NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Speed, creativity and limitations - the school project of the Ukrainian studio Zikzak

07 of February '24

Interior architects from Ukraine faced a challenge in Piaseczno, near Warsaw - the interior design of the school had to be created quickly, and at the same time had a rather limited budget. How did they cope with these two challenges?

In the case of this project, the time and budget tensions were problematic as much as the responsibility to create a comfortable, open space that would be conducive not only to learning, but also to students' recreation. The Ukrainian studio Zikzak Architects was responsible for the design of the school for Ukrainian students.

The most important space in this realization is an open, circle-focused room called the " eventroom." A column imitating a tree forms its core, around which the life of the school is to take place on a daily basis. Modular furniture was placed there to foster the integration of young students and encourage them to work and play together. Educational classrooms were based on simple, minimalist designs to prevent distractions.

problematyczne były napięcia czasowe i budżetowe

Time and budget tensions were problematic

Photo: Ivan Avdeenko

Alesia Karnaukhova of Zikzak Architects talks about the design process, tight schedule, interior layout and the idea of a tree in the main lobby.

Viktor Bochenek: Thecreation of this arrangement was limited by budget and time constraints. What challenges did you encounter during the process?

Alesia Karnaukhova: We had to coordinate materials very quickly and speed up the furniture production process. The furniture was manufactured in Ukraine, delivered to Poland and assembled on site.

minimalistyczne rozwiązania, które mają zapobiegać rozkojarzeniom

Minimalist solutions to prevent distractions

Photo: Ivan Avdeenko

Viktor: How was the interior layout of the school designed?

Alesia: The challenge was that the space was radial and we had to adjust it to optimally position the learning spaces for the students. Another extremely difficult task was that the number of students grew as the project progressed, so the layout changed in parallel, but the project completion date remained the same.

wyzwaniem dla projektantów było to, że przestrzeń miała nieregularny charakter

A challenge for the designers was that the space was irregular in nature

Photo: Ivan Avdeenko

Victor: Thecenter of the school was a significant attention-getter in this project. What was it that was most important?

Alesia: The event hall is the heart of the school. It is multifunctional, designed for performances, meetings, recreation and integration of children. Of course, it is bright and conceptual. The most distinctive element of the event room is a column reaching to the ceiling with layers of large circles placed on top of each other.

According to the concept, it is an abstract tree, and the poufs at the bottom are its fruits. The tree's crown has grown, and the lighting between its layers gives it a magical atmosphere. The tree embodies the powerful energy of knowledge, which leads to summits, symbolizing growth and renewal.

przestrzeń edukacyjna miała tworzyć dobre warunki nie dla dla nauki, ale również integracji i odpoczynku

The educational space was meant to create a good environment not for learning, but also for integration and relaxation

Photo: Ivan Avdeenko

Victor: What should be paid attention to as a whole?

Alesia: Standards - children should be as safe and comfortable as possible. This is an educational space where each participant in the educational process has a place for learning, creativity and inspiration, an interactive process of acquiring knowledge and free time.

kolumna imitująca drzewo stanowi jej rdzeń, wokół którego na co dzień ma odbywać się życie szkoły.

A column imitating a tree is its core, around which the life of the school is to take place on a daily basis.

Photo: Ivan Avdeenko

Viktor: What was the most challenging aspect of this project?

Alesia: The most challenging aspect of this project was the constant adaptation to changes in technical specifications during the heavily time-constrained design process, working in a constant revision mode. We are pleased with the result achieved despite the tight deadlines and the client's sincere gratitude for the work we did.

Victor: Thank you for the interview.

Wiktor Bochenek

The vote has already been cast

INSPIRATIONS