Kludi – elegancka czerń w łazience

Mieszkanie i studio fotograficzne w jednym. Jak funkcjonalnie zaprojektować miejsce do życia i do pracy?

Ola Kloc
14 lutego '22
Dane techniczne
Nazwa: Mieszkanie Kos
Lokalizacja: Polska, Poznań
Pracownia: Atelier Starzak Strebicki
Zespół projektowy: Jola Starzak, Dawid Strębicki, Martyna Karnaś, Martina Ferraro
Powierzchnia: 149 m²
Kalendarium: 20192021

Jak funkcjonalnie zaprojektować
miejsce do życia i do pracy?

Ostatnie dwa lata dobitnie pokazały, że warto, w miarę możliwości, wydzielić choćby niewielką część mieszkania na domowe biuro. Idea połączenia miejsca pracy z miejscem zamieszkiwania przyświecała architektom z pracowni Atelier Starzak Stebicki podczas aranżacji wnętrza mieszkania na trzecim piętrze w budynku zlokalizowanym w samym centrum Poznania.

Apartament o powierzchni blisko 150 metrów kwadratowych powstał z połączenia dwóch mieszkań. Niezbędne były jednak zmiany w zastanym układzie tak, aby stworzyć wygodne i funkcjonalne przestrzenie — mieszkalną i biurową, które choć połączone, będą od siebie czytelnie odseparowane. Co ważne, zachowane osobne wejścia do obu mieszkań pozwoliły na stworzenie oddzielnego dostępu do części biurowej.

plan mieszkania przed i po remoncieplan mieszkania przed i po remoncieplan mieszkania przed i po remoncie

plan mieszkania przed i po remoncie

© Atelier Starzak Stebicki

Istotnym założeniem podczas procesu projektowania było rozdzielenie funkcji mieszkania i pracy tak, aby zagwarantować niezależność każdej z tych stref — tłumaczą architekci z Atelier Starzak Strebicki. — Dzięki systemowi przesuwanych drzwi wykonanych na pełną wysokość pomieszczeń uzyskano możliwość hierarchizacji poziomu dostępności przestrzeni oraz wizualnego łączenia lub wydzielania poszczególnych pomieszczeń w zależności od potrzeb.

aksonometriaaksonometriaaksonometria

aksonometra

© Atelier Starzak Stebicki

Doświetlenie mieszkania z dwóch stron — od północy i od południa — pozwoliło na zaplanowanie części mieszkalnej od spokojniejszej strony dziedzińca, a strefy przeznaczonej do pracy — gabinetu i studia fotograficznego — od strony ulicy. Serce mieszkania stanowi otwarty salon z aneksem kuchennym, który zaprojektowany został jako designerskie połączenie elementów gotowych z częściami stworzonymi na zamówienie przez stolarza. W kuchni dominują czerń i odcienie niebieskiego. Kolory te, na tle bieli ścian i drewnianych podłóg, pojawiają się w innych częściach mieszkania i stanową leitmotiv całego wnętrza. Wyjątkiem jest minimalistyczne studio fotograficzne, które od sufitu po podłogę pomalowane jest na czarno.

aneks kuchenny to połączenie elementów gotowych z częściami stworzonymi na zamówienie przez stolarzaaneks kuchenny to połączenie elementów gotowych z częściami stworzonymi na zamówienie przez stolarzaaneks kuchenny to połączenie elementów gotowych z częściami stworzonymi na zamówienie przez stolarza

aneks kuchenny to połączenie elementów gotowych z częściami stworzonymi na zamówienie przez stolarza

fot.: Jakub Wittchen

Wykończenie wnętrza w dużej mierze charakteryzuje użycie różnych odcieni niebieskiego — ulubionego koloru inwestorów — tłumaczą autorzy. — Projektowana zabudowa została wykonana z laminowanej sklejki brzozowej pokrytej dwustronnie HPL-em w odcieniu błękitnym oraz płyty MDF lakierowanej w kolorze granatowym. Posadzkę wykończono szczotkowanym drewnem dębowym, a w łazience użyto płytek ceramicznych barwionych w masie — dodają poznańscy architekci.

widok na sypialnię
z wolno stojącą wanną        detal wnętrza

po lewej: widok na sypialnię z wolno stojącą wanną; po prawej: detal wnętrza

fot.: Jakub Wittchen

Tuż obok wejścia zlokalizowana jest łazienka doświetlona poprzez wąskie przeszklenie w aneksie kuchennym. Dalej, w części mieszkalnej, architekci zaplanowali pokój gościnny, który, jak tłumaczą, jest strefą buforową między częścią dzienną a bardziej intymnymi przestrzeniami sypialni z wolno stojącą wanną, osobną łazienką i sporych rozmiarów garderobą.

łazienka i pomieszczenie techniczne w studiu fotograficznymłazienka i pomieszczenie techniczne w studiu fotograficznymłazienka i pomieszczenie techniczne w studiu fotograficznym

łazienka i pomieszczenie techniczne w studiu fotograficznym

fot.: Jakub Wittchen

Architekci z poznańskiego Atelier Starzak Stebicki często w swoich projektach wykorzystują dostosowaną do wnętrz funkcjonalną zabudowę, która spaja całą aranżację. Podobne rozwiązanie zastosowali między innymi w projekcie siedziby atelier urbanistycznego, w którym dominowały kolory żółty i zielony, oraz w projekcie przebudowy mieszkania z lat 50. XX wieku, gdzie wielofunkcyjny „ściano‑mebel” rozdzielał poszczególne strefy.

 
oprac.: Ola Kloc

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022