Ekologiczna kawiarnia i palarnia kawy w Indiach. Projekt polskich studentek nagrodzony!

Dobrawa Bies
08 lipca '21

Zespół studentek Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej w składzie: Wiktoria Ciszak, Karolina Kozłowska, Michalina Linkowska otrzymał nagrodę dla najlepszej pracy studenckiej w międzynarodowym konkursie „The Brewed Bar” organizowanym przez Archmello Competiton. Celem było zaprojektowanie miejskiej kawiarni w Pune w Indiach.

Głównym celem konkursu „The Brewed Bar — An Urban Coffeehouse Design Challenge” było zaproponowanie kawiarni, będącej swoistym „domem kawy” w miejscowości Pune, w Indiach. Wymagania zakładały wprowadzenie różnych przestrzeni: otwartych, półotwartych oraz prywatnych, tak aby każdy odwiedzający znalazł idealne miejsce dla siebie.

polskie studentki docenione

Nadesłane prace oceniało dwuosobowe jury w składzie: Huzefa Rangwala i Jasem Pirani z MuseLAB. Przynali oni nagrodę dla najlepszego projektu studenckiego Wiktorii Ciszak, Karolinie Kozłowskiej i Michalinie Linkowskiej z Politechniki Poznańskiej. Ich praca była realizowana w ramach zajęć „Architektura miejsc pracy 2” pod kierunkiem Pawła Kobryńskiego.

Atrium z basenem
na terenie kawiarni

sercem projektowanego kompleksu jest basen

© Wiktoria Ciszak, Karolina Kozłowska, Michalina Linkowska

Pracę zaczęłyśmy od dokładnego przeanalizowania działki projektowej, określeniu jej wad oraz zalet. Globalne spojrzenie na kulturę i klimat Indii ze szczególnym zwróceniem uwagi na aspekty społeczne związane z piciem kawy, pozwoliły nam na określenie podstawowych wytycznych projektowych. Był to bardzo ważny, ale dość długotrwały proces. Wiedziałyśmy dzięki niemu, co jest najważniejsze dla tamtejszej społeczności oraz co my, jako projektantki, możemy jej zaoferować, aby urozmaicić i wyróżnić projektowany obiekt — mówią autorki.

Dom kawy w Punie,
wnioski z analiz

obszar projektowy znajduje się w Pune

© Wiktoria Ciszak, Karolina Kozłowska, Michalina Linkowska

kawiarnia w Pune

Podana przez organizatorów konkursu działka w Pune, wynosząca 6.690 metrów kwadratowych znajduje się na obszarze o niskiej intensywności zabudowy i otoczona jest głównie budynkami gospodarczymi. Rosnąca tam zieleń to głównie krzewy o zróżnicowanej wysokości, będące naturalną roślinnością Indii. Ze względu na wysokie temperatury i znaczną ekspozycję na naturalne światło słoneczne ważnym aspektem dla architektek stało się zacienienie projektowanych przestrzeni i wprowadzenie elementu ochładzającego powietrze — basenu zlokalizowanego w samym centrum założenia. Analiza widokowa wskazywała na estetyczne otwarcia krajobrazowe, szczególnie od południa i wschodu.

Zadaszenie z tyczek
bambusowych

studentki położyły nacisk na ekologiczny charakter obiektu

© Wiktoria Ciszak, Karolina Kozłowska, Michalina Linkowska

Najważniejszymi wartościami dla nas było wprowadzenie ekologicznego charakteru obiektu oraz poszanowanie kultury Indii z uwydatnieniem najbardziej charakterystycznych i estetycznych detali indyjskiej architektury. Zawsze wprowadzamy do naszych projektów możliwie jak najwięcej zieleni, tak było i tym razem — dodają studentki Politechniki Poznańskiej.

recykling kawy

Autorki nie ograniczyły się tylko do projektu kawiarni. Ze względu na bardzo dużą powierzchnię działki, charakter przemysłowy Puny oraz jej dobrą komunikację z dużymi miastami i charakter przemysłowy miejscowości, rozszerzyły projekt o palarnię kawy, strefę biurową, i zaplecze dla pracowników. Na terenie znalazło się także miejsce do prowadzenia warsztatów oraz degustacji wypalonych ziaren podczas cuppingu.

