Zobacz w portalu A&B!

Dzieląc wnętrze na funkcję – między pracą a odpoczynkiem

Wiktor Bochenek
07 lutego '22

W okresie pandemicznym praca zdalna stała się jednym z definiujących codzienność elementów. W jaki sposób odpowiednio określić proporcję pomiędzy działalnością zawodową, obowiązkami domowymi a odpoczynkiem? W najnowszej realizacji Barbary Godawskiej z pracowni architektury wnętrz iHome Studio najważniejsze było określenie odpowiadającego znalezieniu życiowego balansu.

przestrzeń między kuchnią a biurem jest oddzielona niewielką wyspą

przestrzeń między kuchnią a biurem jest oddzielona niewielką wyspą

fot. Tymoteusz Malinowski © iHome Studio

przemeblowanie pomieszczeń

Mieszkanie zlokalizowane jest w modernistycznym domu na warszawskiej Ochocie. Przestrzeń o powierzchni pięćdziesięciu ośmiu metrów kwadratowych poddana została pełnej przebudowie. Wyburzone zostały istniejące ściany poza tą która pełni funkcje ściany nośnej. W ich miejscu stworzono nowy układ.

Zmieniło się położenie kluczowych pomieszczeń. Kuchnie zlokalizowane w lokalizacji łazienki, z kolei łazienka i garderoba zajęły miejsce dawnej kuchni ze spiżarnią. Zmiany w mieszkaniu wymagały wielu zmian technicznych, w tym przeniesienie całego pionu kanalizacyjnego. Instalacje wentylacyjne i klimatyzacyjne były tworzone od podstaw.

wyjątkowym rozwiązaniem jest wprowadzenie wysuwanej konsoli muzycznej w wyspie kuchennej

wyjątkowym rozwiązaniem jest wprowadzenie wysuwanej konsoli muzycznej w wyspie kuchennej

fot. Tymoteusz Malinowski © iHome Studio

Kluczowe wyzwanie, przed jakim stanęłam, to stworzenie od podstaw układu funkcjonalnego odpowiadającego na bardzo specyficzne potrzeby klienta. Celem było wyraźne wyodrębnienie tu dwóch części, biura dla jego firmy oraz mieszkania okazjonalnego — mówi Barbara Godawska, projektantka założenia z pracowni iHome Studio.

lokalizując przestrzeń biurową

Kluczem do stworzenia całego projektu było odpowiednie rozlokowanie przestrzeni do pracy i odpoczynku. Inwestor od początku wyraźnie podkreślał potrzebę zróżnicowania tych przestrzeni pod względem kolorystyki. Biuro, rozciągające się za drzwiami wejściowymi, miało być jasne, lekkie i przestronne na tyle, na ile pozwalała na to powierzchnia.

kuchnia wykończona została w czarnych kolorach, przełamywanych przez

kuchnia wykończona została w czarnych kolorach, przełamywanych przez drewno

fot. Tymoteusz Malinowski © iHome Studio

Przestrzeń biurowa przygotowana jest do pracy czterech osób i składa się ogromnego białego stołu. Zaraz obok niej znajduje się toaleta i niewielka kuchnia wraz z wyspą, która została rozświetlona licznymi światłami LED. Kuchnia została utrzymana w szarej, grafitowej kolorystyce barwnej. Naprzeciw ściany kuchennej znalazł się ekran monitora na tle tapicerowanych paneli i ryflowanych płyt, które mają korelować z drugą stroną pomieszczenia. Na ziemi wykorzystano wykładzinę naśladującą wzór marmuru na czarnym i szarym tle, które układa się w szachownicę.

miejsce odpoczynku

Osobno wydzielona została strefa służąca rozrywce i relaksowi. Główny mebel w pokoju — wielka modułowa kanapa — została zaprojektowana przez Barbarę Godawską wspólnie z inwestorem. Może też pełnić funkcję miejsca do spania. Naprzeciw niej zlokalizowano lekką ściankę z półprofili stalowych i szkła, wyodrębniająca łazienkę oraz garderobę. Przed tę przegrodę opuszcza się wielkoformatowy ekran projekcyjny, zastępujący telewizor. Z przestrzenią biurową pokój rekreacyjny łączy tylko podobny wzór wykładziny. Dominującym kolorem jest granatowy — w którym wykończone zostały ściany i meble.

główną dominantą salonu jest zaprojektowana przez architektkę wnętrz kanapa

główną dominantą salonu jest zaprojektowana przez architektkę wnętrz kanapa

fot. Tymoteusz Malinowski © iHome Studio

W trakcie prac nad projektem i jego realizacją inwestor przywiązywał wielką wagę do najdrobniejszych detali. Chciał, by rozwiązania zastosowane w aranżacji były oryginalne, nietuzinkowe. Szczególnie wyraźnie widać to w części prywatnej — podkreśla architektka Barbara Godawska. 

oddzielając przestrzeń

Najważniejszym celem nowej aranżacji było rozdysponowanie przestrzeni według funkcji — odsunięcie sytuacji, w której zmuszeni jesteśmy do dzielenia przestrzeni odpoczynku z pracą i na odwrót. Stworzenie wnętrz jasno wskazujących na podział przestrzeni funkcji.

granat jest dominującym kolorem w salonie

granat jest dominującym kolorem w salonie

fot. Tymoteusz Malinowski © iHome Studio

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022