków publicznych (szkoła, miejsce religijne, ośrodek zdrowia). Funkcja obiektów byłaby zależna od potrzeb i preferencji mieszkańców. Cały projekt tworzy to jednostkę urbanistyczną możliwą do kopiowania i łączenia w większe układy.

Idea pomysłu i diagram funkcjonalny

idea pomysłu i diagram funkcjonalny

© Dominik Łojas, Dominik Puchałka, Maciej Szweda

modułowe domy mieszkalne

Studenci postawili na konstrukcję szkieletową domów, która ułatwi transport, budowę i ewentualną rozbiórkę. Obiekty wykonano z modułów, pozwalających na modyfikację. Patrząc od strony ulicy, układ funkcjonalny domu tworzy: sklep oraz miejsce spotkań wysunięte poza ograniczony sektor przeznaczony wyłącznie dla domowników. W głębszej części znajdują się kuchnia polowa, sypialnie dziecirodziców oraz toalety. Moduły, w których znajdują się te funkcje, są rozsunięte, co tworzy kilka dodatkowych zewnętrznych, zadaszonych przestrzeni wspólnych.

Wokół domu wyróżniamy dwie strefy. Strefę czystą zajmującą większą część działki — przeznaczonej do wspólnego spędzania czasu, gotowania oraz gier i zabaw. Strefę obsługującą tzw. brudną, gdzie hoduje się bydło oraz przechowywane są zbiornik do odzyskiwania deszczówki.

Przekrój B-B i wykorzystane materiały

przekrój B-B i wykorzystane materiały

© Dominik Łojas, Dominik Puchałka, Maciej Szweda

samodzielnie wytwarzana cegła

Kolejnym ważnym aspektem projektu był wybór materiału. Hasło organizatorów brzmiało — domy, a nie schronienia.

Mieliśmy zapewnić trwałość i bezpieczeństwo bez poczucia tymczasowości, jednocześnie zabudowa powinna być niskobudżetowa. Jako główny budulec wybraliśmy cegłę — materiał drogi, ale tylko wtedy kiedy nie możemy jej wytwarzać we własnym zakresie. Stąd pomysł na zaprojektowanie w strefie półpublicznej pieców do samodzielnego wypalania cegieł, które z upływem czasu, po wykonaniu swojego zadania zamieniłyby się w altany dla lokalnej społeczności — tłumaczą autorzy.

Projekt studentów Politechniki Opolskiej znalazł się na liście finałowej konkursu YAC

cegła wytwarzana jest w piecach, które z upływem czasu są przekształcane w altany

© Dominik Łojas, Dominik Puchałka, Maciej Szweda

Takie przestrzenie tworzą więzi sąsiedzkie, a jednocześnie tworzą unikalną tożsamość miejsca zamieszkania. Architektura pieców nawiązuje wprost do organicznej zabudowy stosowanej przez niektóre plemiona Nigerii. Zostały one kontrastowo zestawione z prostą, minimalistyczną zabudową mieszkalną. Nasza koncepcja tworzy miejsce, które uchodźcy będą mogli nazywać domem. Przestrzeń bezpieczną, trwałą, nastawioną na budowanie więzi sąsiedzkich i odwołującą się do lokalnego klimatu i materiałów — podsumowują studenci.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE