Zobacz w portalu A&B!

Jasny dom, w którym pachnie lasem — projekt wnętrza

Wiktor Bochenek
15 grudnia '21

Podczas przebudowy inwestorom najbardziej zależało na tym, by nie niszczyć urody zalesionej działki. Wnętrze zaprojektowane przez Katarzynę SławińskąTilla Architects stara się tworzyć dialog pomiędzy architekturą a wnętrzem.

Dom o powierzchni 220 metrów kwadratowych znajduje się w podwarszawskiej Magdalence i został poddany gruntownym zmianą w układzie. Budynek posiada trzy kondygnacje. Na poziomie –1 architektka zaprojektowała garaż, garderobę i siłownie. Na parterze znalazł się salon z wydzieloną strefą telewizyjną, kuchnia, łazienka i gabinet. Na poziomie +1 umiejscowiono sypialnię połączoną z pokojem kąpielowym, garderobę i pokój nastolatka. Zmiany w przestrzeni polegały na powiększeniu strefy dziennej o powierzchnie garderoby na parterze, którą przeniesiono na piętro, likwidując jedną z łazienek.

kolorystyka

Architektka wnętrz Katarzyna Sławińska, zanim rozpoczęła prace projektowe, przeprowadziła szereg rozmów z inwestorami, dla których kluczowym hasłem stała się „lekkość”. Klientom zależało na zastosowaniu kontrastów niewpływających na jasność przestrzeni. Dominującymi kolorami stały się jasne odcienie bieli, zestawione z czarnymi elementami wykończeniowymi. Kontrast uzupełnia naturalne drewno dębulastryko.

Salon od strony kuchni

salon od strony kuchni

© Tilla Architects

parter

Sufit na parterze znajduje się na różnych poziomach. Przeszklenia pozwalają na zespolenie się z leśnym krajobrazem. Skos dachu dynamizuje wnętrze. Jadalnia znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni. Stół wykończony fornirem został zaprojektowany specjalnie dla tego wnętrza przez pracownie Tilla Architects. Masywny stół ma kontrastować z lekkimi, stalowymi krzesłami.

Kuchnia zabudowana została w ciemnej kolorystyce, chociaż sama nie stała się ciemnym pomieszczeniem. Wynika to z zastosowania poziomych okien umieszczonych nad marmurowym blatem. Na środku kuchni umieszczono zaokrągloną wyspę kuchenną z marmurowym blatem, która spełnia również funkcję barku kuchennego. Ścianę dopełniają płytki na ścianie przy kuchni, powtarzające odcień drzew iglastych znajdujących się za oknem.

W łazience pojawiają się przede wszystkim zaokrąglone formy. Lustra sięgające sufitu tworzą tło dla czarnej umywalki i miski sedesowej. Całość dopełniona została przez płyty lastryko zestawione z antracytowymi płytami wielkoformatowymi pod prysznicem. Między łukami luster znalazło się miejsce dla półek na kosmetyki.

Kuchnia z wyspą

kuchnia z wyspą

© Tilla Architects

pierwsze piętro

Na piętrze umieszczona została druga łazienka, zwana salonem kąpielowym. Stara się delikatnie kontrastować z wystrojem domu, nie powodując zniszczenia spójności. Wanna została maksymalnie przesunięta do okna. Pomieszczenie utrzymane jest w białej kolorystyce. Udekorowane zostało prostokątnymi płytkami wokół dużego lustra w tle umywalki.

Na piętrze umieszczono również sypialnie — w której umieszczono wielkie okno i lustro, powiększające optycznie wnętrze. Obok łóżka umieszczono niewielkie stołki, zasłony tapicerowany fotel w typie boucle oraz dywan.

Sypialnia

sypialnia

© Tilla Architects

Bardzo lubię ten projekt. Dzięki otwartym na pomysły inwestorom z wyobraźnią i wyczuciem piękna, którzy pozostawili nam wolną rękę. Lubię ten dom również dlatego, że udało nam się stworzyć nowoczesne, minimalistyczne wnętrze, które nabrało domowego ciepła poprzez zastosowanie owalnych form, zróżnicowanie faktur oraz wysmakowane detale – podsumowuje projekt w Magdalence architektka Katarzyna Sławińska z Tilla Architects.
Łazienka na piętrze

łazienka na piętrze

© Tilla Architects

klimat

Celem projektu było stworzenie przestrzeni „lekkiej”, w której dominująca biel przełamywana będzie przez kontrastujące, ciemne meble. Przestrzeń domu stara się skupić przede wszystkim na relacji ze światem zewnętrznym — otaczającym ją lasem iglastym. Eklektyczne połączenia mebli, kolorów i form bryły na pierwszy rzut oka mogą się wydawać zbyt zróżnicowane, lecz ostatecznie wnętrze tworzy przyjemny, rodzinny klimat.

oprac. Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022