Dom kawy w Pune,
aksonometria

założenie zawiera kawiarnie, palarnię kawy, przestrzenie warsztatowe i do pracy

© Wiktoria Ciszak, Karolina Kozłowska, Michalina Linkowska

Główną ideą studentek było zrealizowanie ekologicznego założenia, jakim jest „zamknięty cykl kawy”. Zaproponowały wykorzystanie fusów kawowych, z których na ostatnim etapie można wytwarzać kubki i inne naczynia wielorazowego użytku. Dlatego do części przemysłowej wprowadzono specjalne maszyny, przeznaczone do ich produkcji.

Dom kawy w Pune,
fragment ażuru przy wejściu na patio

fragment ażuru przy wejściu na patio

© Wiktoria Ciszak, Karolina Kozłowska, Michalina Linkowska

ceglany ażur jak tkanina

Charakter obiektu i jego estetyka zainspirowana została kulturą indyjską. Detal architektoniczny — ceglany ażur powstał z przekształcenia wzoru, który znajduje się na Paithani, czyli ręcznie tkanym jedwabny sari. Wytwarzany jest on w stanie Maharashtra, do którego należy miejscowość Pune. Zastosowany przez architektki ażur wprowadza do wnętrz ciekawy efekt światłocienia.

Zainspirowane wzorem Paithani, postanowiłyśmy wykorzystać ten tradycyjny motyw w naszym projekcie. Podczas transpozycji zaczęłyśmy od geometrycznego wzoru. W kolejnych uproszczeniach stał się on detalem ceglanej elewacji — mówią autorki.

miejsce dla każdego

Motywem przewodnim koncepcji są obłe formy. Poszczególne ściany budynków zostały zaprojektowane jako wypukłe. Pomysł ten jest konsekwentnie kontynuowany również we wnętrzach, gdzie poszczególne strefy wyposażone są w zaokrąglone stoły, pufy oraz faliste siedzenia.

Wnętrze kawiarni
w Pune

wnęrze kawiarni

© Wiktoria Ciszak, Karolina Kozłowska, Michalina Linkowska

Ruchome ściany pozwalaj na dowolne dzielenie przestrzeni. Kawiarnia może być dzięki temu miejscem do organizowania imprez okolicznościowych lub dużych spotkań rodzinnych. Separacje w kształcie zygzaków służą do wydzielania mniejszych części. Zapewniają prywatność i spokój różnym grupom klientów.

Zaproponowane przez projektantki strefy to: strefy pracy, stoliki barowe uzupełniające założenie grab&go, klimatyczna sala z dużym stołem, stoliki dla różnej liczby osób, które można dowolnie łączyć oraz długie, faliste stoły oplatające palmy dla osób chcących być jak najbliżej natury.

Przestrzeń zewnętrzna
kawiarni

długie faliste stołu ma zewnątrz kawiarni

© Wiktoria Ciszak, Karolina Kozłowska, Michalina Linkowska

Sercem kompleksu jest basen, który oprócz schładzania powietrza, stwarza miejsce do beztroskiego smakowania indyjskiej kawy w otoczeniu charakterystycznej roślinności. Drogi, które umożliwiają obejście patio, przysłania wysunięty dach pokryty bambusem.

Kompleks pod względem funkcjonalnym jest odzwierciedleniem „cyklu kawy” uzupełnionym o wyznawane przez nas wartości i detale zaczerpnięte z kultury indyjskiej — podsumowują nagrodzone studentki architektury.

Poczytajcie także o projekcie synergicznej palarni kawy, która mogłaby zasilać w energię Poznań.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta